ČNB krotí inflaci, padající korunu a možná i ekonomický růst…

13.05.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česká národní banka (ČNB) zvýšila úrokové sazby o 0,75 procentního bodu, tedy nejvíce od roku 1999. A to byl teprve začátek rušného května. Jaký bude mít další růst úrokových sazeb dopad na českou ekonomiku? Bude další zvyšování sazeb pokračovat?

Česká národní banka (ČNB) zažívá jedno z nejhektičtějších období za posledních 30 let, kdy musí krotit vysokou inflaci, kymácející se kurz koruny a do toho bude nastupovat nový guvernér. Jaký dopad budou mít rostoucí úrokové sazby na ekonomiku a na inflaci? Proč koruna citelně oslabuje i po zvyšování sazeb?

Vysokou inflaci krotí ČNB dalším růstem úrokových sazeb, tentokrát

Dle Českého statistického úřadu dubnová meziroční inflace dosáhla hodnoty 14,2 %, v březnu 12,7 %.

Meziroční růst cen zrychlil již podesáté za sebou, spotřebitelské ceny se meziměsíčně zvýšily o 1,8 %. Tento vývoj byl tažen zejména vyššími cenami bydlení, potravin a nealkoholických nápojů.

ČNB v květnu výrazně zvýšila odhad inflace na rok 2022, na průměrných 13,1 %.

I proto se rozhodla zasáhnout a vysokou inflaci srazit dalším zvyšováním úrokových sazeb. ČNB zvýšila sazby s platností od 6. května 2022 následovně:

  • dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) – 5,75 % p.a., vzrostla o 0,50 procentního bodu (od 1. 4. 2022 do 5. 5. 2022 byla 5,00 % p.a.)
  • diskontní sazba – 4,75 % p.a., vzrostla o 0,50 procentního bodu (od 1. 4. 2022 do 5. 5. 2022 byla 4,00 % p.a.)
  • lombardní sazba – 6,75 % p.a., vzrostla o 0,50 procentního bodu (od 1. 4. 2022 do 5. 5. 2022 byla 6,00 % p.a.)

Další růst sazeb je možný, příště zasedá bankovní rada 22. června, a to naposledy v čele s guvernérem Jiřím Rusnokem. 

Co znamenají jednotlivé úrokové sazby?

Repo sazba

Repo sazba je úroková sazba, dle níž se stanovují úrokové sazby pro fyzické i právnické osoby, například se stanovují úroky z prodlení.

Diskontní sazba

Diskontní sazba je úroková sazba, za niž se úročí vklady, které mají komerční banky uložené u České národní banky.

Lombardní sazba

Lombardní sazba je úroková sazba, za kterou si komerční banky půjčují peníze od České národní banky.

Vysoké úrokové sazby mají vedle zchlazení hypotečního trhu dopad i na podnikatele, kterým prodražují úvěry. Dalším dopadem rostoucích úrokových sazeb je i to, že se investice v korunách stanou pro zahraniční investory žádoucí. Začnou tedy investovat, čímž vysávají z trhu koruny a tím se koruna posiluje. Nicméně to se po posledním zvýšení úrokových sazeb úplně nestalo…

Jmenování nového guvernéra Aleše Michla oslabilo korunu, ČNB musela reagovat

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým guvernérem Aleše Michla, bývalého poradce bývalého ministra financí a premiéra Andreje Babiše (ANO).

Ten má do pozice guvernéra ČNB nastoupit 1. července a již dopředu avizoval, že další zvyšování úrokových sazeb ČNB odmítá a jako člen bankovní rady hlasoval proti dalšímu zvyšování úrokových sazeb.

Koruna na tento krok reagovala prudkým oslabením, ČNB dokonce musela intervenovat ve prospěch kurzu koruny, což se zatím při jmenování guvernéra nestalo.

Koruna zažívá poměrně hektické období, kdy kvůli válce na Ukrajině citelně oslabovala.

Vysoké úrokové sazby, drahé hypotéky, nedostatečný vliv ČNB na rostoucí inflaci i politické hry okolo ČNB hrají do karet příznivcům eura, kteří upozorňují i na značnou nestabilitu koruny, což se ukázalo po útoku Ruska na Ukrajinu.

 

Koruna je malou loďkou v oceánu světových měn, kterou rozkymácí válka na Ukrajině i výběr nového guvernéra.

Zdroj: Depositphotos

Vysoké úrokové sazby škrtí inflaci, ale možná i českou ekonomiku…

Dle řady ekonomů další zvyšování úrokových sazeb již bude mít negativní dopad na českou ekonomiku, protože značně ztíží investiční možnosti firem i lidí.

Řada ekonomů ale rostoucí sazby vítá jako tlumící prvek inflace.

Hned za našimi hranicemi se platí eurem, u kterého prakticky nemůže Evropská centrální banka úrokové sazby zvyšovat, protože by tím ohrozila bonitu zadlužených států a nechává inflaci se vybouřit ve znehodnocení úspor. Na druhou stranu levné úvěry mohou pomoci překonat (ale i zhoršit) krizi v Evropě vyvolanou válkou na Ukrajině.

Ekonomice svědčí stabilita, a tu v otázce úrokových sazeb razí budoucí guvernér ČNB. Tento krok vítá i Miloš Zeman, který ho do funkce jmenoval.

Uvidíme, jak se změna taktiky ČNB promítne do míry inflace a hlavně do míry růstu HDP. 

Samotná ČNB v květnové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro rok 2022, kdy odhaduje zpomalení růstu HDP na 0,8 %.

Nicméně pro příští rok výhled mírně zlepšila, kdy odhaduje růst českého HDP o 3,6 %.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU