Jak se zvýší starobní důchod při různých typech příjmů v penzi?

02.06.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Při splnění zákonných podmínek mají pracující penzisté nárok na zvýšení starobního důchodu. Jaké podmínky musí být splněny? Jak vysoké je zvýšení důchodu?

Výdělek v penzi může mít i pozitivní vliv na výši státního důchodu. Za každých získaných 360 kalendářních dní pojištění si lze totiž požádat o zvýšení státního důchodu. Zvýšení přitom činí 0,4 % z výpočtového základu. Zpravidla se tedy pohybuje v rozmezí od 70 Kč do 120 Kč, v závislosti na výši důchodu. Zvýšit lze pouze starobní důchod, nikoliv předdůchod, neboť v předdůchodu jsou vypláceny vlastní naspořené peníze v doplňkovém penzijním spoření. Podívejme se v několika vybraných příkladech, kdy se státní důchod zvýší a kdy nikoliv.

Pracující důchodce a zvýšení důchodu

Zdroj: Shutterstock

Příklad 1: Práce na dohodu do limitu

Paní Veronika je v řádném starobním důchodu a přivydělává si prací na dohodu o provedení práce pro více zaměstnavatelů. Hrubá měsíční odměna u každého zaměstnavatele je 10 000 Kč a méně.

Paní Veronika tedy nemá nárok na zvýšení starobního důchodu, neboť z hrubé odměny není odváděno sociální pojištění a není splněna podmínka pojištění. Z DPP se sociální pojištění neplatí, když je hrubá měsíční odměna právě 10 000 Kč a méně.

Příklad 2: Zkrácený úvazek

Pan Miroslav pracuje v řádném důchodu na zkrácený úvazek. Po odpracování 360 kalendářních dní má pan Miroslav nárok na zvýšení starobního důchodu. Ze zkráceného úvazku se totiž vždy platí sociální pojištění a taková práce je důvodem pro zvýšení starobního důchodu.

TIP: Vypočítejte si výši svého důchodu: Důchodová kalkulačka

Příklad 3: Vysoké příjmy z nájmu

Předčasný důchodce Luděk má vysoké příjmy z nájmu, které řádně zdaňuje a odvádí z nich daň z příjmů fyzických osob. Vysoké platby na dani z příjmů fyzických osob však nejsou důvodem pro zvýšení státního důchodu. Z příjmů z nájmu se nikdy neplatí sociální pojištění, proto takové příjmy mohou mít i předčasní důchodci.

Pan Luděk tedy nemá z důvodu příjmů z nájmů nárok na zvýšení státního důchodu.

Příklad 4: Podnikání s vyšším ziskem

Podnikatelka Romana je v řádném starobním důchodu, vykonává tedy vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Z vedlejší samostatné výdělečné činnosti se sociální pojištění neplatí, když je hrubý zisk do limitu. Za celý kalendářní rok 2022 byla limitem částka 93 387 Kč. Paní Romana má však hrubý zisk (příjem − výdaje) ve výši 240 000 Kč.

Paní Romana tedy z vedlejší samostatné výdělečné činnosti platí sociální pojištění, a má tedy nárok na zvýšení starobního důchodu.

Příklad 5: Práce pouze po část roku

Paní Adéla je v řádném starobním důchodu a půl roku si přivydělávala na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 24 000 Kč. Z každé měsíční odměny jí tedy bylo sraženo sociální pojištění. Z dohody o pracovní činnosti se platí sociální pojištění vždy, když je hrubá měsíční odměna 3500 Kč a více (do roku 2022), v roce 2023 je limit 4000 Kč a více.

Paní Adéla však nemá nárok na zvýšení starobního důchodu, neboť nezískala dobu pojištění alespoň v rozsahu 360 kalendářních dní.

TIP: Kalkulačka předčasného důchodu 2023

Příklad 6: Inkaso kapitálových příjmů

Starobní důchodce Zdeněk má pasivní příjmy z kapitálového majetku, ze kterých řádně odvádí daň z příjmů. Příjmy z kapitálového majetku ale nepodléhají odvodům na sociálním pojištění. Kapitálové příjmy v důchodu tedy nejsou důvodem pro zvýšení starobního důchodu.

Příklad 7: Pracující předdůchodce

Paní Monika odešla do předdůchodu, protože se chce vyhnout odchodu do předčasného důchodu a krácení za předčasnost. Chce odejít až do řádného důchodu. Nyní však dostala zajímavou pracovní nabídku. Předdůchodci mohou mít libovolný vlastní příjem, protože během předdůchodu čerpají vlastní naspořené peníze.

Odvod sociálního pojištění ze zaměstnání však nemá vliv na výši předdůchodu. Zvýšit lze pouze státní starobní důchod.


Čtěte také:

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY