Kvůli jakým příjmům si nemusíte zakládat živnostenský list?

21.06.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Ne u všech výdělečných činností mimo zaměstnanecký poměr je vždy nutné mít živnostenský list. Za jakých podmínek je lze vykonávat?

Získání živnostenského listu je prvním krokem k začátku podnikání. V jakých případech však toto oprávnění nebudete vůbec potřebovat?

Kdy není nutné zřizovat živnostenský list?

Zdroj: Shutterstock

Příležitostný příjem

Pokud někomu vytvoříte webové stránky za úplatu, nemusíte si hned zařizovat živnostenský list, jestliže příjem bude do stanovené zákonné hranice. Pro rok 2023 je tato hranice stále 30 000 Kč. V případě, že byste za tvorbu webu dostali více, začne vaše činnost ze zákona spadat do podnikání.

Výdělečná činnost by se za podnikání brala také tehdy, kdybyste například chodili pravidelně uklízet kanceláře a výdělek by 30 000 Kč nepřesáhl. Pravidelnost výdělku je totiž jedním ze specifických znaků podnikatelské činnosti.

Příklad: Paní Jana poskytla jednorázovou pomoc s umytím oken jedné z českých firem. Touto prací si jednorázově vydělala 15 000 Kč. Při takto vysokém výdělku nemusí paní Jana příjem danit a ani její činnost nespadá do podnikání.

Jestliže paní Jana umyje okna několikrát do roka a příjem přesáhne částku 30 000 Kč, dopouští se nezákonného podnikání, za což jí hrozí velké sankce od finančního úřadu až do výše 500 000 Kč při provozování volné živnosti. Při provozování řemeslné nebo vázané živnosti bez živnostenského listu lze udělit pokutu až 750 000 Kč.

Když tedy paní Jana umyje pro firmu okna 5× do měsíce, za což získá 28 000 Kč, je částka sice menší než 30 000 Kč, ale nejedná se o příležitostný příjem, proto se tato činnost považuje již za nepovolené podnikání.

Tip: Jak zdanit příležitostný příjem? Limit pro osvobození od daně

Autorský honorář

O autorský honorář může jít třeba tehdy, když pod svým jménem píšete do novin, časopisů, internetových portálů apod. Dále se může jednat třeba o hudební, zvukové, dramatické, výtvarné a malířské dílo, jehož autorem jste vy.

Autorské příjmy při částce do 10 000 Kč (včetně této hodnoty) měsíčně u jednoho plátce daně podléhají srážkové dani ve výši 15 %. Příjem do této částky se neuvádí v daňovém přiznání a ani se z něj neodvádí zdravotní a sociální pojištění.

Pokud tedy máte pouze výdělek do 10 000 Kč na autorský honorář a žádný jiný příjem, ze kterého by se vám muselo odvádět zdravotní pojištění, budete se muset přihlásit na svoji zdravotní pojišťovnu jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) a zdravotní pojištění si uhradit každý měsíc sami.

V případě, že si vyděláte měsíčně nad tuto hranici, budete muset příjem přiznat v daňovém přiznání a registrovat se ke zdravotnímu pojištění u své zdravotní pojišťovny, sociálnímu pojištění u OSSZ a na finanční úřad.

Při výdělku prostřednictvím autorského honoráře není potřeba živnostenský list ani žádné jiné oprávnění.

Příjem z pronájmu

Dalším příjmem, kvůli kterému není potřeba živnostenský list, je příjem z pronájmu. Dokonce ani nezáleží na tom, kolik si pronájmem daná osoba vydělá. Jelikož se jedná o pasivní příjem, nepodléhá odvodům na sociální a zdravotní pojištění. Musí se ovšem zdanit.

Pokud jste tedy zaměstnaní a k tomu máte jako další výdělek příjmy z pronájmu, vztahuje se na vás povinnost podat daňové přiznání. Nežádáte tedy svou firemní účetní o roční zúčtování daní, ale vyžádáte si ze zaměstnání jen potvrzení o zdanitelných příjmech, které zohledníte v daňovém přiznání.

Činnosti vykonávané podle zvláštního zákona

V jakých dalších situacích si nemusíte zřizovat živnostenský list? Tehdy, když vykonáváte činnosti, které jsou provozovány podle zvláštního zákona.

Jedná se o činnost:

  • notářů
  • advokátů
  • auditorů
  • daňových poradců
  • zemědělců
  • tlumočníků
  • zubních lékařů
  • veterinárních lékařů…

Čtěte také:

Kdy se platí pouze zdravotní pojištění?

Penále u dluhů na pojistném se zvýšilo

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: DANĚ