Jak to mají OSVČ v paušálním režimu s nemocenským pojištěním?

09.05.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Odvádíte pojistné a daně v rámci paušálního režimu? Přemýšlíte, zda jste nemocensky pojištěni? Nejste. Pokud chcete být, přečtěte si, jak to funguje.

Letos v lednu bylo podruhé možné vstoupit do paušálního režimu. Ti, kteří se přihlásili, odvádí finančnímu úřadu jednotnou měsíční platbu a výměnou za to nemusí až na výjimky podávat daňové přiznání a přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a okresní správě sociálního zabezpečení. Na druhou stranu však nemají možnost uplatňovat daňové odpočty a slevy, na které by jinak měli nárok. Jak to však mají s nemocenským pojištěním?

Z čeho se skládá paušální daň

Paušální daň v roce 2022 činí 5994 Kč měsíčně. Každý rok se navíc bude zvyšovat, a to na základě navýšení minimálních záloh na pojistné.

Tvoří ji částka 2627 Kč na zdravotní pojištění, což je i minimální měsíční odvod, a poté 3267 Kč, což je navýšená záloha na důchodové (sociální) pojištění. Následně už do počtu zbývá pouze 100 Kč na daň z příjmů fyzických osob. Tato poslední položka by se pak prozatím v rámci let zvyšovat neměla.

Je nemocenské pojištění součástí sociálního?

U zaměstnanců to bývá samozřejmostí, u osob samostatně výdělečně činných však nikoliv. Ty si musí dobrovolné nemocenské pojištění platit zvlášť a jinak tomu není ani u plátců paušální daně. Nemocenské tedy není součástí jednotné měsíční platby.

Čtěte také: Nemocenská a OSVČ: Je lepší komerční, či státní pojištění?

Paušální daň OSVČ a nemocenské pojištění

Zdroj: Depositphotos

 

Jak se k nemocenskému pojištění přihlásit?

Přihlásit se můžete jíž při zakládání živnostenského oprávnění. Osoby, které mají v plánu vstoupit do paušálního režimu příští rok, se mohou přihlásit společně s oznámením správci daně o vstupu do paušálního režimu. Pokud již v režimu jste, podat přihlášku na příslušném tiskopise ČSSZ můžete kdykoli během zdaňovacího období.

Pokud jste pak odváděli platby na nemocenské pojištění ještě před vstupem do paušálního režimu, nic se nemění. Po vstupu budete nemocenské odvádět úplně stejně jako předtím.

Z nemocenského pojištění se také můžete kdykoli během roku odhlásit, a to také prostřednictvím předepsaného tiskopisu ČSSZ.

Čtěte také: Mohou mít osoby v paušálním režimu další příjem?

Kolik budete odvádět na nemocenském?

Částka na nemocenské se vždy odvíjí od výše vyměřovacího základu. OSVČ si pak svou výši zálohy určí sama, a to v rozmezí minimálního a maximálního vyměřovacího základu platného pro daný rok. Maximální základ je v případě osob v paušálním režimu roven měsíčnímu základu pro důchodové pojištění. Čili s ohledem na částku 3267 Kč (minimální záloha na důchodové pojištění + 15 %) jde o 11 188 Kč měsíčně. Z vyměřovacího základu poté nemocenské činí 2,1 %.

Maximální platba na nemocenské pojištění u OSVČ, která odvádí paušální daň, je tedy 235 Kč měsíčně.

U podnikatelů, kteří nejsou v paušálním režimu, je pak řešena minimální měsíční platba. Ta v roce 2022 činí 147 Kč.

Čím více se navíc na nemocenské pojištění platí, tím lépe, neboť výše nemocenských dávek se neodvíjí od vašich příjmů z podnikání, ale právě od výše plateb na nemocenské. OSVČ může z nemocenského čerpat hned 4 dávky, a to nemocenské při pracovní neschopnosti, peněžitou pomoc v mateřství, otcovskou poporodní péči a dlouhodobé ošetřovné.

Čtěte také: Jak se odhlásit z režimu paušální daně anebo se do něj přihlásit

Platby při čerpání dávek z nemocenského pojištění

V době, kdy OSVČ čerpá dávku z nemocenského pojištění a nárok na dávku trvá po celý kalendářní měsíc, nemusí platit pojistné na NP. Nicméně od platby paušální daně za tyto měsíce osvobozena není, a to ani v případě, pokud nárok trval po celý kalendářní měsíc.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 10 krát