Jak je to se smlouvou při nákupu ojetého auta?

16.02.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Budete kupovat automobil, ale nemáte na úplně nový, a právě proto volíte raději vozidlo z druhé ruky? Pokud jste si odpověděli ano, měli byste vědět, jaká úskalí může přinést kupní smlouva, jestliže ji vůbec uzavřete.

Zájem o automobily z bazaru za poslední dva roky roste. Důvodem jsou delší čekací lhůty, finanční důsledky koronakrize a zároveň zvýšený zájem o vlastní dopravu místo MHD. Podle dat Svazu dovozců automobilů za rok 2021 počet dovezených ojetých automobilů v posledních měsících převyšuje v registracích počet nových, přičemž celkový počet dovezených vozů z druhé ruky letos meziročně vzrostl o 23,2 %.

Při koupi automobilu v autobazarech je však potřeba dodržovat jistá pravidla. „Víc než kde jinde zde platí staré známé přísloví: dvakrát měř, jednou řež. Nákup ojetého auta v bazaru sice může být stejně bezpečný jako nákup nového vozu v autosalonu, je ale potřeba se na jeho koupi poctivěji připravit a ohlídat si potřebná pojištění,” upozorňuje Tomáš Smolík z pojišťovny právní ochrany D.A.S.

Cena se může zdát dobrá, ale...

Důležité je mít na paměti, že ojeté vozy s sebou mohou nést i dodatečné výdaje, které prodejní částka nezahrnuje. Mezi ně mohou patřit například poplatky za přihlášení vozu, povinné ručení nebo za případné opravy, skryté vady, které investici o několik tisíc prodraží. Právě proto je dobré vzít s sebou na prohlídku někoho zkušeného, kdo ví, na co se dívat a na co si dát pozor. Základem také bude i samotná kupní smlouva.

TIP: Srovnání povinného ručení

Nákup ojetého auta a kupní smlouva

Zdroj: Depositphotos

 

Jakou formu může mít kupní smlouva?

Zde může nastat hlavní kamen úrazu, protože smlouva o koupi automobilu nemusí být písemná. Nový občanský zákoník totiž umožňuje ústní formu, která je výhodná především pro prodávajícího. Vždy tedy trvejte na písemné smlouvě, a to i v případě, že automobil kupujete od známého anebo od kolegy z práce.

U autobazarů je pak výhodou také široká nabídka a nemalá pomoc s vyřízením potřebných dokumentů. Stále ale existují bazary, které svým zákazníkům zatajují vady, bývalé bouračky nebo stáčejí tachometry, aby automobil mohly prodat za vyšší cenu.

Je tedy důležité si předem poctivě přečíst reference prodejny nebo si přímo ověřit stav automobilu podle jeho SPZ či VIN kódu (například na internetových databázích jako je CarVertical.com, kontrolatachometru.cz apod.).

Může být smlouva s autobazarem ústní?

Ústní by být rozhodně neměla. Pokud auto pořizujete v autobazaru, písemná smlouva by měla být samozřejmostí a bazary navíc musí dodržovat veškeré povinnosti vyplývající ze zákona o ochraně spotřebitele (č. 634/1992 Sb.), tedy pokud vozidlo kupujete jako spotřebitel.

Co musí obsahovat kupní smlouva, když kupujete auto?

Kupní smlouva musí určit, kdo komu a za jakou cenu auto prodává. V případě ojetých vozů je ale vhodné dbát i na detaily a podrobné specifikace, mezi které se samozřejmě řadí:

daná výše ceny, termín a způsob úhrady, značka auta, jeho model či rok výroby, ale také objem a číslo motoru, VIN kód, SPZ, konkrétní barva, seznam příslušenství, platnost STK a emisí, čísla TP a OTP, počet předchozích majitelů, všechny evidované vady či předchozí nehody (pokud ano, tak čím více informací či fotografií k nehodě, tím lépe), záznamy v servisní knížce a stav tachometru. Podrobný popis stavu vozidla je důležitý pro eliminaci případných následných sporů mezi účastníky smlouvy.

Čtěte také: Jak na vyřazení auta z registru vozidel

Do kdy nechat přepsat vozidlo?

Uzavřením smlouvy a převzetím auta ale proces nekončí. Do 10 dnů od koupě totiž musí dojít k jeho přepisu na nového majitele, jinak mu hrozí pokuta až 50 tisíc korun. K přepisu ale lze i zplnomocnit jinou osobu, ale vždy si na splnění této povinnosti dejte dobrý pozor (řešit přepis vozidla až po letech se může ukázat jako velmi komplikované a s nejistým výsledkem), a je možné jej provést na jakémkoliv úřadě s rozšířenou působností.

Čtěte také: Jak na přepis vozidla?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel