Pomoc pro Ukrajinu: Informace pro ukrajinské občany a přehled veřejných sbírek

28.02.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Českou republiku zachvátila solidární vlna. Finanční a materiální sbírky, ubytování a další formy veřejné pomoci pro obyvatele Ukrajiny. Pokud vám není lhostejná aktuální situace a chcete Ukrajinu podpořit, podívejte se na nynější formy pomoci. Stejně tak nabízíme přehled pomoci pro zasažené lidi z Ukrajiny, kteří prchají před válkou.

Utíkáte před válkou na Ukrajině? Podívejte se na aktuální přehled služeb, které Česká republika poskytuje občanům z Ukrajiny.

Válka na Ukrajině

Zdroj: Depositphotos

České dráhy: cestování zdarma pro občany Ukrajiny

České dráhy umožňují ukrajinským občanům cestovat do Ukrajiny zcela zdarma. Tento nárok se vztahuje na všechny typy vlaků včetně těch s povinnou rezervací.

Od 24. 2. mohou lidé s ukrajinským pasem využívat zdarma vlakové přepravy Českých drah na území celé České republiky.

Všichni lidé, kteří si koupili předplatní jízdenky pro cestování mezi Českou republikou a Ukrajinou, mají možnost na vrácení finančních prostředků za nevyužité jízdní doklady. Tento nárok musí uplatnit nejpozději v první den platnosti a to takovou formou, jakou využili pro jejich nákup (mezinárodní přepážky, e-shop, Můj vlak).

Občané Ukrajiny mohou také využít dvou humanitárních vlaků v pohraničním městě Przemyśl. První vlak z tohoto města odjel již v sobotu 26. 2. 2022 do Bohumína, odkud mohli lidé cestovat již dalšími oblastními spoji do jiných českých měst. Druhý vlak bude odjíždět z Przemyśl dle aktuálního vývoje v zemi.

Volání zdarma mezi Českou republikou a Ukrajinou

K vlně solidarity se přidali i někteří mobilní operátoři, kteří přestali zpoplatňovat hovory a SMS mezi Českou republikou a Ukrajinou. Aktuálně bezplatné volání nabízí Vodafone a T-mobile, O2 volání zlevnilo. Mobilní operátoři tak reagovali na rekordní nárust počtů hovorů mezi těmito státy, který vzrostl až o 900 %. Není vyloučené, že se k nim přidají i další tuzemští operátoři. K těmto službám se není třeba nějak registrovat, aktivují se automaticky na základě předvolby ukrajinského čísla.

Volný vstup do ČR pro psy, kočky a fretky

Státní veterinární správa se zasloužila o jednodušší proces pro ukrajinské občany, kteří přijíždí do České republiky se svými domácími mazlíčky. Při vstupu do ČR pro ně nebude platit povinnost označení zvířat mikročipem či tetováním. Současně k těmto zvířatům nebude potřeba žádná zpráva z veterinárního ukrajinského vyšetření.

Po příchodu do ČR budou muset zvířata podstoupit 10denní karanténu a do 72 hodin od příchodu navštívit českého veterináře, který vyloučí možnost onemocnění vzteklinou a v případě nutnosti zvíře označí mikročipem. Nejpozději desátý den karantény by mělo být zvíře naočkováno proti vzteklině.

Ubytování pro ukrajinské občany

Ministerstvo vnitra zřídilo Registrační humanitární středisko Vyšní Lhoty, kam se mohou přicházející občané z Ukrajiny zaregistrovat a využít jeho služeb. Středisko je určeno pouze pro ukrajinské uprchlíky, kteří nemají v ČR žádné rodiny, zázemí a ani v ČR nikdy nepracovali. Pro všechny registrované je tu možnost využití lékařských, hygienických a stravovacích služeb. Po provedení registrace budou uprchlíci převezeni do ubytovacích objektů po celé České republice.

Potřebujete pro vstup do ČR vízum?

Ukrajinští občané pro příchod na území ČR nepotřebují vízum za předpokladu, že jsou majiteli biometrického pasu. Toto bezvízové pravidlo je omezené na maximální dobu 90 dní.

Další informace ohledně povolení k pobytu jsou k nalezení na webových stránkách Ministerstva vnitra či infolince +420 974 801 802.

Povolení k pobytu pro Ukrajinu

Zdroj: Ministerstvo vnitra

Nezapomeňte na zdravotní pojištění

Pokud je občan z Ukrajiny zaměstnán v České republice, automaticky se podílí na veřejném zdravotním pojištění. Za situace, že v ČR nepracuje, musí se k zdravotnímu pojištění přihlásit.

Infolinka pro ukrajinské občany

Nevíte si rady a potřebujete rychle pomoci? Ministerstvo vnitra zřídilo speciální infolinku a e-mail pro občany prchající z Ukrajiny.

Telefon: +420 974 801 802

E-mail: ukrajina@mvcr.cz

Chcete Ukrajině pomoci?

Pro poskytnutí pomoci nejdříve zvažte, zda je taková pomoc konkrétně potřeba. Nejlépe uděláte, když přispějete finančně na veřejné sbírky, které založily neziskové organizace. 

Nabídka ubytování pro občany prchající z Ukrajiny

Máte volné ubytovací kapacity a chtěli byste je nabídnout ukrajinským občanům? Ministerstvo vnitra pro tyto případy zřídilo speciální e-mail, kam můžete vaše nabídky zasílat.

Konkrétní nabídky můžete posílat na e-mail Správy uprchlických zařízení MV ubytovaniukrajina@suz.cz. V nynější situaci prosí Ministerstvo vnitra pouze o nabídky s hromadným ubytováním, a to od 20 volných pokojů.

České sbírky na pomoc Ukrajině

Po útoku na Ukrajinu zahájily neziskové organizace veřejné sbírky pro pomoc ukrajinským občanům. Kam lze aktuálně poslat peníze?

Donio

Portál pro organizování veřejných sbírek Donio, zahájil sbírku s názvem #ZaUkrajinu. Finanční prostředky budou po skončení výzvy přerozděleny do konkrétních organizací a potřebným ukrajinským rodinám. Přispět lze prostřednictvím této stránky.

Člověk v tísni

Přispět také mohou občané ČR prostřednictvím organizace Člověk v tísni. U veřejné sbírky lze vybrat z předvolených částek nebo zadat jakoukoliv jinou hodnotu. Platba se zasílá prostřednictvím této stránky.

Červený kříž

Červený kříž se podílí na pomoci dle aktuálních potřeb, které zjišťuje díky spolupráci s Ukrajinským červeným křížem. Vysílá především zdravotnický materiál a mobilní ambulance.

Veřejná finanční sbírka na pomoc Červeného kříže Ukrajině:

číslo účtu: 333999/2700, variabilní symbol 1502

Adra

Zúčastnit se sponzoři mohou také finanční sbírky Pomoc Ukrajině!, kterou pořádá organizace Andra. Finanční dary půjdou lidem zasaženým válkou na Ukrajině. Do sbírky se dárci mohou zapojit prostřednictvím tohoto odkazu.


Čtěte také:

Co je platební systém SWIFT? Bude z něj Rusko vyřazeno?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 16 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU