Jak snížit výdaje za energie na minimum?

26.05.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Poslední roky přinesly rekordní zdražování energií. Co můžete udělat pro to, abyste co nejvíce za energie ušetřili?

S rostoucím zdražováním energií přišla vlna zájmu rodin o nové možnosti vytápění. V souvislosti s tímto trendem jsme připravili několik tipů, jak na zdražování energií reagovat a na co si dát pozor, abyste zbytečně nepřicházeli o své peníze kvůli vaší nevědomosti či nedbalosti.

Jak snížit náklady za energie

Zdroj: Shutterstock

Zbytečně domácnost nepřetápějte

Ideální teplota v domácnosti se pohybuje v Česku kolem 20 °C. Odchylky se pak liší v závislosti na tom, o jakou jde místnost či o kterou část dne jde. Během noci postačí udržovat teplotu na 18 °C. Každý jeden stupeň se projeví na výdajích za energie, proto je na zváženou, zda se raději tepleji neobléci než utrácet za vytápění domu.

Zkontrolujte, že vám neuniká teplo oknem

Některé především starší domy jsou vybavené starými dřevěnými okny, které se vyznačují špatnou izolací. Z tohoto důvodu vám může unikat teplo ven a s ním i vaše peníze. Proto je důležité patřičně taková okna izolovat. Úniku tepla zabráníte například údržbou okenního kování, vyplněním mezer montážní pěnou nebo výměnou skel za dvojskla.

Pokud si to můžete dovolit, je lepší investovat do nových oken, které úniku tepla zabrání a zároveň vám utlumí hluk z ulice.

Také nezapomínejte po větrání okna zavírat. Proto v zimních měsících nevětrejte jen otevřením „na ventilačku“, ale využijte celkovou otevírací kapacitu okna, abyste větrání neprodlužovali.

Kotel na dřevo pro ty, kteří mají dostatek času na jeho obsluhu

Podle statistik je v roce 2022 cenově nejpřijatelnější vytápět domácnost pomocí kotle na dřevo.

Ovšem i s kotlem na dřevo se pojí řada nevýhod. Tou největší je vynaložení spousty energie na jeho neustálou obsluhu. Jestliže nemáte dostatek prostoru na to, abyste čerstvé dřevo mohli nechat pořádně vyschnout, nejspíše se k této variantě ani nepřikloníte. Důležitou otázkou je i to, zda máte zásoby dřeva kde odebírat či zda jste ochotní si za něj zaplatit.

Samotné stromy v lese je zakázáno kácet, ledaže byste se domluvili s konkrétním majitelem lesa. Povoleno je zdarma sbírat pouze větve, nacházející se po těžbě dřeva na zemi. Maximální průměr konce větve může být 7 cm. K usnadnění zatápění můžete využít také šišek, které si v lese můžete nasbírat zdarma, před jejich použitím je ovšem nechejte dobře vyschnout.

TIP: Čím nahradit kotel na tuhá paliva, když nemáte přípojku plynu?

Tepelné čerpadlo pro novostavby

Tepelná čerpadla jsou aktuálně tématem číslo jedna, a to nejen z důvodu, že do září 2024 musí být vyměněny kotle na tuhá paliva, které nesplňují zákonné podmínky. Tepelná čerpadla patří mezi nejúspornější a nejefektivnější způsoby, jak vytápět domy, které jsou dobře zateplené. Jejich pořízení je sice velmi nákladné, ale ani to nemusí znamenat pro rodiny stopku, jelikož stát na tepelná čerpadla poskytuje poměrně slušnou dotaci.

Tepelné čerpadlo funguje tak, že odebírá teplo z okolního prostoru domu (vody, vzduchu, nebo země), kterému pak sníží teplotu, a následně jej dodává na ohřev radiátorů, vody atd.

Investice do fotovoltaiky

Pro úsporu elektřiny pomůže také pořízení vlastní „elektrárny“ neboli fotovoltaických panelů na střechu domu. Tyto panely fungují tak, že sbírají energii ze slunečního záření, kterou přetvářejí na elektřinu. Získanou elektrickou energii lze pak využít na ohřívání vody či k vytápění domu.

Jaké jsou výhody fotovoltaiky?

  • Sluneční energie je dostupná zdarma 
  • Ekologická přívětivost – solární panely nijak neznečišťují životní prostředí
  • Sluneční svit je nevyčerpatelný zdroj energie
  • Možnost získání dotace z programu Nová zelená úsporám (až 200 000 Kč)
 

Nevýhody fotovoltaiky

  • Počáteční vysoká investice
  • Krátká životnost fotovoltaických panelů (kolem 25 let)
  • Nutnost záložního zdroje elektřiny
  • Nedostatečná celoroční intenzita slunečního svitu

Další tipy, kde v domácnosti ušetřit:

  • Vypínejte nepoužívané spotřebiče ze zásuvky
  • Používejte LED žárovky
  • Investujte do plastových či hliníkových oken
  • Omezte svícení v místnostech, kde nikdo není
  • Odmrazujte mrazák
  • Šetřete vodou při koupání
  • Kupujte úsporné spotřebiče s označením A

Čtěte také:

Které druhy tepelných čerpadel existují a jaká je jejich cena?

Co vám může pomoci, když chcete hypotéku, ale nemáte dostatek peněz?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ