Jak mohou klienti Sberbank požádat o změnu způsobu vyplácení důchodových a nemocenských dávek?

04.03.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Činnost Sberbank v České republice definitivně končí. Jak to bude s vyplácením dávek důchodového a nemocenského pojištění? Prostřednictvím jakých formulářů změníte výplatu těchto dávek?

Česká správa sociálního zabezpečení zveřejnila návod, jak postupovat při změně způsobu vyplácení dávek důchodového a nemocenského pojištění. Klienti této banky musí co nejrychleji oznámit ČSSZ, jakým způsobem chtějí dál tyto dávky vyplácet. Požadavky klientů Sberbank mají vysokou prioritu, takže je pracovníci budou zpracovávat v co nejbližší době.

Sberbank

Zdroj: Depositphotos

Změna vyplácení dávek důchodového pojištění

Změna se dotkne především klientů, kteří si nechali vyplácet dávku na bankovní účet. Tito klienti musí neodkladně prostřednictvím formuláře oznámit OSSZ, jakým způsobem chtějí vyplácet dávky důchodového pojištění.

Volit mohou mezi hotovostí a vyplácením na účet u jiné banky

Výplata důchodu v hotovosti

Pro vyplácení dávek v hotovosti můžete požádat několika způsoby. Žádosti zaslané na OSSZ nepotřebujete mít potvrzené od banky. Formuláře, které budou podané přímo na ČSSZ již musíte předem potvrdit novou bankou. Potvrzené žádosti je nutné zaslat do 30 dnů na adresu Ústředí ČSSZ, odbor 43, Křížová 25, 225 08 Praha 5.

  • Žádost s vámi osobně vypíší na spádové OSSZ. Stačí vám k tomu pouze doklad totožnosti a prokázání, že vám důchod doposud přicházel na účet u Sberbank.
  • K podání můžete využít i elektronický formulář Žádost o zrušení výplaty důchodu poukazem na účet, který vyplníte po přihlášení do ePortálu ČSSZ.
  • Elektronický formulář nemusíte posílat pouze přes ePortál. Postačí, když jej vyplněný zašlete prostřednictvím e-mailu s elektronickým podpisem, datové schránky či klasicky poštou.
  • ČSSZ povoluje i sepsání vlastní žádosti s nepředepsanou úpravou. V této žádosti musí být uvedena vaše identifikační data, jako je rodné číslo a adresa, kam si přejete výplatu důchodu zasílat. Tuto vlastnoručně sepsanou žádost můžete zaslat prostřednictvím pošty, datové schránky či e-mailu.

TIP: O jaké sociální dávky mohou žádat Ukrajinci?

Výplata důchodu na jiný bankovní účet

TIP: Jak pomoci Ukrajině?

Jak změníte způsob výplaty u nemocenských dávek?

Trochu jiná situace nastává v případě výplaty nemocenské. Jedná se o dávku, která chodí na stejný účet jako mzda ze zaměstnání. Je tedy potřeba podat žádost na takovou OSSZ, pod kterou spadá váš zaměstnavatel. ČSSZ vytvořila pro klienty Sberbank speciální formuláře, které využijí pro změnu způsobu výplaty dávek nemocenského pojištění. Žádost platí jak pro změnu výplaty dávek v hotovosti, tak na jiný účet.

  • Pro změnu dávek nemocenského pojištění použijte formulář Žádost o změnu způsobu výplaty dávky nemocenského pojištění pro klienty Sberbank, který zašlete e-mailem s elektronickým podpisem, datovou schránkou či poštou na adresu OSSZ pod kterou spadá váš zaměstnavatel. V případě změny vyplácení nemocenské lze také využít formuláře Žádost o změnu způsobu výplaty při dočasné pracovní neschopnosti, který lze vyplnit a odeslat prostřednictvím ePortalu ČSSZ.
  • Žádost si také můžete sepsat sami s uvedením rodného čísla, původního čísla bankovního účtu u Sberbank a nového čísla účtu, kam vám budou dávky nemocenského pojištění přicházet. Případně adresu, na kterou chcete zaslat hotovost. Po sepsání žádost odešlete e-mailem s elektronickým podpisem, datovou schránkou nebo prostřednictvím pošty.

Zdroj: ČSSZ


Čtěte také:

Hodnota rublu stále klesá

Kdy budou klientům Sberbank vyplaceny peníze a kým?


 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY