Jak probíhají mobiliární exekuce v roce 2023?

12.04.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Bojíte se, že vám exekutor zabaví váš majetek? Co všechno si mohou exekutoři dovolit při mobiliárních exekucích a jaká pravidla začala platit v roce 2022?

Rok 2022 přinesl mnoho změn v legislativě o exekucích, které mají ulehčit dlužníkům bezvýchodnou finanční situaci. Jednou z novinek je i změna zákona, která upravuje podmínky pro zabavování movitých věcí.

Mobiliární exekuce 2022

Zdroj: Shutterstock

Co je to mobiliární exekuce?

Mobiliární exekuce se provádí prostřednictvím soupisu movitých věcí a následného zabavení movitého majetku, který je zařazen do dražby. Výtěžek z prodeje zabaveného majetku jde na úhradu dluhů. Mobiliární exekuce představuje pouze jednu z možných prováděných exekucí. Splácení dluhu může být také vykonáváno pomocí srážek ze mzdy zaměstnance, které odvádí zaměstnavatel vymahateli, a metodou obstavení účtu, na kterém vám může zbýt pouze nezabavitelná částka, která pro rok 2023 činí 13 638 Kč.

K výkonu mobiliární exekuce se přistupuje většinou až tehdy, když není možné splatit pohledávku srážkami ze mzdy a obstavením účtu. Zabavování movitých věcí patří k nejsložitějším způsobům vymáhání mzdy a ve většině případů se takto nepodaří ani požadovanou částku získat.

Vaše nepřítomnost v bytě exekutory nezastaví

Exekutoři mají ze zákona právo provést mobiliární exekuci i za nepřítomnosti dlužníka. Mobiliární exekuce se předem neoznamují, aby movitý majetek nemohli dlužníci z místa trvalého bydliště odnést. Pokud se v místě bydliště nebude nacházet žádná osoba, exekutoři si prostřednictvím svého zámečníka zpřístupní vchod do domu sami. Vykonavatelé exekuce nemusejí provádět zabavení movitých věci jen v místě trvalého bydliště dlužníka, ale i na takových místech, kde se domnívají, že by mohl mít další majetek.

Postup při výkonu mobiliární exekuce

Vykonavatelé exekuce provedou v místě objektu soupis movitých věcí. Tyto sepsané věci označí standardní žlutou nálepkou s nápisem „exekučně zabaveno“. Označené věci se často nechávají na místě, aby sloužily pouze jako psychický nátlak k co nejrychlejší úhradě pohledávky. Mnohdy tento přístup vede dlužníky ještě k většímu zadlužení, jelikož si pod nátlakem půjčí na zaplacení pohledávky. Celý proces mobiliárních exekucí musí být zaznamenán obrazovým a zvukovým záznamem prostřednictvím příslušné elektroniky, o tomto postupu obeznámí vykonavatel přítomného dlužníka před zahájením výkonu.

Do soupisu mohou být zařazeny také věci, jejichž majitelem není dlužník, ale jiná osoba, která v místě pobývá, nebo takové, které jsou zapůjčené od někoho, kdo se v domě vůbec nezdržuje. V takové situaci musí majitel dané věci zažádat do 15 dnů exekutora o výmaz ze soupisu věcí společně s dodáním dokladů (účtenky, faktury), které potvrdí, že majitelem věci není dlužník. Pokud je poškozeným přímo majitel věci, může požádat o vyjmutí ze soupisů věcí až do 30 dnů od výkonu rozhodnutí. Neoprávněně zabavenou věc pak musí bez zbytečného odkladu exekutor žadateli vrátit.

Movité věci, které se rozhodne exekutor zabavit, podléhají po uplynutí 30 dní od výkonu soudního rozhodnutí dražbě. Veškeré dražby jsou k nalezení na portálu dražeb, kde jsou zveřejňovány movité i nemovité věci. V souvislosti se zpeněžením věci musí být nejdříve soudem stanovena její hodnota.

TIP: Chráněný účet jako ochrana před exekucí

Jak se změnil průběh mobiliárních exekucí od roku 2022?

Nově nesmějí být prováděny mobiliární exekuce u zranitelných osob, kam zákon řadí dluhy starobních důchodců s důchodem pod úrovní minimální mzdy, invalidních důchodců ve 2. a 3. stupni invalidity a takové, které vznikly před dovršením plnoletosti. Změny mají zmírnit nátlak vykonavatelů při soupisu věcí a zabránit ještě většímu zadlužení zranitelných osob.

Dále se znemožňuje provádět mobiliární exekuce tehdy, když je dlužník ochoten splácet částku ve výši minimálně 1500 Kč (podle výše výplaty) nad rámec zákonných srážek.

Souběhu více mobiliárních exekucí na jednoho dlužníka je konec. Nová legislativa umožňuje provádět pouze jednu mobiliární exekuci na osobu. O průběhu mobiliární exekuce musí být záznam v Centrální evidenci exekucí. Nehrozí tedy souběh dvou mobiliárních exekucí na jednoho dlužníka. Novinka se vztahuje pouze na osoby, které jsou fyzickými osobami.

Od roku 2022 je také nově stanovena podmínka, co může exekutor na úhradu dluhu zabavit. Spadají sem pouze věci, které neodpovídají běžným majetkovým poměrům, jde tedy o věci luxusnějšího charakteru. Seznam nezabavitelných věcí zůstává i nadále nezměněn.

TIP: Další změny v exekucích od roku 2022

Jaký majetek nesmí exekutor zabavit?

Občanský soudní řád vymezuje seznam věcí, které nemohou být součástí soupisu movitých věcí. Jedná se zejména o předměty, které jsou potřebné k běžnému životu jedince a jeho rodiny. Na co vykonavatel exekuce nesmí sáhnout?

  • Běžné oblečení
  • Obvyklé vybavení domácnosti (sporák, lednička, trouba, stůl, židle…)
  • Studijní a náboženská literatura, školní potřeby a dětské hračky
  • Snubní prsteny, písemnosti, léky
  • Obrazové a zvukové záznamy
  • Hotovost do částky odpovídající dvojnásobku životního minima
  • Zvířata, která slouží majitelům jako domácí mazlíčci
  • Věci, které dlužník používá k výkonu práce
 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 39 krát

Články ze sekce: Spotřebitel