Poslední možnost pro podání daňového přiznání elektronickou formou

25.04.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Termín pro elektronické podání daňového přiznání se neúprosně blíží. Pro ty, které tato nepříliš oblíbená činnost ještě čeká, přinášíme podrobnější informace o tomto způsobu podání.

Podat daňové přiznání za rok 2021 mohou podnikatelé hned několika způsoby a v různých termínech. První termín 1. dubna 2022 platil pro podání přiznání klasickou fyzickou formou (osobně a poštou). Podat daňové přiznání lze ovšem i elektronicky, a to nejpozději do pondělí 2. května, jelikož 1. květen připadá na svátek.

Jestliže podnikatel nestíhá ani termín pro elektronická podání, může o zpracování daňového přiznání požádat daňového poradce. Díky využití jeho služeb se posune termín pro podání daňového přiznání až na 1. července.

Podání daňového přiznání elektronicky

Zdroj: Depositphotos

Jak podat daňové přiznání elektronicky?

Elektronická forma podání je mnohem časově úspornější, jak pro podnikatele, tak pro finanční úřady, které nemusí několik hodin odbavovat nekonečné fronty lidí, kteří přišli na poslední chvíli. Jakou elektronickou formu podání lze zvolit?

  • Přes datovou schránku
  • E-mailem s elektronicky ověřeným podpisem
  • Přes portál Moje daně

Podání daňového přiznání přes datovou schránku

Podat daňové přiznání přes datovou schránku musí právnické a některé fyzické osoby, kterým tato povinnost vyplývá ze zákona, pro ostatní podnikatele je tato možnost pouze dobrovolná.

S příchodem roku 2023 dojde k výrazným změnám. Datové schránky se hned od 1. 1. 2023 začnou automaticky zřizovat také pro fyzické podnikající osoby, které si dosud mohly zřídit datovou schránku dobrovolně. Její založení přinese i další povinnost, a to podávat daňové přiznání již pouze elektronicky.

Založení datové schránky je snadné a zabere jen pár minut. Zřídit si ji můžete na všech pobočkách Czech POINTU nebo třeba prostřednictvím bankovní identity.

Pro větší předstvu přinášíme i grafický postup podání přes datovou schránku.

Po přihlášení do své datové schránky klikněte na ikonu „Napsat zprávu“.

Datová schránka

Následně vyberte konkrétní spádový finanční úřad, kam daňové přiznání podáte. Do předmětu nezapomeňte uvést „Podání daňového přiznání za rok 2021“.

Datová schránka

Poté klikněte na „Pokračovat“ a přidejte vyplněný formulář ve formátu xml. Nyní stačí už jen datovou zprávu odeslat.

Datová schránka

TIP: Stáhněte si daňové formuláře 

Podání daňového přiznání přes Moje daně

Elektronicky můžete podat daňové přiznání také s pomocí finančního portálu „Moje daně“, kam se můžete přihlásit pomocí identity občana, občanky s čipem nebo datovou schránkou. Portál má také svůj daňový kalendář, kde se vám pro každý den ukazuje, jaké máte daňové povinnosti.

V aplikaci na hlavní stránce vyberte „Online finanční úřad“, tento odkaz vás přivede na některou z forem přihlášení. Dokument vyplníte online a jednoduše odešlete patřičnému finančnímu úřadu. Podrobný návod najdete také v uživatelské příručce online finančního úřadu.

 TIP: Na jaký finanční úřad zaslat daňové přiznání?

Nezapomeňte na přehledy pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu

Odesláním daňového přiznání to ještě nekončí. Osoby, které podaly daňové přiznání elektronicky, musí do 2. června podat přehledy na OSSZ a zdravotní pojišťovnu. Případný nedoplatek na pojistném je nutné zaplatit nejpozději do 8 pracovních dní.

Nové výše záloh, které vyšly v přehledu, je nutné hradit již po jejich podání. Podnikatelé, kteří budou dále platit minimální zálohy, odvedou v roce 2022 zdravotní pojištění ve výši 2 627 Kč a sociální pojištění ve výši 2 841 Kč.

Zdroje: Moje daně, OSSZ, Prinstcreeny v textu pořídila redakce Finance.cz


Čtěte také:

Daňové přiznání elektronicky: v jakém formátu poslat přílohy?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: DANĚ