Co je to dropshipping a jak tento systém funguje?

21.02.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Máte podnikatelský sen o zřízení svého internetového obchodu? Provoz samotného e-shopu zabere mnoho úsilí a času. Pokud máte obavy, zda by vám tento druh podnikání vyhovoval, můžete si založit tzv. dropshippingový e-shop, který vás zbaví mnoha povinností a vy se tak můžete soustředit pouze na propagaci a postupně zjišťovat, zda byste se chtěli vrhnout i do provozování klasického e-shopu. Co to tedy ten dropshipping je?

Co se v článku o dropshippingu dočtete:

Dropshipping

Zdroj: Shutterstock

Co je to dropshipping?

Dropshipping je forma obchodní spolupráce, která se sjednává zpravidla mezi internetovým velkoobchodem a dalším e-shopem. Velkoobchod se zavazuje tím, že bude přijímat objednávky druhého e-shopu a zasílat je na adresu konečným příjemcům. Veškeré povinnosti s logistickým vyřízením objednávky tak připadají na velkoobchod.

Provozovatel dropshippingu nabízí na svých webových stránkách zboží svého obchodního partnera. Těmito nabízenými produkty fyzicky nedisponuje, ani je nemá koupené ve svém vlastnictví. Veškeré objednávky se automatizovaně přepošlou do internetového velkoobchodu, který disponuje objednaným zbožím. Přijatou objednávku vyhotoví a odešle zákazníkovi.

Tento obchodní model je výhodný především pro začínající podnikatele, kteří si nemohou dovolit investovat do klasického e-shopu. Výhoda dropsippingu je v tom, že jej klidně můžete provozovat i při klasickém zaměstnání či rodičovské, jelikož nevyžaduje velkou časovou náročnost.

TIP: Jak si založit živnostenský list?

Výhody dropshippingu

  • Nízká administrativní zátěž,
  • Nulová logistika,
  • Nízké náklady na provoz,
  • Více času na marketing,
  • Rozsáhlá nabídka produktů,
  • Žádní zaměstnanci.

Jak funguje dropshipping v praxi?

Představte si, že máte e-shop zaměřený na chovatelské potřeby pro domácí mazlíčky. Zákazník se o vás díky reklamě na Facebooku dozví a proklikne se na váš e-shop. Jelikož se blíží Vánoce, tak zákazníka zaujmou nejvíce adventní kalendáře pro psy a rozhodne se dva pořídit pro své Saarloosové vlčáky. Provedená objednávka na vašem e-shopu se automaticky odešle do daného velkoobchodu. Objednávku velkoobchod vyřídí a zašle zásilku prostřednictvím zvoleného dopravce na adresu zákazníka.

Jako prodejci se vám za tento prodej přičte předem stanovená marže. Poplatky za balicí materiály a logistiku vám e-shopový partner strhne z vydělané marže.

Systém vyplacení marže se stanovuje individuálně mezi dvěma stranami. Běžně tuto marži nedostanete dříve než po uplynutí 14 kalendářních dnů, kdy má zákazník nárok zboží ještě vrátit. Řešení reklamací je též na individuální domluvě mezi velkoobchodem a zprostředkovatelem prodeje, ale ve většině případů spadá tato povinnost na dropshippingový e-shop.

TIP: Jak se změnila pravidla pro nastavení cookie lišty v roce 2022?

Dozví se zákazník, že mu zboží zasílá někdo jiný?

Dozvědět se tuto skutečnost může v případě, že po ní bude hodně pátrat. Na první pohled není vůbec poznat, že jde o dropshippingový e-shop. Webové stránky takového e-shopu se nijak neliší od klasických internetových obchodů. Zvídavý zákazník se může podívat do obchodních podmínek, které jako provozovatel e-shopu musíte mít povinně zveřejněné na svých webových stránkách, ale jestliže nezná systém dropshippingu, nejspíše mu nic zvláštního připadat nebude.

Fulfillment

V souvislosti s dropshippingem můžete narazit i na pojem fulfillment. Jedná se o případ, kdy nemáte svůj vlastní sklad, ale využíváte pro zboží ve svém vlastnictví služeb některého logistického centra, které se vám stará o uchovávání produktů a jejich odesílání koncovým zákazníkům. Nesjednáváte tedy vztah s dalším e-shopem, ale logistickým centrem, které se vám za úhradu stará o logistiku. 

Fulfillment můžete například využít, když se rozhodnete vyrábět produkty, ale nechce se vám starat o logistiku. A nebo za situace, kdy nakupujete od velkoobchodů zboží do svého vlastnictví a nemáte svůj sklad, či se vám nechce o logistiku starat.

TIP: Jak správně reklamovat či vrátit zboží?

Nevýhody dropshippingu

  • Svému velkoobchodnímu partnerovi nevidíte pod ruce, takže nemáte jistotu, že vyřízení proběhne v pořádku,
  • Někdy delší dodací lhůty,
  • Jelikož si zboží nekupujete do svého vlastnictví, nemáte nárok na extra vysoké marže,
  • Pokud dojde k vrácení zboží, stáváte se jeho majitelem,
  • Řešení reklamací.

Kde hledat velkoobchody, které dropshipping umožňují

  • Dropshipping.cz,
  • Bezskladu.cz,
  • Webtrh.cz,
  • Sledujte Facebookové skupiny zaměřené na e-shopy.

TIP: Chcete rozjet podnikání? Nejdříve si vyberte právní formu

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU