Milostivé léto se bude na podzim opakovat

24.05.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nestihli jste během milostivého léta vyřešit své dluhy? Tak to pro vás máme dobrou zprávu. Bude se totiž opakovat, ale se změnami. Jakými?

Milostivé léto začalo loni 28. října a skončilo letos 28. ledna. Během tohoto tříměsíčního období pak mohli někteří dlužníci splatit své dluhy bez úroků s prodlení (nebo penále) a s poplatkem 908 Kč exekutorovi. Řadě lidem tedy tento institut pomohl, a co je ještě lepší, letos se bude opakovat. Akorát si pro nás Ministerstvo financí ČR připravilo drobné změny.

Dozvíte se:

Jak funguje splácení dluhu v rámci milostivého léta?

Osoby v exekuci mají často velmi malou jistinu. Jistina je pak částka, kvůli které vznikl dluh, který se však ještě zvětšil o úroky z prodlení anebo u zdravotních pojišťoven o penále. Díky institutu postačí, když za splnění zákonných podmínek zaplatíte pouze onu jistinu a následně ještě paušální náhradu nákladů exekutorovi. Exekuce bude zastavena a dluh se bude považovat za splacený.

Kdy v roce 2022 proběhne milostivé léto?

Čekat nás bude stejně jako loni na podzim, akorát začne dříve. Tříměsíční období začne běžet od 1. září a skončí 30. listopadu 2022.

Čtěte také: Jak a kolik se sráží při exekuci z důchodu?

Milostivé léto 2022 - od kdy, poplatek exekutorovi

Zdroj: Depositphotos

 

Jak zjistím jistinu dluhu?

Pokud si částku nepamatujete, nemůžete ji najít nikde v dokladech, obraťte se rovnou na svého exekutora a požádejte jej o sdělení jistiny. Ten vám výši částky, která má být uhrazena v rámci milostivého léta, musí sdělit do 15 dnů.

Sdělenou částku společně s paušální náhradou nákladů však nemůžete zaplatit ihned. Bylo by na ni totiž pohlíželo pouze jako na další splátku exekuce a do milostivého léta by nebyla započítána. O svých úmyslech využít institut totiž musíte exekutora informovat předem, a to písemně s tím, že žádáte o zahájení postupu podle právní úpravy milostivého léta. Takto zažádat tedy budete moci nejpozději do 30. listopadu 2022.

Čtěte také: Kdy se neplatí penále u dluhu na sociálním pojištění?

Jaké dluhy půjdou splatit bez úroků a penále?

Stejně jako minule půjde pouze o dluhy vůči státu nebo jiným veřejnoprávním věřitelům. Zařadit sem tak můžeme pohledávky u zdravotní pojišťovny, obce, městské části, Českého rozhlasu, České televize, veřejné vysoké školy apod.

Důležité je vědět, že spolu s tím bude možné milostivé léto využít pouze na dluhy, které vymáhá soudní exekutor. Institut nemohou uplatnit osoby v insolvenci a dále také ty, jejichž dluhy se řeší v rámci správní a daňové exekuce, které využívá např. finanční úřad nebo Česká správa sociálního zabezpečení.

Mj. sem nespadají ani majetkové sankce nebo uložené peněžité tresty v rámci trestního řízení za úmyslný trestný čin, pohledávky za výživné apod.

Čtěte také: Exekuce: Jak se změnila jejich pravidla v roce 2022?

Jak vysoký bude poplatek exekutorovi?

Minule činil poplatek exekutorovi 750 Kč, který se však ještě navýšil o daň z přidané hodnoty se sazbou 21 %. Celkově jste tedy kromě jistiny zaplatili ještě dalších 908 Kč.

U druhého milostivého léta však dochází k navýšení paušální náhrady nákladů exekuce. Poplatek bude činit 1500 Kč, což je oproti původní částce dvojnásobek. Pokud je navíc exekutor plátcem DPH, budete muset k sumě připočítat ještě 21 %. Celkově tedy exekutorovi kromě jistiny zaplatíte ještě 1815 Kč s tím, že zbylé příslušenství včetně smluvních pokut bude odpuštěno.

Čtěte také: 5 věcí, které byste měli vědět o milostivém létě

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU