Cestovní náhrady: sazby pohonných hmot 2022

10.01.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Stejně jako každý rok, tak i letos se zaměstnavatelé a zaměstnanci podstupující služební cesty setkají s novými sazbami za pohonné hmoty v rámci cestovních náhrad. O kolik se zvýšila cena za benzín a naftu?

Sazby cestovních náhrad nejen v rámci pohonných hmot, ale i stravného určuje vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí. Pojďme se tedy společně podívat, jak je to s náhradou za benzín, naftu a další v roce 2022.

Kdo a jak určuje výši cestovních náhrad?

Dle § 189 zákoníku práce Ministerstvo práce a sociálních věcí v pravidelném termínu stanoví výši cestovních náhrad, která změní základní sazbu náhrady za používání motorových vozidel, stravného a dále stanoví průměrnou cenu pohonných hmot. Vše přitom na základě údajů Českého statistického úřadu o cenách vozidel, pohonných hmot a také jídel a nealkoholických nápojů ve veřejném stravování.

Loni však došlo k výrazné změně a zvýšení sazeb pro pohonné hmoty neproběhlo až na přelomu roku, ale již v říjnu 2021, a to přepisem č. 375/2021 Sb. Takový krok byl pak samozřejmě důsledkem zdražování.

Zvýšení průměrné ceny za pohonné hmoty v říjnu 2021

Druh

Cena

Benzín automobilový 95 oktanů

33,80 Kč za 1 litr

Benzín automobilový 98 oktanů

31,50 Kč za 1 litr

Motorová nafta

27,20 Kč za 1 litr

Kilowatthodina elektřiny

5,00 Kč

Jak si můžeme všimnout, vyhláška platná od 19. října 2021 zvýšila pouze sazbu benzínu automobilového 95 oktanů, a to o 6 Kč za litr, čili z 27,80 Kč, což jako cena platilo před tímto datem a pro rok 2021.

Čtěte také: Jak je to s vyplácením stravného a dalších peněz na pracovní cesty?

Cestovní náhrady za pohonné hmoty 2022 a vyúčtování

Zdroj: Depositphotos

 

Cestovní náhrady za pohonné hmoty v roce 2022

Říjnové zvýšení rozhodně nebylo jediné, jakého jsme se dočkali, a to nejen kvůli zdražování. MPSV aktualizovalo vyhlášku platnou pro letošní rok a zvýšilo všechny sazby, viz tabulka.

Druh

Cena

Benzín automobilový 95 oktanů

37,10 Kč za 1 litr

Benzín automobilový 98 oktanů

40,50 Kč za 1 litr

Motorová nafta

36,10 Kč za 1 litr

Kilowatthodina elektřiny

4,10 Kč

 

Čtěte také: Výše sazeb zahraničního stravného

Sazba za používání silničních motorových vozidel

Kromě sazeb tuzemského stravného a průměrné ceny pohonných hmot můžeme ve vyhlášce najít také sazbu základní náhrady za používání silničních motorových vozidel, která slouží jako kompenzace za amortizaci. Částky pak vypadají takto:

Typ vozidla

2022

2021

Jednostopá a tříkolky

1,30 Kč za 1 km

1,20 Kč za 1 km

Osobní silniční motorová vozidla

4,70 Kč za 1 km

4,40 Kč za 1 km

Kolik skutečně dostanete za benzín nebo naftu?

Existují hned dvě možnosti, na základě kterých se určí výše cestovních náhrad za pohonné hmoty. Tou první je samozřejmě uplatnění výše zmíněných sazeb. Jak je to ale v situaci, kdy jsme natankovali za dražší ceny anebo dokonce nejeli vlastním automobilem, ale třeba vlakem nebo autobusem?

Výše částky, kterou vám zaměstnavatel může proplatit, lze odvodit také od ceny jízdenky anebo účtenky z benzínové pumpy. Pokud si zaměstnanec uchovává účtenky ze služební cesty, které poté předloží k vyúčtování zaměstnavateli, je zde úplně jedno, že cena za 1 litr paliva anebo killowatthodinu nebude indentická se sazbou z vyhlášky. V tomto případně se vždy uplatní skutečná cena z účtenky bez ohledu na to, zda je nižší anebo naopak vyšší.

Pokud pak zaměstnanec musel natankovat vícekrát, bude muset doložit všechny doklady. Pro určení ceny k vyúčtování se využije aritmetický průměr.

Kdy vám budou cestovní náhrady vyplaceny?

Cestovní náhrady, ať už jde o pohonné hmoty, příspěvek na amortizaci anebo třeba stravné, vám budou vyúčtovány ve výplatě za daný měsíc. Pokud jste tedy na služební cestu museli ještě v prosinci, náhrady můžete očekávat ve výplatě za tento měsíc, čili v lednu.

Čtěte také: Jaký je rozdíl mezi stravným a stravenkou?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: DANĚ