Ceny benzinu a nafty letí dolů, mohou se opět zvýšit?

17.03.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Rusko vpadlo na Ukrajinu, což mělo za následek ekonomické sankce i úvahy o přerušení dodávek plynu a ropy do EU, což se ihned projevilo v cenách pohonných hmot. Stát proto začal kontrolovat marže na čerpacích stanicích, což mělo výsledek razantní snížení cen.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic vzrostly a tankovalo se i přes 52 korun za litr nafty, navíc ceny nafty překonala ceny benzínu.

Benzin zlevňuje nepřetržitě od soboty, cena dieselu začala klesat v pondělí, v úterý ceny klesly dokonce rekordně (nejrychleji od února 2010).

Cena Naturalu 95 se snížila o 1,51 Kč na průměrných 45,13 Kč/l, cena nafty klesla o 1,34 Kč na 47,69 Kč/l.

Nicméně ještě před týdnem byla situace opačná, vláda byla nucena na rostoucí ceny pohonných hmot reagovat a rozhodla se pro zrušení přimíchávání do biosložky a pro zrušení silniční daně pro auta do 12 tun.

Ceny PHM

Zdroj: Depositphotos

Proč pohonné hmoty zdražovaly?

Ruská invaze na Ukrajinu rozpoutala velkou nejistotu na trzích, což se nejvíce projevilo na cenách ropy, plynu, ale i hliníku a dalších komodit.

Trhy se obávaly přerušení dodávek ropy do Evropy.

Nicméně plánovaný Blitzkrieg se Rusku nepovedl a Ukrajina se statečně brání.

Ruský rubl se v důsledku války propadl až k 140 rublům za dolar a nejistotou na trzích tím stáhl i kurzy středoevropských měn (česká koruna, maďarský forint i polský zlotý). Po intervenci ruské centrální banky se pohybuje kolem 100 rublů za dolar, ale tento kurz drží zavřená Moskevská burza, jejíž otevření se stále odkládá.

Cena ropy Brent v korunách dosáhla na začátku března téměř 3 050 Kč za barel. Dodejme, že před invazí vojsk Ruské federace na Ukrajinu byla rekordní cena 2 400 Kč za barel v roce 2012.

Před rokem stál barel ropy Brent kolem 1 300 Kč.

V současnosti se pohybuje cena ropy Brent kolem 100 dolarů za barel, tedy kolem 2 250 Kč za barel.

Jak na růst pohonných hmot reagovala vláda?

Vláda zrušila povinné přimíchávání biopaliv do paliv, což by snížilo cenu o 1 až 2 koruny na litr nafty.

Dříve prosazované přimíchávání biopaliv první a druhé generace se dle odborníků ukazuje jako slepá ulička, která má neblahý dopad na zemědělskou krajinu. Na druhou stranu zrušení přimíchávání biopaliv dále zvýší spotřebu ropy v ČR.

Dále byla zrušena silniční daň pro auta do hmotnosti 12 tun. Výnos ze silniční daně se tedy sníží přibližně o 4,2 miliardy korun ročně, nicméně se rovněž sníží náklady na daně a administrativu menším a středním podnikatelům.

Naopak vláda odmítla snížení DPH a spotřební daně, což špatně nesla opozice i autodopravci.

Tip: Jaké je zdanění pohonných hmot v ČR?

Silnější koruna, uklidnění situace na trzích s ropou a ukrajinská statečnost, to vše se projevilo do toho, že pohonné hmoty měly začít zlevňovat, jenže to se benzinovým stanicím příliš nechtělo.

Opozice silně kritizuje vládu za nesnížení DPH či spotřební daně

Spotřební daň tvoří společně s DPH tvoří velkou část (kolem 40 %) z ceny pohonných hmot, proto se nabízí snížení těchto daní jako nástroj proti boji s rostoucími cenami pohonných hmot.

Další možností je zastřešení cen pohonných hmot. Opoziční strany ANO a SPD k těmto krokům vyzývaly vládu, protože podobné nástroje používaly některé evropské země.

Například Francie snížila daně u pohonných hmot, ovšem zde je před volbami a nehledí se na nějaké to euro, bohužel veřejný dluh Francie utěšeně kyne.

Vláda si nástroj snižování daní nechává na dlouhodobé zvýšení pohonných hmot, protože veřejný dluh vláda ANO a ČSSD během pandemie koronaviru zvýšila až o stovky miliard korun a i nynější rozpočet počítá se schodkem 280 miliard korun, p o 97 mld. Kč menším než plánovala minulá vláda.

Dalším krokem, který by měl ulehčit peněženkám podnikatelů je odpuštění zálohy na silniční daň v případech, kde ji nelze zrušit.

Dále ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že dopravci budou mít možnost odložit platbu daně z přidané hodnoty (DPH).

Proč dochází ke snížení cen ropy?

Klíčovou roli ve snížení cen pohonných hmot hraje cena ropy na trzích.

Ta se snižuje, protože stoupá důvěra v ukončení války na Ukrajině.

Dalším faktorem je to, že země v kartelu OPEC na nátlak USA a západních spojenců rozhodly o zvýšení těžby nad plánovanou úroveň.

Snižující se ceny ropy příliš nenáhravají do karet Rusku, které je na příjmech z ropy a plynu závislé a tvoří přibližně 35 až 40 % státního rozpočtu.

Dalším klíčovým faktorem je posilující koruna vůči euru i dolaru, na začátku března šplhala cena koruny k 26 Kč za euro, po intervencích ČNB se nyní pohybuje kolem 24,90 Kč za euro.

Cena ropy v korunách je tedy nižší, což se projeví na benzinových stanicích.

Největší snížení cen benzinu za posledních 11 let zrovna v den kontrol marží

Na čerpacích stanicích v Česku dochází k razantnímu snížení cen za pohonné hmoty, rozdíl mezi páteční a dnešní cenou na některých čerpacích stanicích přesahuje i 8 Kč za litr nafty.

Ministerstvu financí ani vládě se nelíbilo, že k růstu cen docházelo skokově i v jeden den, naopak ke snížení cen pohonných hmot docházelo se zpožděním za tržní cenou ropy.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v souladu s vládními prohlášeními zadalo příslušným orgánům systém kontrol distributorů pohonných hmot, aby měl stát přehled o případném umělém zvyšování marží u benzinu a nafty.

Kontroly budou zaměřeny na marže čerpacích stanic i zpětně, protože u některých čerpacích stanic bylo podezření na umělé zvyšování cen a zneužití války na Ukrajině, situace na burze s ropou a paniky spotřebitelů.

Tip: Z čeho je složena cena pohonných hmot?

Zneužily čerpací stanice růstu ceny pohonných hmot?

Skokové snižování cen po zavedení kontrol by tomu mohlo napovídat, protože cena ropy klesala již v druhé polovině minulého týdne.

Největší snižování pohonných hmot přitom přišlo až v úterý. Naopak na zdražování ropy některé čerpací stanice reagovaly okamžitě a to několikrát během dne. Roli v tom ovšem hrála i panika mezi zákazníky, protože se řada lidí předzásobovala.

Připravme se na zdražování zemědělských plodin, energií i stavebního materiálu

Růst cen se ovšem netýká pouze pohonných hmot a energií. Nicméně ceny energií vstupují do cen prakticky všech produktů.

S růstem cen můžeme prakticky počítat ve všech oblastech.

Válka vždy přináší vedle utrpení i velkou dávku nejistoty na trzích, kde se ceny šponují až do historických výšin.

Ukrajina je obilnice (nejen) Evropy a i v řadě dalších odvětví je důležitým dodavatelem komodit (hliník, železo, ocel), tudíž ceny těchto komodit porostou.

Můžeme tedy počítat s růstem cen základních zemědělských komodit a rovněž i krmiva pro hospodářská zvířata (s tím poroste i cena masa).

Guvernér ČNB Jiří Rusnok uvedl, že inflace v Česku může vystoupat až na úrovně kolem 13 a 14 %.

Dle předchozích predikcí ČNB, které byly často optimističtější než realita, by odhadovaná inflace mohla být ještě o 1 až 2 procentní body než uvádí Jiří Rusnok.

Budou ceny pohonných hmot znovu stoupat?

Pohonné hmoty i energie mohou znovu zdražovat, což ovlivní hlavně vývoj na Ukrajině a další kroky Ruska i západu.

Jestliže překonáme drahé energie, pohonné hmoty a potraviny, tak se snad dočkáme toho, co jsme před pár týdny považovaly za samozřejmost, míru v Evropě. A levnějších pohonných hmot...

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: DANĚ