Rozhodování o předčasném důchodu v příkladech

15.05.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rozhodnutí o termínu odchodu do důchodu je individuální záležitostí. Pro někoho je tedy předčasný důchod dobrou volbou, pro jiného nikoliv. Podívejme se na několik praktických rozhodovacích situací.

Z důvodu prodlužování řádného důchodového věku obliba předčasných důchodů rok od roku stoupá. Aktuálně řádný důchodový věk závisí na ročníku narození a u žen na počtu vychovaných dětí. Občané mající řádný důchodový věk vyšší než 63 let mohou do předčasného důchodu odejít nejdříve v 60 letech. Ženy, které mají řádný důchodový věk nižší než 63 let, mohou do předčasného důchodu odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku.

Předčasný důchod v příkladech

Zdroj: Shutterstock

Předčasný důchod je nižší trvale

Při odchodu do předčasného důchodu je potřeba počítat s trvalým krácením za předčasnost a získáním nižší doby pojištění než při práci až do dosažení řádného důchodového věku. Krácení se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Čím dříve se tedy do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení a nižší měsíční důchod.

Kritéria rozhodování

Každý občan v předdůchodovém věku se nachází v jiné situaci a má individuální preference, proto pro někoho může být vhodné odejít do předčasného důchodu již v 60 letech a pro někoho pracovat na procenta a odejít do důchodu později než při dosažení řádného důchodového věku.

Příklad 1: Maximalizace důchodu

Pan David pracuje pro zaměstnavatele XY a do dosažení řádného důchodového věku mu chybí dva roky. Přestože práce pana Davida již zmáhá, chce odejít do starobního důchodu až ke dni dosažení řádného důchodového věku. Nechce mít v žádném případě krácený měsíční důchod a chce mít maximální státní důchod, na který má nárok.

Přiklad 2: Možnost přivýdělku na smlouvu v důchodu

Zaměstnanec Radek je pro zaměstnavatele velmi důležitý a chce, aby u něj pracoval i po dosažení řádného důchodového věku na smlouvu na dobu neurčitou. V řádném důchodovém věku nejsou žádná omezení ohledně typu pracovního úvazku nebo výše hrubé mzdy. Pan Radek si požádá o důchod ke dni dosažení řádného důchodového věku a nadále bude pro zaměstnavatele pracovat. Bude tedy pobírat starobní důchod a mzdu současně. V předčasném důchodu jsou možnosti přivýdělku velmi omezeny, proto předčasný důchod nepřipadá pro pana Radka do úvahy.

Tip: Kdo má důchod 30 % a kdo 80 % předchozí hrubé mzdy?

Příklad 3: Zdravotní problémy

Paní Denisa má zdravotní problémy, které však nejsou dostačující pro přiznání invalidního důchodu. Paní Denisa tedy plánuje skončit v zaměstnání necelé tři roky před dosažením řádného důchodového věku, tedy o 1080 dní dříve. S ohledem na zdraví je pro paní Denisu předčasný důchod jasnou volbou. Do předčasného důchodu neodchází dříve přesně o tři roky, protože by měla zbytečně vyšší krácení za předčasnost (provádí se za každých započatých 90 kalendářních dní).

Příklad 4: Ztráta zaměstnání a čerpání podpory

Zaměstnanec Martin obdržel tři roky před dosažením řádného důchodového věku výpověď pro nadbytečnost. Takto brzy však pan Martin do předčasného důchodu odejít nechce, proto se registruje na Úřadu práce. Pan Martin bude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců (od čtvrtého měsíce, první tři měsíce bude žít z odstupného), toto období zvýší panu Martinovi celkovou získanou dobu pojištění. Když se panu Martinovi podaří najít adekvátní pracovní uplatnění, nastoupí do nové práce, pokud nikoliv, po vyčerpání podpory v nezaměstnanosti odejde do předčasného důchodu.

Příklad 5: Obdržení výpovědi a okamžitý odchod do předčasného důchodu

Zaměstnankyně Kateřina obdržela dva roky před důchodovým věkem výpověď pro nadbytečnost. Paní Kateřina se nechce ve svém věku již registrovat na Úřadu práce a chce mít klid a užívat si důchod, proto volí po uplynutí výpovědní lhůty odchod do předčasného důchodu. Paní Kateřina obdrží od svého zaměstnavatele zákonné odstupné. Nárok na možnost odchodu do předčasného důchodu neznamená, že nemusí zaměstnavatel paní Kateřině odstupné vyplácet.

Tip: Kdy příjmy v důchodu měsíční penzi nezvyšují?

Příklad 6: Pomoc dceři s vnoučaty

Paní Jaroslava je v práci spokojená a pracovala by až do důchodového věku, ale její dcera potřebuje pomoc s hlídáním vnuků, a proto volí paní Jaroslava odchod do předčasného důchodu, aby mohla dceři pomoci. Odchod do předčasného důchodu si však paní Jaroslava dobře naplánuje, aby se krácení neprovádělo za další načaté čtvrtletí, a výpověď v práci dá v předstihu, aby dodržela dvouměsíční výpovědní lhůtu.


Čtěte také:

Dobrovolné důchodové pojištění v kostce

Jak moc ovlivňuje doba pojištění důchod?

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 111 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY