Jaké dotace můžete získat na tepelné čerpadlo?

07.07.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Ceny plynu jsou nevyzpytatelné a staré kotle na tuhá paliva se musí vyměnit. Mnoho domácností jistě uvažuje o tepelném čerpadle, které je sice drahé, ale za to nejúspornější. Můžete na něj získat nějaké dotace?

Do září 2024 bude nutné vyměnit zdroje tepla, které nesplňují 3., 4. a 5. emisní třídu. Využívání zdrojů 1. a 2. emisní třídy bude pod pokutou až 50 000 Kč. Původně přitom platilo, že staré kotle měly být vyměněny do září 2022. Ceny plynu přitom rozkolísala k nevyzpytatelnosti ruská invaze na Ukrajinu a topit čistě elektřinou je pro plno lidí finanční sebevražda. Uvažují proto o tepelném čerpadlu, na které lze získat dotace. Co byste o dotacích na čerpadlo měli vědět?

V prvé řadě je důležité zmínit, že v roce 2023 lze získat dotace na tepelné čerpadlo v rámci Nové zelené úsporám a pak i díky Kotlíkovým dotacím, které jsou určeny spíše pro nízkopříjmové domácnosti.

Kotlíkové dotace 2023

Podmínkou pro získání kotlíkové dotace na tepelné čerpadlo je, že žadatelem bude vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu či rekreačního objektu s tím, že on i všichni členové jeho domácnosti jsou ke dni podání žádosti starobními důchodci anebo poživateli invalidního důchodu pro invaliditu 3. stupně. Možné také je, aby byl žadatel nebo některý z členů jeho domácnosti poživatelem příspěvku na bydlení, a to v období mezi 1. lednem 2022 a dnem podání žádosti.

Na tepelné čerpadlo pak lze získat dotaci až do výše 180 000 Kč, maximálně se však bude jednat o 95 % způsobilých výdajů. Podpora bude poskytována pro instalace realizované od 1. ledna 2021. Příjem žádostí by měl v jednotlivých krajích již postupně běžet od začátku léta 2023.

Dotace může být přiznána na elektrická i plynová čerpadla, která splňují minimálně energetickou třídu A+.

Čtěte také: Do kdy vyměnit starý kotel a jak se to může dotknout komínu?

Dotace na tepelná čerpadlo do září 2022

Zdroj: Depositphotos

 

Klasické dotace na tepelná čerpadla – Nová zelená úsporám

Z Nové zelené úsporám lze dotaci získat na čerpadlo s elektrickým pohonem a s teplovodním systémem vytápění, nebo na čerpadlo vzduch-vzduch s tím, že obě musí splňovat minimálně energetickou třídu A++. Dále lze ještě finance dostat na čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k fotovoltaickému systému.

Žadatelé pak mohou vybírat ze seznamu výrobků a technologií, který připravil Státní fond životního prostředí České republiky.

Žadateli mohou být vlastníci stávajících rodinných domů, vlastníci řadově uspořádaných vymezených bytových jednotek nebo příspěvkové organizace zřízené samosprávnými celky.

Čtěte také: Jaký typ tepelného čerpadla použít ve vašem domě?

Jak vysoká je dotace u rodinných domů?

Podporu je možné čerpat na instalace realizované od 1. ledna 2021. Nelze však finanční pomoc čerpat na opakovanou výměnu zdroje, pokud předchozí podpořená výměna proběhla po 1. lednu 2009. Celkově můžete v rámci kotlíkových dotací získat až 50 % ze skutečných výdajů. Nicméně existují zde limity, viz tabulku:

Typ čerpadla

Kolik můžete maximálně získat z dotace peněz

Rodinný dům

Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění a přípravu teplé vody

 100 000 Kč

Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění bez přípravy teplé vody

80 000 Kč

Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FV systému

140 000 Kč

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch

60 000 Kč

Čtěte také: Jak mít energie pod palcem aneb čím se vyplatí topit

Od kdy je možné o podporu žádat?

O klasické dotace na tepelné čerpadlo z programu Nová zelená úsporám bylo možné žádat do 30. června 2023 do 15:00. Další příjem žádostí bude spuštěn v září 2023. 

Čtěte také: Nová zelená úsporám Light je spuštěná. S čím vám může pomoci?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 64 krát

Články ze sekce: Spotřebitel