Jaké údaje obsahuje výplatní páska a musí vám ji zaměstnavatel dávat?

10.07.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Zaměstnavatel vám nedává výplatní pásku? Anebo ji dostáváte, ale nejste si jisti tím, jaké náležitosti má obsahovat? Pojďme se podívat, jak to má vypadat.

Výplatní páska je v zákoníku práce definovaná v podstatě jako písemný doklad, který obsahuje údaje o mzdě. Co na ní musí jasně stát, již však ZP přesně neurčuje. Nicméně vzor toho, co by v ní nemělo chybět, najdou zaměstnavatelé a účetní ve mzdových systémech.

Je povinnost zaměstnavatele vydávat výplatní pásku?

Ano, je. Hovoří o tom § 142 odst. 5 zákoníku práce. Ten určuje, že výplatnici nebo výplatní lístek v rámci vyúčtování mzdy nebo platu je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci.

Do kdy je nutné vydat výplatní lístek?

Přesný termín není nijak zákonně definován, nicméně lze vycházet pro změnu z § 141 odst. 1 ZP. V něm stojí, že jsou mzda nebo plat splatné po vykonání práce. Vždy ale nejpozději v kalendářním měsíci, který následuje po měsíci, za který se mzda nebo plat vyplácí, resp. za který vznikl na vyplacení nárok.

Výplatní páska je pak doklad ke mzdě nebo platu, a tudíž by měla být dodána nejpozději s výplatou.

Čtěte také: Kdy nejpozději musí zaměstnanec dostat mzdu? Může ji chtít v hotovosti?

Jakým způsobem vám může být výplatnice doručena?

Podmínkou samozřejmě je, že výplatní páska musí mít písemnou formu. Doručit ji lze tedy zaměstnanci v listinné podobě, ale i elektronicky. U elektronického doručení navíc není nutné, aby zaměstnanec k něčemu takovému musel dát svůj souhlas.

Výplatní páska: co obsahuje, povinnost, kdy dostanu

Zdroj: Depositphotos

 

Jaké údaje obsahuje výplatní páska?

Každý písemný doklad ke mzdě nebo platu by měl obsahovat identifikační údaje zaměstnance, čili jeho jméno a příjmení, osobní číslo, pracoviště, druh pracovního poměru a zdravotní pojišťovnu. Chybět by neměl ani název zaměstnavatele.

Důležitým ukazatelem je pak uvedené období, za které se mzda nebo plat vyplácí, čili měsíc a rok.

Vyčíst byste také měli průměrný hodinový výdělek a zůstatek dovolené, která se od roku 2021 počítá za odpracované hodiny, nikoliv za odpracované dny, jako tomu bylo dříve.

V uvedené hrubé mzdě by se měly nacházet kromě základního tarifu započítané veškeré odměny, příplatky za práci, prémie, náhrady mzdy nebo náhrady cestovní apod.

Dále ve výplatní pásce najdete:

  • čistou mzdu,
  • výši pojistných odvodů,
  • zálohu na daň po uplatnění daňových slev a daňového zvýhodnění (popř. daň srážkovou),
  • údaje o odpracované době včetně práce přesčas, o víkendech, ve svátek, anebo naopak o neodpracované době v rámci čerpání dovolené nebo nemocenské,
  • časový fond a počet odpracovaných hodin,
  • stravné, pokud zaměstnavatel poskytuje,
  • údaje o provedených srážkách ze mzdy v rámci exekuce nebo insolvence,
  • částku k převodu na účet.

Od roku 2021 pak už z výplatní pásky nevyčtete superhrubou mzdu, neboť byla zrušena.

TIP: Kalkulačka nároku na dovolenou

Musím si schovávat výplatní pásku?

Zaměstnanec nemá povinnost uchovávat si výplatní pásky, nicméně existují situace, kdy se to může vyplatit, neboť v podstatě slouží také jako doklad. Jejím prostřednictvím lze prokazovat mzdové nároky v případě, kdy zaměstnavatel nevyplatil mzdu, a to i u soudu anebo pokud žádáte o uplatnění mzdových nároků přes Úřad práce ČR.

Posloužit vám navíc mohou i jako doklad o výši příjmů v případě, kdy žádáte o podporu v nezaměstnanosti a nebylo vám vystaveno potvrzení zaměstnavatele pro účely posouzení nároku, které údaje o výši průměrného výdělku obsahuje.

Pokud si výplatní pásky schraňujete alespoň rok, můžete si prostřednictvím údajů z nich zkontrolovat také evidenční list důchodového pojištění. Dále lze jimi doložit také dobu zaměstnání při žádosti o starobní důchod.

Čtěte také: Zaměstnavatel nevyplatil mzdu vůbec, nebo ji nezaplatil celou či včas. Jak se může zaměstnanec bránit?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 17 krát