10 příkladů, kdy se nepodává daňové přiznání

19.01.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Někteří občané měli v loňském roce nadprůměrné příjmy, a přitom jim nevzniká povinnost podat daňové přiznání za rok 2022. Podívejme se na vybraných deset příkladů.

Všichni občané mající povinnost podat daňové přiznání za rok 2022 ho musí vyplnit a doručit na příslušný finanční úřad v zákonné lhůtě. Kdo si však s daňovým přiznáním nemusí lámat hlavu? 

  1. Zaměstnání u jednoho zaměstnavatele a daňové přiznání
  2. Dvě zaměstnání po sobě a daňové přiznání
  3. Důchodce s roční penzí do limitu a daňové přiznání
  4. Daňové přiznání a rodičovský příspěvek
  5. Dlouhodobá nezaměstnanost a daňové přiznání
  6. Paušální daň a daňové přiznání
  7. Brigáda a daňové přiznání
  8. Prodej bytu v penzi a daně
  9. Dědictví a daňové přiznání
  10. Dar v rodině a daně

1) Zaměstnání pro jednoho zaměstnavatele

Pan Jakub pracoval po celý rok 2022 pro zaměstnavatele XY na standardní pracovní smlouvu a žádné jiné zdanitelné příjmy neměl. Pan Jakub tedy může požádat svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně. 

Tip: Vypočítejte si výši čisté mzdy ve mzdové kalkulačce pro rok 2023

2) Dvě zaměstnání navazující za sebou

Paní Gabriela pracovala od ledna do dubna 2022 pro zaměstnavatele AB a od května 2022 pracuje pro zaměstnavatele XY. Žádné jiné zdanitelné příjmy paní Gabriela neměla. Paní Gabriela tedy ani v jednom měsíci roku 2022 nepracovala pro dva zaměstnavatele současně, a může tedy požádat zaměstnavatele XY o provedení ročního zúčtování daně za rok 2022. Mzdové účetní předá potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele AB. 

3) Důchodce s roční penzí do limitu

Starobní důchodce Jaroslav měl za loňský rok souhrnný důchod 193 500 Kč. Pan Jaroslav tedy nemá žádné daňové starosti, neboť důchody jsou od daně z příjmů osvobozené až do 36násobku minimální mzdy. Za rok 2022 jsou tedy důchody osvobozeny do částky 583 200 Kč. Takto vysoký roční důchod se pobírá v praxi zcela výjimečně, proto naprostá většina důchodců žádné daňové přiznání nepodává.

 

4) Pobírání rodičovského příspěvku

Maminka Hana byla celý rok 2022 na rodičovské dovolené a pobírala pouze rodičovský příspěvek. Paní Hana tedy daňové přiznání nepodává, neboť rodičovský příspěvek dani z příjmů fyzických osob nepodléhá.

5) Dlouhodobá nezaměstnanost

Pan Lukáš byl po celý rok 2022 nezaměstnaný. Nejdříve pobíral podporu v nezaměstnanosti a poslední měsíce žil z úspor. Z podpory v nezaměstnanosti se daň z příjmů neplatí.

6) Paušální režim

Podnikatelka Monika vstoupila v roce 2022 do režimu paušální daně, kdy jednou měsíční platbou měla vyřešeno placení sociálního pojištění, zdravotního pojištění i daně z příjmů. Jednou z výhod vstupu do paušální daně bylo snížení administrativy, takže osoby samostatně výdělečně činné v režimu paušální daně nepodávají daňové přiznání.

7) Brigáda po část roku

Studentka Kristýna pracovala v červnu, červenci, srpnu a září pro zaměstnavatele QW na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 15 000 Kč. U zaměstnavatele měla podepsáno prohlášení k dani a uplatňovala při výpočtu čisté mzdy slevu na poplatníka a slevu na studenta. Během roku 2022 nezaplatila slečna Kristýna nic na dani z příjmů a ani nemá povinnost podávat daňové přiznání, protože kromě příjmu z brigády žádné zdanitelné příjmy neměla. 

Kdy nemusíte podávat daňové přiznání?

Zdroj: Shutterstock

8) Penzista a prodej bytu

Starobní důchodce Filip prodal byt, který více než 15 let pronajímal a nyní chce část peněz prodeje utratit za cestování se svojí manželkou. Pan Filip tedy splnil časový test pro daňové osvobození u nemovitosti (nemovitost vlastnil déle než 5 let). Pan Filip má tedy za rok 2022 pouze daňově osvobozené příjmy, kvůli kterým se daňové přiznání nevyplňuje a nepodává.

9) Dědictví

Student VŠ Michal zdědil v roce 2022 po své babičce úspory. Příjem z dědictví je však od daně z příjmů osvobozen.  

10) Dary v rodině

Studentka Jana obdržela od svého otce v roce 2022 finanční dar v částce 200 tisíc Kč. Studentka Jana kvůli tomuto příjmu daňové přiznání nepodává ani daň neplatí, neboť dle zákona o dani z příjmů patří bezúplatný příjem formou daru od příbuzného v linii přímé mezi daňově osvobozené příjmy.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 63 krát

Články ze sekce: DANĚ