Rubl zažívá (skoro)volný pád: bude z rublu bezcenný cár papíru?

28.02.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Západní spojenci se rozhodli dříve vysmívané ekonomické sankce přeřadit na vyšší úroveň, což vrhá ruskou ekonomiku do víru inflace, pádu rublu, znehodnocení úspor a hlavně do ekonomické izolace a recese. Jaký je nyní kurz rublu a jaký to bude mít dopad na ceny zboží v Rusku?

Ruský rubl zažívá v důsledku ekonomických sankcí propad o téměř 30 %, a to i přes silnou podporu ze strany ruské národní banky. Co stojí za jeho pádem?

Ruský rubl

Zdroj: Depositphotos

Přejte si něco, padá rubl...

Devizové rezervy (rezervy v cizích měnách) ruské národní banky byly ze strany USA a EU zmraženy, tudíž ruská centrální banka nemá příliš prostoru, jak ovlivňovat svůj kurz.

Centrální banky totiž používají devizové rezervy k posilování/oslabování své měny, protože kurzy jednotlivých měn jsou řízeny na základě poptávky a nabídky na devizovém (měnovém) trhu.

Jestli chce centrální banka zvýšit kurz národní měny, tak nakupuje svoji měnu a prodává cizí měny, zlato či cenné papíry. V případě, že chce kurz devalvovat (snížit, například pro podporu exportérů), tak národní měnu prodává (nakupuje komodity, cenné papíry, jiné měny) a tím kurz oslabuje.

Rusko o svoje devizové rezervy nepřišlo, ale s velkou částí nemůže nakládat, protože devizové rezervy eur, dolarů, liber a jenů jsou zmrazeny. 

Přestože Putin s vidinou válečného konfliktu zvýšil za posledních pět let své devizové rezervy o polovinu na 643 miliard dolarů. Dodejme, že i česká dezinfo scéna tento krok kvitovala a měla ho za chytrého vůdce.

Rusko má v devizových rezervách půl bilionu dolarů v cizích měnách, hlavně v dolarech a eurech. Přibližně 150 miliard dolarů pak ve zlatě.

Odhady z minulého týdne uvedené v Seznam zprávách hovoří o složení devizových rezerv Ruska takto:

  • 32 % v eurech,
  • přes 16 % v amerických dolarech,
  • 22 % ve zlatě,
  • 13 % v čínských jüanech,
  • menší podíly v britských librách a dalších volně směnitelných měnách.

Ruská národní banka tak může určovat vývoj kurzu rublu pouze omezeně, z velkých a silných měn ji na obchodování zbyl čínský juan, který tvořil přibližně sedminu jejich devizových rezerv a zbývá jí ještě zlato a další menší měny.

Proč tedy rubl padá?

Vysvětlili jsme si, jak může centrální banka Ruska ovlivňovat rubl. Ale proč vůbec rubl padá?

Vedle zmrazení devizových rezerv, dopadají na Ruskou federaci i další ekonomické sankce ze strany EU, USA, Japonska, Austrálie a dalších demokratických zemích.

Ty zahrnují uzavření letového prostoru EU pro ruská letadla, což je citelná rána pro Aeroflot, největší ruská letecká společnost, kterou majoritně vlastní stát.

Rozsáhlé sankce mají ten efekt, že se na na finančních trzích začali investoři mohutně zbavovat ruských cenných papírů, tudíž je rublu na devizovém trhu více než žalmů na Ovčáčkově Twitteru.

Za normálních okolností by Ruská národní banka masivním prodejem devizových rezerv rubly "kupovala", čímž by zabránila jeho devalvaci. Nicméně k dispozici má přibližně pouze třetinu devizových rezerv, tudíž tento nástroj byl lehce otupen.

Co dále Rusku nehraje do karet?

Rusku nenahrává do karet ani zmrazený majetek oligarchů a politiků.

EU navíc vytvořila finanční skupiny, které mají rozkrýt majetkovou strukturu podezřelých firem napojených na ruské oligarchy, protože jejich pravý vlastník je často ukryt přes řadu firem v daňových rájích či přes prostředníky ve Švýcarsku, na Kypru a v dalších zemích.

Velkou roli hraje i pokles poptávky po ruské ropě i plynu, přestože Ruská federace nabízí Číně i dalším asijským zemím levnou ropu i plyn, tak o ní není zájem. Čína navíc přestává financovat ruský vývoz plynu i ropy.

Právě Čína se jevila jako poslední velký spojenec Vladimira Putina, ale tyto kroky prokazují spíše opak. Čínský drak si umí spočítat, co by je mohl stát tanec s ruským medvěděm a zcela pragmaticky zůstává při západu, který prostě platí víc a líp.

Dodejme, že americká vláda dnes zakázala veškeré transakce s ruskou centrální bankou a odpojila ji od aktiv v USA.

Další negativní dopad má odřiznutí ruských bank (veskrze ve vlastnictví oligarchů či ruského státu) od platebního systému SWIFT, což Rusku velmi znesnadňuje mezinárodní obchod.

Tip: Co znamená vypnutí SWIFTu pro Rusko?

Jak ruská národní banka bojuje s pádem rublu?

S tak omezenými možnosti Ruská centrální banka pád pouze snížila. přibližně o 15 až 20 %.

Vedle rozprodávání devizových rezerv, hlavně čínského juanu a zlata za slabý rubl, tak Ruská národní banka zvýšila úrokové sazbu o závratných 10,5 %, z 9,5 % na 20 %, což alespoň částečně zmírnilo propad rublu.

Nicméně každá mince má dvě strany a i souboj o posílení padající rublu bude mít velmi neblahé dopady na ruskou ekonomiku.

Růst úrokových sazeb má za následek zdražení úvěrů a hypoték, což zpomalí investice.

Ruské ministerstvo financí a centrální banka navíc domácím exportérům nařídila odprodej 80 % jejich devízových výnosů, čímž získala nějaký ten chybějící dolar a euro.

Dále Ruská centrální banka nařídila účastníkům trhu odmítání nabídek zahraničních klientů na prodej ruských cenných papírů, což zpomalí pád cen akcií, ale pouze opticky reálná hodnota bude ještě nižší.

Ruská centrální banka také oznámila, že uvolní 733 miliard rublů z rezerv místních bank tím, že uvolní kapitálovou rezervu vytvořenou na nezajištěné spotřebitelské úvěry a hypotéky.

Bohužel obyčejní Rusové pocítí hlavně inflaci, která dosahuje závratných výšin a hrozí na ruském trhu hrozí hyperinflace.

Klepe hyperinflace za dveře

Uznávaný ekonom Steve Hanke z Johns Hopkins University, vypočítal aktuální inflaci v Rusku na závratných 69,4 %.

Hrozí hyperinflace, která by naprosto zdevastovala veškeré ruské úspory a hrozilo by každodenní přepisování cen v obchodech, což bylo opět předpovězeno v legendárním seriálu Simpsonovi:

Zdroj: Youtube.com/Simpsonovi

Rusové propad rublu tušili již o víkendu a ve velkém vybírali peníze z bankomatů a nakupovali luxusní zboží jako uchovatel hodnoty.

Dle BBC se po celém Rusku objevují dlouhé fronty před bankami a bankomaty v obavách, že jim přestanou fungovat platební karty.

Moskevská burza raději zůstala zavřená i v úterý 1. března 2022 a neotevře pravděpodobně ani v dalších dnech.

Kurz rublu vůči dolaru, euru a koruně

Rubl je vůči dolaru na historických minimech, aktuálně se prodává kolem 105 rublů za dolar, respektive 117 rublů za euro a 4,67 rublů za korunu.

Pro představu dodejme, že před týdnem se obchodovalo za 78 rublů za dolar, 87,50 rublů za dolar a 3,73 rublů za korunu.

Když se Vladimir Putin stal prezidentem Ruské federace, tak kurz rublu činil 28,36 rublů za dolar a ke koruně se kurz rublu pohyboval lehce nad hranicí 1,4 koruny a po zvolení Vladimira Putina posílil až pod 1 korunu.

Rusko: na sankce jsme připraveni, ale burzu raději neotevřeme!

Ruská federace jako obvykle uvedla, že je na ekonomické sankce připravena. Nicméně po posunu otevření moskevské burzy, nakonec burzu dnes neotevřeli vůbec.

Ba co hůř, skupina Anonymous shodila web moskevské burzy, stejně jako dalších ruských vládních webů.

Očekává se, že po otevření burzy by začal rozprodej ruských firem a další pád rublu a možná i celé ekonomiky.

Ruské akcie v listinné podobě jsou již prakticky bezcenné, protože ruská ekonomika nemá příliš místa k úniku z ekonomických sankcí.

Akcie v Evropě zaznamenaly pokles přibližně o 2 %, největší propad zažívají společnosti s napojením na Rusko, například Raiffeisenbank či UniCredit bank.

Ruské akcie, které se obchodují na ostatních trzích rovněž zažívají černé pondělí a jejich cena padá o 35 až 70 %.

Konec (minimálně) v Evropě čeká i největší ruskou banku Sberbank, u níž ČNB zahájila odebrání licence, protože Sberbank nadále není schopna plnit své závazky.

Jaký osud čeká rubl a ruskou ekonomiku?

Ruskou centrální banku, ale i komerční ruské banky čeká krušný týden. Již teď je jisté, že úspory Rusů budou silně znehodnocené inflací, investice a výroba se po čase zastaví, protože úroková sazba je enormně vysoká a kapitál ze zahraničí je odkázán na vyklavou Čínu.

Depreciace ruského rublu, růst úrokových sazeb, prakticky zastavení zahraničních plateb a investic, společně s vysokou inflací bude mít s vysokou pravděpodobností za následek zhroucení ruské ekonomiky, což ekonom Lukáš Kovanda na Twitteru komentoval takto:

"Pravděpodobnost celkového bankrotu Ruska je právě teď nejvyšší ve sledované historii. Činí 56 %, jak vyplývá z vývoje na trhu s pojištěním proti státním bankrotům."

Ruští občané, tak zažívají svoji vlastní okupaci. Životní úspory se znehodnotí, ceny výrobků se budou zvyšovat prakticky denně, zahraniční výrobky nebudou vůbec, výroba v mnoha podnicích se zastaví.

Obětí Vladimira Putina jsou tedy nejen Ukrajinci, ale i obyčejní ruští občané.

Tip: Jak pomoci Ukrajině?

Aktuální stav k 1. březnu 2022

Rubl i nadále oslabuje, přestože ruská centrální banka zasahuje proti jeho pádu. Oproti dolaru se jeho ztráta pohybuje okolo 30 % oproti stavu před týdnem. Meziročně pak kolem 44 %.

Jak uvádíme i výše, Moskevská burza zůstává zavřená. Nicméně ruské akcie po celém světě nadále oslabují.

Rusové z bankomatů vybírají dolary a jiné cizí měny. Bankomaty občas fungují, občas ne. Ruská centrální banka se snaží situaci uklidnit. Tvrdí, že za masivním růstem úrokových sazeb je boj s inflací.

Po otevření Moskevské burzy se dá očekávat další razantní pád rublu, který je nyní opticky udržován na propadu kolem 30 % vůči dolaru. Reálný kurz je pravděpodobně mnohem nižší.

Společnosti Visa a Mastercard přestanou umožňovat transakce přes sankcionované ruské banky. Některé z nich patří k těm největším na ruském trhu.

Ruskými platební kartami Visa a Mastercard se půjde dát platit pouze v Rusku, v zahraničí nikoliv.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 89 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU