KOMENTÁŘ: 7+1 důvod, proč by někomu mohl chybět Miloš Zeman

24.03.2023 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Miloš Zeman již není hlavou českého státu a můžeme jej pomalu začít hodnotit s odstupem. Pro někoho to byl prezident železný a zlatý, jiní mu nemohli přijít na jméno. O co přišla česká politika?

Na prezidentství Miloše Zemana začíná sedat prach, který on se svou hradní partou vířil. V každém případě byl Miloš Zeman jednou z nejvýraznějších tváří samostatného Česka. Komu bude v politice chybět?

Pražský hrad a nejlepší prezident

Zdroj: Depositphotos

1. Výjezdy po Česku a podpora armády

Miloš Zeman rád a poměrně často objížděl Českou republiku. Před druhou prezidentskou volbou jeho návštěvy krajů kulminovaly do té míry, že nešlo poznat, co je prezidentská návštěva a co předvolební kampaň hrazená ze státního.

Nedávný prezident se také slovně bil za obranu České republiky, nicméně jeho proruská zahraniční politika byla z dnešního pohledu „nešťastná“. Až v prvních dnech ruské invaze na Ukrajinu se prohlášením postavil na stranu Ukrajinců a nechal vládu a premiéra Fialu tvořit zahraniční „válečnou“ politiku.

2. Miloš Zeman milostivý, ale veskrze v rámci Lán

Miloš Zeman dával milosti zřídka a nakonec zůstane v paměti, že hlavně proto, aby ochránil své blízké přistižené při rozkrádání státního majetku.

Milost udělil bývalému řediteli Lesní správy Lány Miloši Balákovi, protože je „mimořádně pracovitý a kvalifikovaný vedoucí zaměstnanec“, přestože Balák byl pravomocně odsouzen za ovlivňování veřejných zakázek v lánské oboře.

Dalším z mimořádně pracovitých a kvalifikovaných vedoucích byl například vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, kterému se podle Deníku N snažil udělit abolici. Abolici ovšem musí podepsat premiér a vzpurný premiér Fiala nevyslechl proseb svého prezidenta.

3. Superman z Osvětiman a všichni prezidentovi muži

Byl to rovněž Vratislav Mynář, který zvládal úlohu vedoucího hradní kanceláře plných 10 let bez patřičné prověrky. 

Další hlasitou postavou byl Jiří Ovčáček, jehož hlas byl hlasem prezidentovým, ovšem nešlo rozeznat, co je názor pana Ovčáčka a co hlavy státu, tedy snad kromě častých žalmů a modliteb na sociálních sítích.

V posledních letech se ještě více stíraly rozdíly, co je prezidentův hlas, názor, příkaz či výkon pravomoci a co přichází od úředníků Mynáře s Ovčáčkem. To se ukazovalo i v hradních akcích, kde se pro blízké politiky a podnikatele strany SPO pořádaly hony, večírky i návštěvy hradních krás (včetně korunovačních klenotů).

Tento hradní guláš, či spíše ovar, byl pro zaměstnance hradu i veřejnost velmi zmatečný, protože nikdo nevěděl, kdo je na Hradě hlava, jazyk, krkovička a kdo je pouze vlající lalok.

4. Mizení hradního majetku jako pára nad hrncem ovaru

Vedoucí kanceláře Mynář si roce 2022 za své pečlivé a čestné služby vydělal 1 482 606 Kč čistého a dále 895 tisíc na mimořádných odměnách.

Nicméně pár dní před jmenováním nového prezidenta ohlásil, že zmizely lánské zásoby alkoholu i finance z veřejných záchodků. Stejně tak údaje o účetnictví se rozplynuly jako pára nad hrncem ovaru.

Nyní bude záležet na tom, jestli někdo vyčmuchá osud hradních komodit, nebo jestli hradní digestoře a skartovačky dokázaly pozřít všechny stopy po pachatelích.

5. Trendy v ochraně přírody přicházejí z hradu

Miloš Zeman za režie Filipa Renče hladí stromy a líbá svoji dceru Kateřinu, připomeňme si předvolební spot první prezidentské kampaně Miloše Zemana.

Zdroj: YouTube.com/Zeman NaHrad

Již tehdy bylo jasné, že do boje o Hrad jde další ochránce planety, který následně tvrdě vystupuje vůči čemukoliv, co by mohlo narušit hegemonii fosilních paliv.

Asi největšího nimroda a ochránce přírody našel Miloš Zeman ve svém vedoucím kanceláře. Nejdříve za časů lockdownu Vratislav Mynář zachránil hladovějící a nemocné prase tím, že ho s hosty zabil a snědl za porušení prakticky všech „nesmyslných“ protipandemických opatření.

Dále Vratislav Mynář a jeho vybraní hosté zachránili před okusem tisíce stromů v Lánské oboře, kdy zastřelili jelení, mufloní i dančí zvěř v hodnotě stovek tisíc korun.

Miloš Zeman byl velkým příznivcem vládou zamítnutého kanálu Odra-Labe-Dunaj, který by zničil řadu důležitých přírodních stanovišť, stál by přes půl bilionu korun, a ještě by byl pravděpodobně nesplavný, protože „sucho“. O Zemanův kanál měli velký zájem jak bývalí členové jeho strany SPO, tak i soudruzi z Číny.

6. Politika všech azimutů zamrzlá na východě

Miloš Zeman svoji zahraniční politiku dělal bez ohledu na vládu a občas se snažil ministra zahraničí odstavit na druhou kolej.

Například u bývalého ministra zahraničí Zaorálka se mu to minimálně jednou povedlo…

Zdroj: YouTube.com

Bývalý prezident rád prosazoval politiku všech azimutů, ale největšími magnety se staly východní velmoci Rusko s Čínou. S jejich vládci si notoval a z Pekingu dorazil s příslibem mnohamiliardových investic.

Za největší Zemanův úspěch lze hodnotit dovoz krtka a Home Creditu ze skupiny PPF do Číny. Po pár letech, kdy byl Zemanův „mladší přítel“ Si Ťin-pching zvolen potřetí prezidentem Číny, se mnohamiliardové investice vypařily podobně jako Zemanův čínský poradce Jie Ťien-ming (odsouzený v Číně za korupci).

Mezitím byl krtek zneužit společně s pandou propagandou a PPF se z Číny snaží vytratit. Ale přátelství s druhým východním diktátorem bylo pro Zemana i český stát daleko osudovější.

7. Kdo nám opil prezidenta?

K Miloši Zemanovi patřil alkohol podobně jako ke Krtkovi kalhotky, řada jeho voličů se s ním navíc snadno ztotožnila. V tomto směru byl vždy velmi vítán na ruské ambasádě i v Moskvě, kde horlivě budoval společné vztahy s předlistopadovými okupanty.

Z pozice hlavy státu neváhal opakovaně kritizovat českou BIS, která dlouhodobě upozorňovala na rostoucí vliv ruské páté kolony. Rovněž neváhal označit ČR jako zemi produkující novičok, tedy látku, kterou byl ruskými agenty otráven bývalý špion Sergej Skripal a jeho dcera Julije, čímž opět umetl cestičku ruským zpravodajcům.

Bylo až dojemné, jak dokázal relativizovat pohled českých a evropských tajných služeb ohledně výbuchů ve Vrběticích, při které zemřeli dva čeští občané a vznikla škoda přesahující miliardu korun.

BIS prokazatelně spojila výbuchy s ruskými agenty GRU, Zeman následně ve svém projevu zmínil „neodbornou manipulaci s materiálem“, a to, že „neexistují důkazy ani svědectví, že by tito dva agenti byli ve vrbětickém areálu“.

Nakonec ovšem ve vztahu s Ruskem vystřízlivěl a po únorovém napadení Ukrajiny i on uznal, že naskočil na lep Vladimiru Vladimirovičovi Putinovi. Miloš Zeman se nenechal opít ruskou vodkou, ale rohlíkem.

Ale nenechme se mýlit, přestože byl rohlík „nejedlý“, tak pevně zůstal usazen v útrobách Pražského hradu a nadále probublával i po prezidentově „vystřízlivění“.

7+1. Poloprezidentský systém nezaveden, voliči přeběhli

Zeman se prohlašoval zastáncem federalismu Evropské unie a spojení české společnosti, oboje ovšem vědomě naleptával a narušoval zevnitř. Podobně jako Klement Gottwald se snažil zavést nový styl vládnutí, ale zavedení poloprezidentského systému se ani po deseti letech intenzivní práce neujalo.

Zradilo ho zdraví i voliči, kteří Zemanovu následníkovi „trůnu“ Andreji Babišovi nedali dostatečný počet hlasů a prezidentem s největším počtem hlasů v historii se stal Petr Pavel.

Miloš Zeman tedy skončil v podobné situaci, jako když Edvard Beneš předal Gottwaldovi moc: nemocný, zklamaný ruským vládcem a s vládou a nástupcem, které si vysloveně nepřál.

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz