Příští týden nás čekají prezidentské volby. Jací jsou kandidáti a jaká mají čísla?

05.01.2023 | , Finance.cz
Volby


Prezidentské volby se uskuteční již příští týden 13. a 14. ledna 2023. Případné další kolo se bude konat 27. a 28. ledna 2023. Kteří kandidáti bojují o prezidentské křeslo? 

Z původních 21 uchazečů na prezidenta postoupilo do řádné volby pouze 9 uchazečů. Ministerstvo vnitra zveřejnilo seznam kandidátů 25. listopadu 2022.

Kandidáti jsou řazeni dle jejich čísel na hlasovacích lístcích.

Prezidentské volby

Zdroj: Shutterstock

1. Pavel Fischer

Pro Pavla Fischera již půjde o druhou kandidaturu v prezidentských volbách. Poprvé se voleb zúčastnil v roce 2018, kde se umístil na třetím místě s celkovým počtem 10,24 % hlasů.

Pracuje jako senátor za obvod č. 17 – pro Prahu 12 bez politické příslušnosti. V minulosti také působil jako ředitel Ústavu empirických výzkumů STEM a poradce Václava Havla. Rovněž si vyzkoušel funkci velvyslance ve Francii a Monaku. 

Fischer je absolventem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kde studoval češtinu a francouzštinu, následně se za studiem přestěhoval do Švýcarska, kde se zabýval problematikou migrace. Na pařížské univerzitě pak absolvoval studium v oblasti veřejné správy. Po dokončení svých studií pracoval také jako učitel francouzštiny.

Pavel Fischer

Zdroj: Převzato se svolením z Pavelfischer.cz

2. Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta působí aktuálně jako poslanec za stranu SPD (Svoboda a přímá demokracie). Vystudoval archeologii na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Mezi lety 2000–2010 působil jako velvyslanec v Rusku a následně na Ukrajině.

Vykonával také funkci náměstka ředitele Úřadu na obranu ústavy a demokracie. Za významnou politickou zkušenost považuje období 1996–2000, kdy byl poslancem za ČSSD. Dva roky působil i jako ministr ve vládě Miloše Zemana.

Jaroslav Bašta

Zdroj: Převzato se svolením z Jaroslavbastaprezident.cz

3. Josef Středula

Josef Středula vystudoval průmyslovou školu v Opavě a po maturitě nastoupil do vítkovických železáren. Mezi lety 1990–2013 byl zvolen místopředsedou a později i předsedou Odborového svazu KOVO.

Od roku 2014 působí jako předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a místopředseda Evropské odborové konfederace zodpovědný za střední a východní Evropu. Věnuje se také přednášení na univerzitách po celé ČR.

Aktualizace: Josef Středula 8. 1. 2023 oznámil v předvolební debatě na ČT, že se své kandidatury vzdává. V projevu zároveň podpořil Danuši Nerudovou, jako jedinou volitelnou kandidátku.

Josef Středula

Zdroj: Převzato se svolením ze Stredula.cz

4. Petr Pavel

Petr Pavel působí jako armádní generál Armády České republiky. V letech 2012–2015 zastával funkci předsedy vojenského výboru NATO. Po studiích na vojenských univerzitách v České republice i v zahraničí začal pracovat u výsadkového vojska. V souvislosti s výkonem profese se stal členem Komunistické strany Československa, tohoto členství v KSČ v současné době lituje. Jako prezident České republiky by chtěl uplatnit zkušenosti z prostředí bezpečnosti a mezinárodních vztahů.

Petr Pavel

Zdroj: Převzato se svolením z Generalpavel.cz

5. Tomáš Zima

Tomáš Zima vystudoval Fakultu všeobecného lékařství na Univerzitě Karlově. Následně začal pracovat jako lékař a mezi lety 2014–2022 působil jako lektor Univerzity Karlovy.

„Rozhodl jsem se kandidovat na prezidenta jako nezávislý kandidát zdravého rozumu a naděje. Potřebujeme konečně normálního prezidenta – pro celou zemi, ne její půlku, vnímavého k obavám a potřebám lidí,“ uvádí na svých webových stránkách.

Tomáš Zima

Zdroj: Převzato se svolením z Tomaszima.cz

6. Danuše Nerudová

Danuše Nerudová vykonávala do 31. 1. 2022 funkci rektorky Mendelovy univerzity v Brně. Současně také od roku 2007 působí jako vedoucí Ústavu účetnictví a daní na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Jako ekonomka se věnuje problematice daní, důchodů a ekonomické prosperitě. Danuše Nerudová bude bojovat o post 1. prezidentky České republiky.

Danuše Nerudová

Zdroj: Převzato se svolením z Danusenerudova.cz

7. Andrej Babiš

Andrej Babiš pochází se Slovenska. Již od roku 2012 je předsedou politického hnutí ANO. Od roku 2017 do roku 2021 vykonával funkci premiéra ČR. Jde o nejvíc mediálně probíraného politika v ČR, především kvůli kauze svého Čapího hnízda. Svoji kandidaturu na prezidenta oznamoval na poslední chvíli 30. října 2022.

Andrej Babiš

Zdroj: Depositphotos

8. Karel Diviš

Karel Diviš oznámil svoji kandidaturu teprve v lednu tohoto roku. Narodil se v České Lípě a většinu svého života působí v oblasti informačních technologií. Jeho podnikatelským úspěchem v IT je také založení letenkového portálu Letuska.cz, jenž se používá v několika zemích.

Vyzkoušel si i práci v médiích jako sportovní redaktor a moderátor České televize. Díky své profesi se dostal až k moderování Zimních olympijských her ve Vancouveru. Karel Diviš studoval na Karlově univerzitě v Praze, kde úspěšně složil státnice v oborech zaměřených na matematiku a ekonomii se specializací na kapitálové trhy.

Jako důvod své kandidatury uvedl, že žádný z navrhovaných kandidátů se nepřiblížil jeho představám o ideálním prezidentovi, tudíž se role musel zhostit on sám.

Karel Diviš

Zdroj: Převzato se svolením z Kareldivisprezident.cz

9. Marek Hilšer

Marek Hilšer je dalším kandidátem, který se účastnil prezidentských voleb již v roce 2018S necelým půlmilionem hlasů obsadil páté místo. Svoji opakovanou kandidaturu oznámil veřejnosti již v roce 2019.

Kvůli politické situaci emigroval v mládí s rodiči do Španělska, zpátky do ČR se pak vrátili rok po Sametové revoluci. Po studiu na lékařské fakultě působí především jako lékař, vědecký pracovník a senátor bez politické příslušnosti. V rámci cestování po světě si vyzkoušel i dělnické profese, pracoval například jako stěhovák a instalatér.

Marek Hilšer

Zdroj: Převzato se svolením z Marekhilserdosenatu.cz


Čtěte také:

Přímá volba prezidenta ČR

Co když zemře prezident? Kdo přebírá jeho pravomoci?

Jaké jsou odměny za členství ve volební komisi?

Jak volit s propadlým občanským průkazem?

 

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: Volby