Jak to bude s regulovanou složkou ceny elektřiny a plynu v roce 2022

06.12.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ceny energií začaly prudce stoupat a vypadá to, že je jen tak něco dolů nesrazí. Jak to bude příští rok s regulovanou složkou ceny a na co byste se měli připravit?

Energetický regulační úřad minulý týden vydal rozhodností, ve kterém stanovil regulovanou složku cen energií na rok 2022. Dobrou zprávou snad pro všechny domácnosti je, že regulovatelné složky vzrostou méně než o inflaci. Jaký nárůst tedy můžeme očekávat?

Co je regulovaná složka elektřiny?

Regulovaná část je složka ceny energií, do které je zahrnut zejména poplatek za přenos a distribuci elektřiny. Dále sem spadá i příspěvek na obnovitelné zdroje.

Je pak všeobecně známo, že pokud dodavatel oznámí zvýšenou cenu za energie, je možné s ním vypovědět smlouvu ve zkráceném termínu, což funguje i u smluv na dobu určitou. Důležité je však vědět, že pokud dojde ke zvýšení regulované části ceny, kterou určuje Energetický regulační úřad, toto pravidlo neplatí, protože s novou cenou nemá dodavatel nic společného. Změnit dodavatele takto můžete až ve chvíli, kdy podraží neregulovaná část ceny.

Čtěte také: Elektřina zdražuje. Jak a kdy změnit dodavatele

Regulovaná část ceny elektřiny v roce 2022

V případě domácností musíme očekávat nárůst v průměru o 3,7 %. Nelze však říct přesné zvýšení u konkrétního zákazníka. To se totiž bude odvíjet především od distribučního území a povahy distribuce. Na území ČEZ distribuce pak můžeme očekávat nárůst 3,6 %, u EG.D 3,9 % a u PREdistribuce 3,3 %.

I když pak podražení zůstalo pod hranicí spotřebitelské inflace, lze podle Stanislava Trávníčka, předsedy Rady ERÚ, očekávat i tak mírný nárůst. To je ovšem nic oproti tomu, jakým způsobem bohužel zdražují dodavatelé.

Dobré je navíc zmínit, jak moc se od loňského roku změnil poměr mezi regulovanou a neregulovanou částí ceny. Ještě loni neregulovaná složka tvořila pro domácnost 47,7 % z celkové ceny, což bylo o něco méně než polovina. Dnes už jde o více než polovinu, a to o 59,4 % čili téměř o tři pětiny.

Čtěte také: Zdražování energií: Co vám může pomoci?

Regulovaná složka ceny elektřiny a plynu 2022

Zdroj: Deposithot

 

Proč zdražuje i regulovaná složka elektřiny

Důsledkem jsou rostoucí náklady na krytí ztrát a dále také na poskytování podpůrných služeb. Ty navyšuje drahá silová elektřina na burzách. V neposlední řadě se také neustále zvyšují výdaje i na nezbytné investice v elektrizační soustavě, protože rostou i náklady na stavební materiál a práci.

Regulovaná část ceny plynu v roce 2022

I u plynu se regulovaná složka pro domácnosti zvýší. Vzroste průměrně o 2,4 %. I zde opět hraje roli distribuční území. Například u Pražské plynárenské Distribuce můžeme očekávat nárůst o 5,9 % a na území EG.D o 3,3 %. Nejmenší nárůst pak lze očekávat na distribučním území GasNET, a to o 1,8 %.

Čtěte také: Jaké sociální dávky lze využít při drahých energiích?

Co stojí za zdražením regulované složky u plynu

Stejně jako v případě elektřiny jde o výdaje na krytí ztrát, ale i rozvoj a údržbu plynárenských soustav.

Co se pak týče podílu mezi regulovanou a neregulovanou složkou, i zde došlo oproti loňskému ke změnám. Ty tkví v tom, že podíl se v případě regulované složky snižuje, oproti loňskému roku spadl o třetinu, a to z 30 % na 18,5 %.

Podraží se i u velkoodběratelů?

Podražení se týká především domácností. Střední odběratelé a velcí odběratelé si v rámci regulované části polepší, protože mírně poklesne - v průměru o 0,1 %. Na území GasNET bude pokles o -1,5 % a na EG.D dokonce o - 3,5 %. Oproti tomu na území Pražské plynárenské dojde k nárůstu o 7,6 %, a to kvůli probíhajícím rekonstrukcím sítě.

Čtěte také: Ceny rostou: Co zdražuje nejvíce?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ