Základní informace pro Ukrajince (2): Na co mají nárok v zaměstnání?

08.03.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Utekli vaši blízcí z Ukrajiny před válkou? Pomáháte Ukrajincům s nalezením zaměstnání v České republice? Pojďme se společně podívat, na co mají v zaměstnání nárok a co jim vysvětlit.

Pracovník může mít se zaměstnavatelem hned tři typy smluv. Je to klasická pracovní smlouva a také dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti, na kterou se podíváme příště. Dnes nás bude zajímat především pracovní poměr, smlouva a na co v něm máte nárok.

Musí být práce podložena pracovní smlouvou?

Ano, musí. Pracovní poměr nesmí být nikdy sjednán pouze ústně. Bez patřičné pracovní smlouvy se jedná o práci na černo, která s sebou nese pro zaměstnance řadu nevýhod: mzda není vymahatelná, není vám odváděno pojistné a nejste chráněni zákoníkem práce. Jako pracovníkovi vám také při zjištění může Inspektorát práce uložit pokutu až do výše 100 000 Kč. Pokud se navíc budete vykrucovat a nebudete spolupracovat, sankce se může vyšplhat až na 200 000 Kč.

Čtěte také: Základní informace pro Ukrajince (1): Zdravotní pojištění, daně a mzda v Česku

Kdy musíte nejpozději dostat pracovní smlouvu?

Předložena by vám měla být nejpozději v den nástupu do nové práce. Řada zaměstnavatelů ji navíc prostřednictvím personálního oddělení nechá zasílat novým pracovníkům emailem, aby si ji mohli předem řádně prostudovat, nejedná se však o pravidlo.

Co musí obsahovat pracovní smlouva?

Najít byste v ní měli především informace, jako je den nástupu do práce, místo výkonu a také jasnou specifikaci toho, čeho se bude váš pracovní výkon týkat. Obsahovat by navíc měla i jasné identifikační údaje o obou smluvních stranách, čili o zaměstnanci i zaměstnavateli.

Uvedena by v ní měla být i délka zkušební doby a datum jejího konce, pokud je sjednána. Dle zákoníku práce může trvat maximálně 3 měsíce a nesmí být nijak prodlužována. Zaměstnavatel vám během ní může dát výpověď bez uvedení důvodu a výpovědní lhůty, vy jako zaměstnanec můžete dát bez uvedení důvodu výpověď také.

Dále by v pracovní smlouvě také nemělo chybět, zdali se sjednává na dobu určitou anebo neurčitou. Obě varianty jsou pak samozřejmě možné.

Čtěte také: Zkušební doby se firmy ani zaměstnanci bát nemusí. Slouží k ochraně obou stran

Ukrajinci: práva v zaměstnání, pracovní smlouva, zákoník

Zdroj: Depositphotos

 

Jak je v zaměstnání sjednávána mzda?

Není povinnost, aby informace o mzdě byla přímo zahrnuta v pracovní smlouvě. Sjednána být však musí a to vždy písemně. Zaměstnavatelé ji často uvádějí dodatkem ke smlouvě anebo prostřednictvím mzdového výměru.

Ze zákona pak máte za týdenní pracovní dobu (existuje i zkrácená pracovní doba nebo kratší), která činí 40 hodin, nárok alespoň na minimální mzdu. Ta v roce 2022 v České republice činí

  • 16 200 Kč hrubého měsíčně a
  • 96,40 Kč hrubého na hodinu.

Dále u nás ještě existuje institut minimální zaručené mzdy. Ta je rozdělena do 8 skupin, které se liší na základě typu práce, složitosti a odpovědnosti. Státní zaměstnanci pak pro změnu mají 16 platových tříd.

Výše měsíční mzdy nebo platu je pak závislá i na tom, jaký máte pracovní úvazek. U zkrácených úvazků není nutné, aby byla dodržena měsíční minimální mzda, vždy však máte nárok na tu hodinovou. Ze mzdy nebo platu vám navíc musí být vždy odváděno sociální a zdravotní pojištění. Pokud by byl však měsíční výdělek nižší, než je minimální mzda, budete si muset zdravotní doplatit do minima ze svého. Minimum měsíčně činí 2 187 Kč.

Součástí sociálního pojištění v případě zaměstnanců je pak i pojištění nemocenské, což znamená, že v době nemoci nezůstanete bez peněz.

Čtěte také: Ukrajinský zaměstnanec české firmy dostal povolávací rozkaz. Co to pro zaměstnavatele znamená?

Jaká práva vám plynou z pracovní smlouvy?

Máte nárok na

Zaměstnavatel vás navíc nemůže po výpovědní době jen tak vyhodit.

Čtěte také: Kdy vás může zaměstnavatel vyhodit z práce?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 5 krát