Jak je to se zdravotní péčí o těhotnou ženu z Ukrajiny?

28.03.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


I těhotné ženy z Ukrajiny mohou využít služeb zdravotnických center v České republice. Které formality by měly mít vyřízené před porodem a jak to bude s pojištěním jejich dítěte?

Procesem poskytování zdravotnické péče pro příchozí ukrajinské uprchlíky se zabývá nově přijatá legislativa o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny (zákon č. 65/2022 Sb.).

Jak bude poskytována zdravotní péče pro těhotné ženy z Ukrajiny a jejich narozené děti?

Těhotná Ukrajinka

Zdroj: Shutterstock

Jak má postupovat těhotná žena při příchodu do České republiky?

Těhotná žena přicházející z Ukrajiny bez akutních problémů, by měla zajít do jednoho z Krajských asistenčních center ČR. Při návštěvě těchto zařízení si mohou ženy zařídit veškeré formality související s pobytem na území ČR. S tím také souvisí získání dočasné ochrany (dříve také vízum strpění), které opravňuje držitele k pobytu na území ČR a současně přihlašuje k účasti na zdravotním pojištění, které za pojištěnce platí stát.

Následně již mohou těhotné ženy z Ukrajiny běžně využívat služeb zdravotnických zařízení.

Těhotná žena z Ukrajiny s akutními problémy bez dočasné ochrany

Poskytnout zdravotní péči musí lékaři i těhotným ženám z Ukrajiny, které zatím nemají vyřízenou dočasnou ochranu. Těchto služeb by měly využívat pouze ženy s akutními zdravotními potížemi.

Těhotné Ukrajinky by se měly pro poskytnutí neodkladné zdravotní péče prokázat cestovním pasem k doložení identifikačních údajů. Následně do 30 dnů od poskytnutí péče se musí registrovat ke zdravotnímu pojištění, například zřízením dočasné ochrany. Poté, co ženě bude udělena dočasná ochrana, může lékař tyto zdravotnické zákroky nárokovat u zdravotní pojišťovny.

Těhotné ženy bez prozatímní účasti na zdravotním pojištění, mají podle Ministerstva zdravotnictví využít lékařských služeb jedné z nejbližších státních nemocnic.

TIP: Kde mohou lidé z Ukrajiny hledat zaměstnání?

Seznam státních nemocnic v ČR

UA POINTy

V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině zřídilo Ministerstvo zdravotnictví tzv. UA POINTy, které poskytují primární lékařskou péči uprchlíkům z Ukrajiny. Toto speciální oddělení se nachází v každé fakultní nemocnici, která spadá pod Ministerstvo zdravotnictví. Dále se může také vyskytovat v nemocnicích, které zajišťují urgentní příjem.

Typy poskytovaných služeb v UA POINTech:

  • Lékařská pohotovostní služba pro dospělé
  • Lékařská pohotovostní služba pro děti a dorost
  • V případě většího zájmu: gynekologicko-porodnická ambulance

TIP: Jak cizinec zakládá živnost v ČR?

Gynekologická péče o ženy z Ukrajiny

Těhotná žena z Ukrajiny, která je již přihlášená ke zdravotnímu pojištění a má vyřízenou dočasnou ochranu, může využívat standardní gynekologické služby, stejně jako ostatní ženy s trvalým pobytem v ČR. Lékař vyšetření provede i v případě nepojištěné pacientky, ta se musí do 30 dnů registrovat k zdravotnímu pojištění.

Ošetřující lékař zjistí informace o zdravotním stavu pacientky a proběhlých vyšetřeních, které absolvovala na Ukrajině. Provede chybějící screeningová vyšetření a stanoví další postup. Pacientce založí zdravotnickou dokumentaci a v případě potřeby ji odešle do porodnice.

Přihlášení narozeného dítěte ke zdravotnímu pojištění 

Dítě, které se narodí v České republice a alespoň jeden rodič bude mít vyřízenou dočasnou ochranu, bude dle legislativy pojištěno prvních 60 dní života. Aby mohl být novorozenec pojištěn i po překročení této lhůty, je nutné pro něj vyřídit samostatnou dočasnou ochranu.

Pokud ani jeden rodič nebude pod dočasnou ochranou, je pojištěno až 30 dní do doby, než mu rodiče dočasnou ochranu zařídí. Poté jej rodiče také zaregistrují u zdravotní pojišťovny, pod kterou spadá matka dítěte.


Čtěte také:

Zápis dítěte z Ukrajiny do mateřské školy

Důležitá data pro Ukrajince při výběru půjčky

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel