Kde zjistíte, kde natankujete nejlevněji? Jak ušetřit za palivo? Vyplatí se tankovací karty?

18.03.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Ceny pohonných hmot v posledních týdnech dosahovaly vrcholu a lidé si v panice dělali v panice zásoby paliva. Spotřebitelé hledali, kde nakoupit levnější pohonné hmoty. Jak najít to nejlevnější tankování v okolí? Vyplatí se tankovací karty?

Ceny pohonných hmot jsou kvůli válce na Ukrajině jako na houpačce a lídři Evropské unie uvažují o tom, že dovoz ropy a plynu z Ruska bude nahrazen dovozem těchto energetických surovin z jiných zemí, protože se nyní EU podílí na financování ruské války na Ukrajině. Navíc přílišná závislost na diktátorských režimech není zrovna trumfem v kartách mezinárodní politiky.

Na spotřebitele potom dopadá cena ropy a plynu, které se promítají prakticky do všech produktů. Nejvíce na očích jsou ceny pohonných hmot a vy se podívejte, jak za ně ušetřit. Mnohdy stačí pár minut a najdete palivo levnější o několik korun.

  1. Kde najdu srovnání cen jednotlivých čerpacích stanic?
  2. Vyplatí se mi tankovací karty? Jaké jsou jejich (ne)výhody?
  3. Natankovat PHM u sousedů?
  4. Jak ušetřit za palivo?

Zdroj: Depositphotos

Kde mají nejlevnější benzín, naftu či LPG?

Jedna z nejlehčích cest, jak najít levný benzín, je stáhnutí aplikace či projetí webu Mapy.cz, kde najdete aktuální ceny benzínu, nafty či LPG. Ceny jsou aktualizovány každou hodinu skrze podklady od české společnosti pro platební karty CCS. Nevýhodou je ovšem to, že srovnání nezahrnuje veškeré čerpací stanice (např. Benzina).

Dalšími užitečnými aplikacemi pro srovnání cen na čerpacích stanicích je Pumpdroid, iPumpuj či Tank Navigator, každá má své výhody a nevýhody, protože se podívejte na jejich srovnání.

Jestliže žádnou aplikaci nechcete, tak se podívejte na stránky mbenzin.cz, kde snadno najdete seznam nejbližších čerpacích stanic s cenami benzínu, nafty, LPG či CNG.

Přestože ceny nafty i benzínu rapidně klesly, tak stále nejsou nad "předválečných cenách", navíc situace na Ukrajině je nestabilní a na cenu ropy působí až příliš mnoho proměnných, proto se může stát, že nás může čekat další zdražování.

Tankovací karty - sleva za věrnost?

Palivové tankovací karty jsou jednou z nejlepších cest jak ušetřit za palivo.

Tankovacích karet lze v ČR pořídit opravdu celá řada, proto se podívejte na srovnání tankovacích karet, rozdíl mezi nimi byl i přes 10 Kč na litr paliva.

Různé typy palivových karet mají různé výhody a také různou cílovou skupinu, proto nejde zobecnit, která tankovací karta je ta nejlepší.

Při výběru tankovací karty vedle ceny pohonné hmoty zohledněte i akceptační síť dané karty, tedy na jakých čerpacích stanicích v ČR i zahraničí vám bude zvýhodněná cena poskytnuta.

Natankujte pohonné hmoty v zahraničí!

Jestliže bydlíte kousek u hranic Polska či Slovenska, tak se vám pravděpodobně vyplatí si jet natankovat přes hranice.

Ceny pohonných hmot v Rakousku či Německu jsou pak vyšší či srovnatelné jako v ČR, proto se zajížďka příliš nevyplatí.

Jak ušetřit za palivo? Neprojet ho!

V dnešní době jsme si zvykli všude jezdit autem, přičemž naše svalstvo trpí ze přílišného sezení či ležení. Proto si vždycky řekněte, zdali do cíle nedojdete pěšky či nedojedete na kole. 

Navíc městská hromadná doprava patří v Česku mezi nejlepší na světě a autobusový či vlakový spoj dojede u nás opravdu i do nejzapadlejší vesničky.

I pro zavilé motoristy je občas příjemnější využít MHD či vlaku při cestě do práce. Navíc ve vlaku můžete vyřídit maily, projít novinky na Ukrajině, ve světě vědy, Výměny manželek či výsledky NHL či Ligy mistrů.

Nyní již nebudeme dráždit zaryté motoristy "bosou nohou" a podíváme se, jak uspořit za pohonné hmoty při jízdě.

Tip: Kolik stojí dálniční známky a kde je koupit?

Naučte se řídit "na spotřebu" a omezte některé zlozvyky

Úsporná jízda se rozhodně nerovná pomalá. Častěji řaďte, nevytáčejte motor do vysokých otáček a nechte auto "dojíždět" . Udržujte motor v optimálních otáčkách. Mezi nejhorší zlozvyky patří jízda "brzda – plyn", kterou milují převážně muži vyznávající hlasitou hudbu a blízkost vaší zádi na jejich nárazníku auta.

Snažte se mít auto aerodynamické a lehké, nevozte na střeše zahrádku či zbytečnosti v kufru (sekačku pro tchýni, sedačky pro vnoučata atp.). Uvádí se, že každých 100 kilogramů nákladu zvýší spotřebu automobilu o 1 litr paliva na 100 kilometrů, což může být pro generaci paštikářů problém.

Odpor auta rovněž zvyšují otevřená okna, proto za cesty větrejte dle uvážení. Klimatizace je také žrout paliva, navíc není zdravé mít velké rozdíly mezi vnitřní a venkovní teplotou. Klimujte tedy s rozumem.

Důležitý je i tlak v pneumatikách, protože na podhuštěných pneumatikách spotřeba roste.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ