Tepelná čerpadla: Na co se dívat při výběru firmy?

10.06.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Se zájmem o tepelná čerpadla se roztrhl pytel. Výhodou navíc je, že na ně můžete čerpat dotace. Na co byste měli hledět při výběru montážní firmy?

Energetická soběstačnost domácností je čím dál skloňovanější téma. S ohledem na to, kolik dodavatelů zkrachovalo, jak je topení drahé a na nejistou situaci ohledně plynu kvůli válce na Ukrajině, je logické, že vzrostl o tepelná čerpadla zájem. Při výběru firmy, která čerpadlo dodá a provede montáž, byste však měli být obezřetní. Na co si dát pozor?

Dodavatel by měl mít certifikát Q

Certifikát Q nebo také label Q zajišťuje kvalitu, a solidní výrobce by jej tedy měl mít. Nejde však ale jen o jakousi značku kvality, ale také o to, že onen certifikát funguje i jako záruka dodávky náhradních dílů, a to dokonce ještě na 10 let po ukončení výroby konkrétního modelu čerpadla.

Vždy by měl také sám výrobce zajišťovat dostatečný zákaznický servis pro případ, že by montážní firma zkrachovala, a nebyla tak schopná provést záruční, nebo i pozáruční servis.

Čtěte také: Jaký typ tepelného čerpadla použít ve vašem domě?

Bez profesní kvalifikace to nepůjde

Aby mohla daná firma tepelná čerpadla instalovat, musí splňovat patřičnou kvalifikaci dle zákona č. 406/2000 Sb., přesněji pak podle § 10d. Dále by také měla vlastnit certifikát o proškolení, a to přímo od dovozce anebo výrobce tepelného čerpadla. Asi ani nemusíme říkat, co může způsobit neodborná montáž. Bez ní pak ani není možné získat dotace od Nové zelené úsporám.

Čtěte také: Jaké dotace můžete získat na tepelné čerpadlo?

Evidenční číslo u inspekce je povinnost

Všechny společnosti by se měly minimálně na požádání prokázat evidenčním číslem. To totiž zajišťuje, že je montážní firma registrována u Technické inspekce České republiky. Každá elektroinstalace se totiž musí na technické inspekci přezkoušet. Pokud by došlo k zapojení elektroinstalace bez přezkoušení, hrozí firmě velká pokuta.

Tepelné čerpadlo a výběr montážní firmy

Zdroj: Depositphotos

 

Kde by měla být ještě firma registrována?

Pokud si chcete zažádat o dotaci a už předem víte, že si s žádostí nebudete vědět rady, při výběru vám může pomoci seznam specialistů, kteří jsou přímo u Nové zelené úsporám registrovaní. Na webu můžete najít společnost přímo podle toho, co potřebujete (nemusí jít jen o tepelná čerpadla), a i podle kraje, ve kterém žijete anebo ve kterém se nemovitost nachází.

Nutno podotknout, že už to, že je firma registrována do tohoto státního dotačního programu, zajišťuje určitou solidnost. Navíc je zde opravdu vysoká pravděpodobnost, že vám společnost za příplatek sama zajistí vše potřebné pro získání dotace a žádost podá za vás.

Čtěte také: Jaké výhody mají tepelná čerpadla? Jaká je jejich návratnost?

Firma vám musí ukázat energetický štítek

Energetický štítek u tepelného čerpadla je důležitý především proto, že z něj lze vyčíst, jaké čerpadlo je vhodné z hlediska tepelné ztráty, která je u každé nemovitosti individuální. A právě proto by vám jej měla společnost poskytnout. Pokud nemá štítek uveřejněný na webu anebo vám jej automaticky nepošle na email, když řešíte samotnou nabídku a požadavky, měla by být schopná vám jej poskytnout alespoň na vyžádání. Pokud tak neučiní, najděte si raději jinou montážní firmu.

Nejvíce vám o spokojenosti řeknou ostatní

Každý, kdo hledá firmu pro montáž, si zpravidla nejprve několik vybere a vyžaduje po kontaktu nabídku. Před, ale i během celého procesu zjišťování vám nic o dané společnosti neřekne tolik jako recenze jejích zákazníků. Pročítejte proto internetové diskuze, sledujte videa a googlete. Pomoci vám mohou i veřejné rejstříky, kde si zjistíte, zdali je daná firma vůbec zapsána. Vyčíst ale můžete např. i to, zda není v insolvenci. Některé weby pak přímo v rejstřících nabízejí možnost ohodnotit daný subjekt.

Čtěte také: Kolik stojí tepelná čerpadla?

Zdroj: ceskestavby.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ