Co vše zajistit domácím mazlíčkům, než s nimi vyjedete na dovolenou do zahraničí?

08.06.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Plánujete letos vyrazit na dovolenou do některého z členských států EU se svým čtyřnohým kamarádem? Jaké pro něj budou platit podmínky?

Pravidla pro cestování se zvířaty v zájmovém chovu upravuje nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie o přesunech zvířat za neobchodním účelem.

Účelem opatření je zajistit dostatečnou bezpečnost a minimalizovat rizika, která by mohla ohrozit zdraví společnosti a dalších zvířat.

Jak cestovat se zvířaty do zahraničí?

Zdroj: Shutterstock

Která zvířata jsou zařazena do zájmového chovu?

Do zájmového chovu se řadí psi, kočky a fretky. Dále tam spadá kategorie „ostatních zvířat“, kam patří:  

  • savci: hlodavci a králíci jiní než ti, kteří jsou určeni k produkci potravin
  • ptáci: všechny druhy kromě drůbeže
  • plazi
  • obojživelníci
  • okrasní vodní živočichové chovaní k okrasným účelům v nekomerčních akváriích
  • bezobratlí (s výjimkou včel, čmeláků, měkkýšů a korýšů)

Kolik zvířat vás může na dovolené doprovázet?

Maximálně si s sebou můžete vzít „5 kusů“ zvířat. Platí zde ale určitá výjimka, kdy je dovoleno cestovat s vyšším počtem zvířat. Omezení na množství zvířat se na vás nevztahuje tehdy, když cestujete za účelem účasti na soutěžích a podobných akcích. Musíte se ovšem prokázat tím, že je dané zvíře registrované na dané akci. Další podmínkou je to, že je zvíře starší 6 měsíců.

Tip: Co dělat, když se vám ztratil pes?

Zvíře musí být označené mikročipem

Než se vydáte s kočkou, psem nebo fretkou na dovolenou, musíte je nechat označit u svého veterináře mikročipem. Mikročipy musí splňovat ISO normy (ISO 11784 a ISO 11785). V případě, že tyto normy mikročipy nesplňují, musí mít u sebe majitel odpovídající čtecí zařízení.

Tetování na kůži zvířete vám bude kontrolou uznáno jen tehdy, když je jasně čitelné a bylo provedené před 3. červencem 2011. Zároveň musí očipování zvířete proběhnout ještě před očkováním proti vzteklině a vydáním pasu.

Bez pasu nemůže zvíře cestovat

Bez pasu se rovněž do členských států EU se zvířetem v zájmovém chovu (pes, kočka, fretka) nepodíváte. Je platný pro všechny země EU a vždy označený kódem dané země a pořadovým číslem, které uděluje Státní veterinární správa.

Pas lze získat pouze u veterináře, který má povolení pro vydávání takových pasů u krajské veterinární správy.

Tip: Podívejte se na vzor pasu zvířete v zájmovém chovu

Naočkujte zvíře proti vzteklině

Výše zmíněná zvířata musí být veterinářem naočkována proti vzteklině od stáří 12 týdnů. Za platné očkování se považuje to, které proběhlo před 21 dny a je považováno výrobcem za poslední očkování ve vakcinačním schématu.

Platné je očkování také ode dne přeočkování, pokud bylo podané během platnosti předchozího očkování.

Do některých zemí EU vás se zvířetem vezmou i bez povinného očkování. Jde převážně o situace, kdy jste se rozhodli cestovat s mláďaty a jejich matkou, na které jsou závislé. Takovýto nárok lze uplatnit jen do stáří 12 týdnů mláďat. Vždy ale musí mít mláďata svůj zvířecí pas.

Čtěte také: Kdo musí mít očipovaného psa a kdy dostanete pokutu?

Odčervení zvířat

Bez odčervení (ošetření proti echinokokům) se majitelé mazlíčků nedostanou do států, jako jsou Velká Británie, Irsko, Malta a Finsko. I odčervení má stanovenou časovou hranici, před jak dlouhou dobou musí být provedeno.

Odčervení probíhá u soukromých veterinářů a musí být zhotoveno nejpozději do 120–24 hodin před tím, než vstoupíte na území jiného členského státu EU. Údaj o odčervení je zapsán také do zvířecího pasu.

Pravidla pro cestování do třetích zemí jsou jiná

Při cestování do destinací, které neleží v žádném členském státě EU, je zapotřebí zjistit podmínky konkrétního státu.

Stejně tak, pokud jste se rozhodli cestovat se zvířetem, které se nachází v kategorii „ostatních zvířat“ v zájmovém chovu. V každém členském státě EU, ale i v třetích zemích jsou pro tyto skupiny jiná pravidla. Jednotlivá omezení jsou k nalezení na stránkách Evropské komise.

Zdroj: www.svscr.cz


Čtěte také:

Jaké dotace můžete získat na fotovoltaiku?

Jaký je rozdíl mezi nájmem a ubytováním?

Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU