Jaké má OSVČ povinnosti při přijetí zaměstnance?

27.04.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Jste živnostníci a potřebovali byste uzavřít pracovní smlouvu s vaším budoucím zaměstnancem? Máte vůbec nárok jako OSVČ mít zaměstnance?

Jestli jste si někdy pokládali otázku, zda je nutné pro uzavření zaměstnaneckého vztahu přejít ze živnosti na s. r. o., odpověď je jednoduchá. I živnostník může zaměstnávat a platí pro něj téměř stejné povinnosti při uzavírání smluv, jako pro právnické osoby (s. r. o., a. s…).

OSVČ a přijmutí zaměstnance

Zdroj: Depositphotos

Můžete jako OSVČ zaměstnat rodinného příslušníka?

Přeci jenom jsou živnostníci při uzavírání zaměstnaneckých smluv trochu v nevýhodě oproti právnickým osobám. Nemohou totiž zaměstnat svého manžela/ku a partnera/ku, který žije s podnikatelem ve společné domácnosti.

Zákoník práce ani neumožňuje v takovém vztahu manžela/ku či partnera/ku zaměstnat mimo pracovní poměr na dohodu o provedení práce a dohodu o provedení pracovní činnosti. Zákaz pracovního poměru a zaměstnání na dohodu byl přijat z toho důvodu, aby mezi manžely a partnery nevznikaly vztahy nadřízenosti a podřízenosti.

Co musí OSVČ zařídit, pokud chce přijmout do svého podnikání zaměstnance?

Jestliže OSVČ chtějí své podnikání rozšířit o nové zaměstnance, musí se připravit na velký příliv administrativních záležitostí, které jsou povinné už od jednoho pracovníka. Nezáleží ani na tom, zda půjde o zaměstnance na hlavní úvazek či o dohodáře.

Založení pojištění odpovědnosti

Zřízení pojištění odpovědnosti je pro zaměstnávání nezbytností. Jedinou pojišťovnou, u které si může OSVČ pojištění sjednat je Kooperativa, která poskytuje ze zákona pojištění pro všechny zaměstnavatele.

Z takového druhu pojištění se zaměstnancům kryjí škody na zdraví a úrazu způsobené při výkonu práce u zaměstnavatele.

Nahlášení zaměstnavatele na finančák

Ať už mají OSVČ tuto instituci jakkoliv neradi, ani při nabírání zaměstnanců se jí nevyhnou. Jako zaměstnavatelé se musejí registrovat na finančním úřadě k platbě daně z příjmů ze závislé činnosti (dle podepsání prohlášení poplatníka), a to nejpozději do 8 dnů, kdy jim k této registraci vznikla povinnost. OSVČ se jako zaměstnavatelé přihlašují k dani prostřednictvím přihlášky k registraci pro fyzické osoby.

Registrace zaměstnavatele i zaměstnance na okresní správě sociálního zabezpečení

OSVČ, které budou zaměstnávat osoby s povinností účasti na nemocenském pojištění, musí provést registraci na příslušnou OSSZ pomocí přihlášky do registru zaměstnavatelů.  Tato přihláška se živnostníků týká také tehdy, když přijmou zaměstnance na dohodu o provedení práce s měsíčním výdělkem přesahující stanovený limit 10 000 Kč nebo pracovníka, který je zaměstnán na dohodu o pracovní činnosti a jeho výdělek je nad 3 500 Kč za měsíc.

Povinností OSVČ je také nahlásit OSSZ nástup zaměstnance do zaměstnání prostřednictvím oznámení o nástupu do zaměstnání, a to nejpozději do 8 dnů od data nástupu zaměstnance.

Registrace zaměstnavatele i zaměstnance na zdravotní pojišťovně

Zaměstnavatel musí provést registraci také u zdravotní pojišťovny, u které je evidován jeho zaměstnanec. Každá zdravotní pojišťovna má svůj vlastní specifický formulář. 

Nejdříve OSVČ provede registraci sebe jako zaměstnavatele a následně přihlásí i svého zaměstnance. Obě registrace musí provést nejpozději do 8 dnů od začátku pracovního vztahu.

OSVČ i firmy raději „zaměstnají“ živnostníky

Pod velkou tíhou administrativních povinností a nákladů na zaměstnance, se zaměstnavatelé pouští do nekalého, ale populárního švarcsystému. V praxi tento systém funguje tak, že OSVČ nebo právnická osoba vyhledají na pracovní pozici osobu, která vlastní živnostenský list, tedy naváží spolupráci s dalším obchodním partnerem.

Často takový vztah vykazuje známky závislé činnosti a rysy podřízenosti a nadřízenosti, jako by obchodní partner pracující na živnostenský list byl zaměstnancem dalšího živnostníka nebo firmy. Hlavním důvodem je úspora peněz, které zaměstnavatelé ušetří na povinných odvodech a méně administrativní zátěže.

Při rozhodování, zda daná činnost spadá do švarcsystému, má konečné slovo inspektor, který vztah individuálně posoudí. V případě potvrzení švarcsystému, hrozí pokuty oběma stranám

Osoba, která závislou činnost vykonávala, může dostat pokutu až do výše 1 000 000 Kč. Odběrateli, který je fyzickou osobou, může inspekce vyměřit pokutu v maximální výši 10 000 000 Kč.

Znaky švarcsystému:

  • Pravidelná pracovní doba
  • Stejná výše odměn
  • Pomůcky od zaměstnavatele
  • Vystupování jménem firmy

Čtěte také:

Nepravdy o zdravotním pojištění pro OSVČ

Jaké údaje budete uvádět v přehledu o příjmech a výdajích pro OSSZ za rok 2021

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: DANĚ