Kde získat potvrzení o bezdlužnosti?

02.06.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ocitli jste se v nové životní situaci, kdy musíte dokládat potvrzení o bezdlužnosti? Kde takové potvrzení získat a lze o něj zažádat i z pohodlí domova?

Potvrzení o bezdlužnosti se často vyžaduje před tím, než mezi sebou uzavřou dvě strany smluvní vztah. Osoby ve vyšší pozici (zaměstnavatel, pronajímatel, bankovní instituce…) si tak ověřují, že druhá strana nemá na kontě žádné dluhy a je důvěryhodná.

Jak získat potvrzení o bezdlužnosti?

Zdroj: Shutterstock

Co lze zjistit z Centrální evidence exekucí?

Jednou z možností, kde získat potvrzení o tom, že osoba nemá žádné dluhy, je nechat si udělat výpis z Centrální evidence exekucí (CEE), která spadá pod činnost Exekutorské komory ČR. V informacích se lze dozvědět, zda je na konkrétní osobu uvalena exekuce, jaký exekutor má evidovanou exekuci na starost, výši dluhu a datum začátku i přerušení exekuce.

Požádat o výpis z CEE lze přes webové stránky, osobně v některém ze sídel Exekutorské komory (Brno, Praha), ale také na pobočce Czech POINTu, který je k nalezení na pobočkách České pošty a na obecních úřadech. Cena jedné strany výpisu je v roce 2022 50 Kč.

Tip: Jak probíhají mobiliární exekuce v roce 2022?

BRKI (Bankovní registr klientských informací)

Registr BRKI eviduje všechny informace o bankovních úvěrech. Najdeme tam tedy data o dluzích vůči bankovním institucím. BRKI zprostředkovává údaje o platební morálce klientů a jejich bonitě. Pokud tedy klient banky bude chtít žádat například o hypotéku, nevyhne se tomu, že jeho banka navštíví tento registr, aby se dozvěděla, zda je poskytnutí úvěru u tohoto klienta bezpečné. Výpis z registru BRKI lze získat online za poplatek od 100 Kč.

NRKI (Nebankovní registr klientských informací)

Svojí funkcí vykonává stejnou evidenční činnost jako registr BRKI, pouze s tím rozdílem, že eviduje všechny informace o nebankovních půjčkách fyzických i právnických osob. Stejně jako u předchozího registru pomáhá věřitelům k ověření platební morálky klienta. Výpis z registru NRKI lze zajistit online za poplatek od 100 Kč.

Tip: Exekuce: Jak se změnila jejich pravidla v roce 2022?

SOLUS

Registr SOLUS sice nemá tak velkou prioritu jako dva výše zmíněné registry, ale i on přispívá k zamezení růstu zadlužených osob. SOLUS nemusí využívat pouze banky při ověřování bonity klientů, ale také třeba poskytovatelé telekomunikačních služeb, dodavatelé energií či mobilní operátoři. Evidence zahrnuje jak finanční situaci fyzických osob, tak i fyzických osob podnikajících a právnických osob. O výpis ze SOLUSu si lze požádat prostřednictvím SMS zprávy za poplatek 30 Kč.

 

Jak získáte potvrzení o bezdlužnosti od státní instituce?

Za bezdlužnou osobu stát považuje tu, která nemá žádné dluhy u následujících institucí:

  • Zdravotní pojišťovny
  • Finančního úřadu
  • OSSZ a
  • Celní správy

Potvrzení o bezdlužnosti od zdravotní pojišťovny

Osoby, které potřebují potvrzení, že nemají žádný dluh na zdravotním pojištění, mohou požádat svoji zdravotní pojišťovnu o potvrzení bezdlužnosti. U VZP mohou o tento výpis požádat prostřednictvím tohoto formuláře, který lze poslat poštou nebo elektronicky na e-mail podatelna@vzp.cz, nebo mohou k žádosti využít svoji datovou schránku.

Potvrzení o bezdlužnosti od finančního úřadu

OSVČ mohou potřebovat pro získání podnikatelského úvěru také potvrzení o bezdlužnosti vůči finančnímu úřadu. To mohou získat prostřednictvím online portálu Moje daně, kde vyberete položku Obecná písemnost určená pro podání orgánům Finanční správy ČR.

Potvrzení o bezdlužnosti od České správy sociálního zabezpečení

Výpis od OSSZ mohou potřebovat osoby samostatně výdělečně činné a podnikatelé, kteří mají zaměstnance. Výpis obsahuje informace o všech nedoplatcích na sociálním pojištění. Žádost o výpis mohou podnikatelé podat prostřednictvím online formuláře: Potvrzení o bezdlužnosti fyzických osob – OSVČ a zaměstnavatelů.

Tip: Chráněný účet jako ochrana financí před exekutory, jak ho založit?

Jak žádat o potvrzení bezdlužnosti Celní správu?

Potvrzení o bezdlužnosti nebo stavu osobního daňového účtu lze získat také od celního úřadu. Eviduje veškeré informace o tom, zda nemá žadatel nějaké nedoplatky a přeplatky u celních úřadů. Žádost o výpis se podává na spádové pracoviště celního úřadu podle trvalého bydliště žadatele. O potvrzení lze žádat prostřednictvím online formuláře nebo pomocí datové schránky.


Čtěte také:

Do kdy podat opravné přehledy?

Limit pro registraci k DPH pro OSVČ vzroste na 2 miliony Kč

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU