Vzroste v roce 2022 rodičovský příspěvek?

29.03.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Inflace devalvuje úspory, důchody i dávky státní podpory. Proto vláda oznámila, že debatuje o zvýšení rodičovského příspěvku. O kolik se může rodičovský příspěvek zvýšit? Kdy by mělo dojít ke zvýšení?

Naposledy rostl rodičovský příspěvek v lednu 2020, kdy se zvýšil z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun (450 tisíc korun pro rodiče dvojčat a vícerčat), nicméně inflace může šplhat meziročně až k 15 %, protože inflační spirálu roztáčí rostoucí ceny energií v důsledku ruské agrese na Ukrajině.

Růst rodičovského příspěvku v roce 2022

Zdroj: Depositphotos

O kolik vzroste rodičovský příspěvek?

Rodičovský příspěvek má nyní hodnotu 300 000 Kč (450 000 Kč pro rodiče vícerčat) a délku jeho pobírání si stanovují sami rodiče.

Částka, o kterou vzroste rodičovský příspěvek je zatím předmětem dohadů v rámci vlády. Stropem je zvýšení rodičovského příspěvku o 15 %, tedy o 45 000 Kč, což odpovídá kumulativní inflaci od posledního zvýšení rodičovského příspěvku v lednu 2020.

Kolik mohou rodiče měsíčně pobírat?

Rodiče mohou maximálně pobírat rodičovský příspěvek v hodnotě peněžité pomoci v mateřství.

Jestliže na ni nárok na peněžitou pomoc v mateřství neměli, tak mohou měsíčně čerpat maximálně 10 000 Kč (15 000 Kč v případě rodičů vícerčat).

Rodičovský příspěvek můžete čerpat do narození dalšího dítěte či do dovršení 4 let dítěte.

Novinkou od minulého roku je to, že v případě narození dalšího dítěte a splnění nároku můžete nevyužitý rodičovský příspěvek dočerpat, nicméně narození nového potomka musíte oznámit na úřadu práce a doložit rodný list potomka.

Dodejme, že výši měsíčního příspěvku a délku vyplácení si můžete změnit každé 3 měsíce.

Tip: Vypočítejte si výši rodičovského příspěvku v naší kalkulačce

Kdy vzroste rodičovský příspěvek?

Zástupci vlády avizovali, že k růstu rodičovského příspěvku dojde nejpozději 1. ledna 2023.

Nicméně Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR má dostatek času k vypracování novely s platností již od poloviny roku 2022.

Dřívějšímu schválení nahrává rovněž podpora tohoto návrhu napříč vládními i opozičními stranami.

Záleží tedy hlavně na rychlosti dohody uvnitř vládní koalice.

Na kolik vyjde růst rodičovského příspěvku státní kasu?

V případě varianty růstu rodičovského příspěvku o 15 % pro všechny rodiče by se výdaje státního rozpočtu pravděpodobně zvýšily kolem 6 miliard korun, ale jedná se pouze o údaj odvozený z minulého růstu rodičovského příspěvku.

Ministerstvo práce a sociálních věcí doposud svůj odhad nezveřejnilo, protože není známa přesná výše růstu rodičovského příspěvku.

Vláda schválila růst maximálního měsíčního příspěvku pro nízkopříjmové rodiny

Vláda schválila růst maximálního měsíčního příspěvku pro nízkopříjmové rodiny, ten bude nově 13 000 Kč, namísto 10 000 Kč. Pro rodiče vícerčat pravděpodobně vzroste z 15 000 Kč na 19 500 Kč. Novela zákona musí projít ještě poslaneckou sněmovnou, senátem a musí ji podepsat prezident. Nicméně má tento návrh širokou podporu.

Nadešel čas na každoroční valorizaci rodičovského příspěvku?

Dlouho se hovoří o tom, že by rodičovský příspěvek byl valorizován podobně jako důchody, aby pokrýval nárůst cenové hladiny.

Rodiny s dětmi často balancují s financemi i hypotékou a v případě růstu cen energií, stavebního materiálu, nemovitostí, hypoték a nájmů by pravidelná valorizace dodala mladým rodinám alespoň částečnou finanční stabilitu.

Na druhou stranu valorizaci rodičovského příspěvku neprosadily levicové vlády minulých 8 let a nynější středopravicovou vládu čeká spousta práce s válkou na Ukrajině, pandemií, inflací.a rostoucím státním dluhem.

Kdy bude růst rodičovského příspěvku jistý?

Růst rodičovského příspěvku je nyní ve fázi vládního dohadování.

Jakmile se vládní strany shodnou, tak musí Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR vypracovat novelu zákona, kterou následně bude muset schválit poslanecká sněmovna, senát a novelu musí posvětit prezident republiky.

Jelikož má růst rodičovského příspěvku širokou podporu a vládní strany mají většinu jak v horní, tak v dolní komoře, tak by schválení novely mohlo být rychlé.

Jestliže chcete sledovat novinky o zvýšení rodičovského příspěvku, tak nás sledujte na našich facebookových stránkách Finance.cz.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 45 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY