Opět se zavedou a zpřísní limity pro hypotéky. Jaké a od kdy?

08.12.2021 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Limity, které ČNB před pár lety zavedla a pak od nich upustila, jsou opět zpátky. Dosáhnout na hypotéku je tak opět těžší. Jak limity vypadají, od kdy začnou platit a kolik peněz budete potřebovat, abyste dostali hypotéku?

S každým rokem jsou hypotéky čím dál více nedostupnější. Můžou za to vysoké ceny nemovitostí, které už pravděpodobně nespadnou a nově také zvýšené úrokové sazby a opětovné zavedení a navíc zpřísnění limitových ukazatelů. Pojďme se proto společně podívat, jaký je předpokládány růst úroků a jaké limity budete muset splnit, abyste dosáhli na nejžádanější a nejobjemnější úvěr na bydlení.

Úroková sazba u hypoték v roce 2022

Pokud se rozhodnete vyhledat nejvýhodnější hypotéku, můžete si všimnout, že již dnes u některých bank můžete najít úrokovou sazbu, která atakuje 5 %. Česká národní banka však ještě pořád neřekla své poslední slovo a dá se tedy očekávat, že se nejedná o poslední zvýšení. Podle Jiřího Sýkory, hypotečního analytika ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, lze navíc očekávat, že na jaře příštího roku dosáhnou sazby až na 6 %.

Čtěte také: Můžete si z daní za úroky z hypotéky odečíst maximálně 300 000 Kč, nebo jen 150 000 Kč?

 Zpřísnění limitů LTV, DSTI, DTI pro hypotéky 2022

Zdroj: Depositphotos

 

Nově nastavené limity u hypoték

První limit, a to LTV byl zaveden již v roce 2017. Další dva ukazatele se k němu přidaly až postupem času. Původně se navíc ze strany ČNB jednalo pouze o doporučení pro banky poskytující hypoteční úvěry a poté o povinnost. Na nějakou dobu povinnost dodržovat limity utichla, aktuálně se ale opět vrací. Žadatelé o hypotéku i banky budou tedy muset splňovat a dodržet:

  • LTV - jedná se o poměr úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti, čili o to, kolik je vám banka ochotná půjčit ze sumy, kterou potřebujete na nákup nemovitosti. Nově vám půjčí 80 %, 90 % pak v případě žadatelů mladších 36 let.
  • DSTI - tento ukazatel určuje poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem. Maximální výše splátek všech závazku může činit maximálně 45 % jeho čisté mzdy, 50 % platí pro žadatele mladší 36 let.
  • DTI - limituje celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu. Pro většinu osob bude platit, že výše všech úvěrů v součtu nesmí přesáhnout 8,5 ročních čistých příjmů. Osoby mladší 36 let mají opět výhodu. Stačí, když dodrží 9,5 ročních čistých příjmů.

Tato opatření pak mají zohledňovat uvolňování úvěrových standardů, ale i zvyšující se ceny nemovitostí v ČR. Dle ČNB jde o cenové nadhodnocení ve výši necelých 25 %, u investičních bytů dokonce až o 30 %.

TIP: Hypoteční kalkulátor

Od kdy začnou platit nové hypoteční limity?

Aktuálně je dodržován především ukazatel LTV. DSTI a DTI bude povinnost začít dodržovat od 1. dubna 2022.

Právě kvůli znovuzavedení a zpřísnění těchto ukazatelů a růstu úrokových sazeb je předpokládáno, že na hypotéku nedosáhne desetina lidí, která by za předchozích podmínek na úvěr jinak dosáhla.

Kolik peněz budete potřebovat na nákup 2+1 v Praze?

Regulace od ČNB zasáhne trh jako celek a nejvíce bude potenciální zájemce a žadatele ovlivňovat právě zpřísněné LTV. Nově totiž budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Jestliže si totiž žadatele starší 36 let budou chtít půjčit na dvoupokojový byt o velikosti 60 m2 v Praze, kdy průměrná cena takových nemovitostí činí kolem 7 miliónů korun, budou si muset připravit 1,4 miliónu korun ze svého. V rámci hypotéky jim totiž bude půjčeno jen 5,6 miliónů.

Čtěte také: Jak nedostupnost vlastního bydlení ovlivní cenu nájmů?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ