Vláda schválila 5 000 Kč na dítě pro rodiny s příjmem do 1 milionu Kč, kdo na tuto dávku dosáhne?

28.04.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vláda schválila příspěvek 5 000 Kč za dítě pro rodiny s příjmem do 1 milionu Kč. Kdy se bude vyplácet? Kdo na něj má nárok? Jaké další změny čekají rodiny s dětmi?

Vláda schválila příspěvek 5 000 Kč za každé dítě pro domácnosti s nižším příjmem než je 1 000 000 Kč hrubého ročně. V jaké fázi legislativního procesu je toto opatření? 

5 000 Kč na dítě

Zdroj: Shutterstock

Příspěvek 5 000 Kč na každé dítě pro domácnosti s příjmem pod 1 milionu Kč

Příspěvek ve výši 5 000 Kč na každé dítě si budou moci nárokovat domácnosti, jejichž hrubý příjem nepřesáhl 1 milion korun. To znamená domácnosti s hrubým příjmem nižším než 83 330 Kč měsíčně.

Pozn. redakce: Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) dříve uváděl, že nárok splňují lidé s příjmem pod 1 milion Kč čistého, ale spletl se. Platí, že nárok budou mít rodiny s příjmem pod 1 milion Kč hrubého.

Bude se to týkat všech dětí do 18 let, vláda zatím nechce cílit pouze na rodiny s malými dětmi prostřednictvím růstu rodičovského příspěvku.

Jednorázový příspěvek se bude vztahovat i na nově narozené děti, ale zde proběhne ještě debata při psaní zákona. Je možné, že na něj dosáhnou všechny děti narozené tento rok.

Zda budou muset rodiče o příspěvky žádat, nebo jej bude stát vyplácet automaticky, ještě ministerstvo upřesní.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že příspěvek je určen pro rodiny s dětmi, které nejsou v existenčním ohrožení, od toho rostly jiné sociální dávky spojené s růstem existenčního a životního minima.

Tento příspěvek cílí na samoživitele a samoživitelky, rovněž na střední třídu. Příspěvek má pomoci zvládnout zvyšující se ceny energií, potravin, úvěrů a mnoha dalších produktů.

Příspěvek ve výši 5 000 Kč na každé dítě bude jednorázový a bude na něj připraven jednoduchý speciální zákon.

Kolik rodin dosáhne na příspěvek v hodnotě 5 000 Kč?

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariána Jurečky (KDU-ČSL) dosáhne na příspěvek více než 2 miliony dětí a 1,1 milionů domácností.

Kdy bude příspěvek ve výši 5 000 Kč vyplácen?

Ministr práce a sociálních věcí uvedl, že příspěvek ve výši 5 000 Kč bude nejpozději vyplácen v srpnu tohoto roku.

Úprava rodičovského příspěvku pro nízkopříjmové rodiny

Rodičovský příspěvek bude možné čerpat flexibilněji.

Nejvyšší možné čerpání rodičovského příspěvku pro nízkopříjmové rodiny se zvýší z 10 000 Kč na 13 000 Kč. Nicméně by se balíček rodičovského příspěvku (300 000 Kč) vybral rychleji.

O zvýšení rodičovského příspěvku vláda dle všeho včera nejednala. Zvýšení rodičovského příspěvku se na vládě debatuje a není zavrženo.

Vládní koalice rovněž zvažovala další zvýšení životního minima, růst slevy na dani na poplatníka či zvýšení daňového zvýhodnění na děti. Vláda nechce plošná opatření schvalovat, protože by citelně zvýšily mandatorní výdaje i v dalších letech.
Tip: Vypočítejte si výši rodičovského příspěvku v naší kalkulačce

Je již příspěvek ve výši 5 000 Kč na dítě schválen?

Není, schválila ho pouze vláda. Nový zákon o 5 000 Kč pro děti musí projít ještě Poslaneckou sněmovnou ČR a Senátem ČR. Nakonec musí nový zákon posvětit prezident ČR Miloš Zeman.

Jestliže chcete sledovat aktuální informace o jednorázovém příspěvku či zvýšení rodičovského příspěvku, tak nás sledujte na našich facebookových stránkách Finance.cz.

Státní kasu vyjde příspěvek na děti na 10 miliard korun

Přestože vláda šetří miliardy, kde může, tak příspěvek v hodnotě 5 000 Kč, zatíží státní kasu minimálně 10 miliardami korun. To se promítne ve vyšším schodku státního rozpočtu, který byl schválen na 280 miliard korun.

Vládní inflační tančení po spirále

Vláda si uvědomuje, že jakékoliv plošné zvyšování dávek působí proinflačně. Navíc dále zatíná sekeru do již schodkového rozpočtu vlády.

Opoziční strany tento krok víceméně vítají. Naopak ekonomové nejásají, protože Česko mělo loni nejrychleji rostoucí tempo zadlužování z celé EU a vláda Andreje Babiše (ANO) dále roztáčela inflaci poměrně bohatým růstem dávek, důchodů i platů.

Vláda se tedy snaží cílit na sociálně slabé, ale tento krok má dopad i na střední třídu. Důchodci si polepší mimořádnou valorizací v červnu.

Nicméně i tak počítejme i nadále s vysokou inflací a zdražováním prakticky všeho.

„Pomáháme těm, kteří si nemohou s dopady poradit sami. Není v možnostech státních financí, a ani by nebylo rozumné, abychom dávali podporu všem, nedávalo byt to smysl, jenom bychom roztáčeli inflační spirálu.“

premiér Petr Fiala (ODS)

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 84 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY