Devět okolností, které v roce 2023 překvapivě neovlivňují výpočet starobního důchodu

10.03.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Výpočet starobního důchodu ovlivňuje celý průběh pojištění, přičemž výpočtová formule se každoročně mění. Co vám však výpočet důchodu neovlivní? 

Někteří žadatelé o starobní důchod jsou v praxi nemile překvapeni, když je jim starobní důchod přiznán, neboť z různých osobních důvodů předpokládali, že budou mít měsíční starobní důchod vyšší. Mylně se domnívají, že jim bude při výpočtu důchodu zohledněno více příjmů nebo např. rodinná situace. Které osobní záležitosti nemají na výši důchodu vliv? 

  1. Odvod na daň z příjmů
  2. Brigády, které nezvyšují dobu pojištění
  3. Počet vychovaných dětí
  4. Rodinný stav
  5. Příjem důchodců
  6. Vzdělání
  7. Životní náklady
  8. Zdravotní stav
  9. Majetek

Starobní důchod

Zdroj: Shutterstock

1. Odvody na dani z příjmů

Jedním ze základních vstupních údajů pro výpočet starobního důchodu je osobní vyměřovací základ neboli průměrná hrubá měsíční mzda za odpracované roky v současné hodnotě. Při výpočtu důchodu v roce 2023 se přitom hodnotí příjmy v letech 1986 až 2022. Rozhodnými příjmy jsou však pouze ty, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění. Někteří občané mají relativně vysoké příjmy, ale některé z nich nepodléhaly odvodům na sociální pojištění, nýbrž pouze odvodům na dani z příjmů (např. kapitálové příjmy nebo příjmy z nájmu). Pro výpočet důchodu nejsou tedy rozhodující částky, ze kterých byla zaplacena daň z příjmů, ale částky, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění. 

2. Brigády nezvyšují dobu pojištění

Při výpočtu starobního důchodu rovněž platí, že čím vyšší doba pojištění, tím vyšší starobní důchod. Žádný měsíc se však nemůže do doby pojištění hodnotit jako dva měsíce. Zaměstnanci, kteří mají např. brigády ke svému hlavnímu zaměstnání, si tedy dobu pojištění z důvodu výkonu brigády nezvýší. Pokud je však z brigády odvedeno sociální pojištění, budou mít vyšší celkový osobní vyměřovací základ. 

Čtěte také: Zdanění příjmu z nájmu je nízké, ovšem nezvýší vám důchod

3. Počet vychovaných dětí se od roku 2023 hodnotí

Od roku 2023 se zohledňuje počet vychovaných dětí, kdy za každé vychované dítě se zvyšuje procentní výměra důchodu o 500 Kč.

Výchovné podléhá valorizaci. Dříve se na vychované děti nehledělo.

4. Rodinný stav

Na výpočet vlastního starobního důchodu nemá vliv, zda o starobní důchod žádá svobodný, ženatý, nebo rozvedený občan. Pouze při nároku na dva důchody (např. starobní a vdovský) se uplatní pravidla pro souběh důchodů, kdy je v plné výši vyplácen vyšší z těchto důchodů a nižší pouze v polovině procentní výměry. 

5. Příjmová situace

Zda žadatel o starobní důchod ke dni podání žádosti stále pracuje, nebo ne, rovněž měsíční částku starobního důchodu neovlivňuje. Dosažením řádného důchodového věku nedochází k žádnému omezení a lze současně pobírat v plné výši řádný starobní důchod a mzdu ze zaměstnání. 

6. Dosažené vzdělání

Vzhledem k tomu, že při výpočtu důchodu hrají roli pouze rozhodné příjmy a získaná doba pojištění, mohou mít pracovně šikovní občané bez maturity výrazně vyšší starobní důchod než vysokoškoláci. 

7. Životní náklady

Při výpočtu starobního důchodu nedochází k žádné speciální úpravě zohledňující rozdílné životní náklady v jednotlivých krajích a městech v Česku.

Tip: Valorizace důchodů v červnu 2023

8. Zdravotní stav

Někteří žadatelé o starobní důchod jsou ve výborné fyzické kondici a mohou se věnovat náročným činnostem, jiní žadatelé o starobní důchod již bohužel mají zdravotní problémy, a tedy i vyšší náklady např. na léky a doplňky stravy. Na měsíční částku starobního důchodu však nemá zdravotní stav žadatelů o starobní důchod vliv.

9. Majetková situace

Někteří penzisté mají několik nemovitostí, kapitálový majetek a vysoké úspory na účtech, to však není důvodem pro horší výpočet starobního důchodu, stejně tak složitá životní situace žadatelů o starobní důchod žijících v nájmu není důvodem pro zvýhodnění při výpočtu starobního důchodu.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 43 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY