Základní informace pro Ukrajince (4): Na co se dívat při výběru půjčky

14.03.2022 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Řada Ukrajinců, ať už těch, co utekla anebo byla ještě před započetím válečného konfliktu na území České republiky, uvažuje o půjčce. Přečtěte si, na co se při výběru dívat.

Pokud máte v rodině cizince, anebo se jedná o kamaráda nebo známého, o kterém víte, že uvažuje o půjčce, určitě vám bude vděčný, pokud mu pomůžete s vyřizováním. Půjčka je poměrně velký závazek a pravděpodobně bude právě na vás, abyste mu poradili s výběrem, ale i tím, jaké parametry by ho měly zajímat a na co by si měl dát pozor.

V článku se dozvíte:

Kdy si rozhodně nebrat půjčku?

To, zda si opravdu vzít půjčku, byste si měli předem důkladně rozmyslet. Přeci jen ji nějakou dobu budete splácet a v případě výpadku příjmů by se mohlo jednat o velký problém. Finanční experti, ale i selský rozum proto jasně radí, že není vhodné zadlužit se kvůli věci, kterou nutně nepotřebujete. Půjčka se bere na věci, která slouží k dlouhodobé spotřebě, případně na nenadálý výdaj, který nemůžete jednorázově uhradit, ale na jeho splácení máte.

Nikdy by se proto nemělo jednat o věc, jejichž funkčnost skončí ještě před tím, než vůbec úvěr stihnete doplatit anebo ji přestanete používat.

Čtěte také: 8 věcí, které musí obsahovat smlouva o půjčce

Na co si dát pozor při výběru půjčky?

Zajímat vás budou především spotřebitelské úvěry. Nenechte se však zlákat pofiderními reklamami na internetu od neznámých společností. Nejdříve byste měli vždy porovnat nabídky bank, neboť právě ty jsou zejména z hlediska poskytování úvěrů nejvěrohodnější, ale na druhou stranu i nejpřísnější.

Nikdy si neberte půjčku, jestliže nemáte dostatečný příjem anebo vůbec žádný, to je základ. Může se sice stát, že různé nebankovní společnosti, zejména ty méně známé, po vás nebudou vyžadovat doložení příjmů, ale v takovém případě se mějte na pozoru. Vypovídá to totiž něco o jejich (ne)věrohodnosti. U banky navíc často dostanete i lepší úrok a navíc mnoho z nich v souladu s válkou na Ukrajině vytvořilo i nabídky půjček přímo pro cizince. Při výběru půjčky pak každého zajímá především úrok. Ten ale není tím hlavním, na co byste se měli dívat. Nejdůležitější je RPSN.

Čtěte také: Když máte nečekané výdaje: kde a jak si půjčit?

Ukrajinci a půjčka v ČR: srovnání spotřebitelských úvěrů

Zdroj: Shutterstock

 

Co je RPSN?

RPSN je roční procentní sazba nákladů spojených s půjčkou. V podstatě určuje (ne)výhodnost a to kolik skutečně za půjčku zaplatíte. Kromě zmíněného úroku totiž zahrnuje i další poplatky jako např. za vedení půjčku, uzavření smlouvy, správu úvěru, převody peněz anebo administrativní náklady. Snadno se pak může stát, že úrok bude činit líbivá 4 %, ale RPSN se bude šplhat až ke 20 %.

Čtěte také: 7 věcí, které je důležité sledovat, když vybíráte půjčku

Jaké doklady po vás budou požadovat?

V základu po vás vždy budou požadovat průkaz totožnosti, což je v případě cizinců cestovní pas. Dále si také připravte povolení k trvalému anebo přechodnému pobytu. Jestliže váš pobyt v České republice vyžaduje vízum, připravte si i to.

Dále po vás bude banka rozhodně chtít doložení příjmů, pracovní smlouvu a důkaz, že nemáte záznam v registru neplatičů a nejste v exekuci. Samozřejmě pak může požadovat i další doklady.

Čtěte také: Půjčka ve zkušební době. Kdo ji nabízí?

Srovnání spotřebitelských úvěru od vybraných bank

Banka a název půjčky

Max. výše úvěru

Úrok od

Max. RPSN

Air Bank půjčka

900 000 Kč

3,9 %

19,46 %

Česká spořitelna Půjčka

2 500 000 Kč

3,96 %

22,7 %

ČSOB Půjčka na cokoliv

800 000 Kč

5,9 %

23,4 %

Equa bank Minutová půjčka

800 000 Kč

4,8 %

17,51 %

Fio banky Splátkový úvěr

6 000 000 Kč

4,98 %

18,95 %

Hello bank Hello půjčka na cokoli

1 000 000 Kč

4,89 %

16,35 %

Komerční banka Osobní půjčka

2 500 000 Kč

4,9 %

18,95 %

mBank mPůjčka Plus

1 000 000 Kč

2,99 %

14,1 %

MONETA Money Bank Expres půjčka

1 500 000 Kč

4,8 %

28,8 %

Raiffeisenbank Rychlá půjčka

800 000 Kč

4,8 %

19,55 %

UniCredit Bank PRESTO Půjčka na cokoliv

1 000 000 Kč

4,99 %

12,88 %

Z tabulky nejlépe vychází půjčka PRESTO od UniCredit Bank, nicméně i u této půjčky mohou vyšplhat náklady na půjčku přes 12 %. Za zvážení stojí rovněž mPůjčka Plus, kde RPSN činí 14,1 % a kde úroková sazba začíná na nejnižší hodnotě 2,99 %. Ukrajinci na českém území by ovšem měli zkusit jiné způsoby, jak zvládnout jejich doslova existenční krizi, například příspěvek od státu či charitativní sbírky, kde mohou získat potraviny, oblečení a střechu nad hlavou.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY