9 omylů ohledně důchodového věku

13.06.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


V současné době odchází penzisté do důchodu výrazně později než jejich rodiče, a dnešní čtyřicátníci budou odcházet do penze ještě později. V praxi ohledně důchodového věku panují určité nejasnosti, podívejme se na devět vybraných.

Bez dosažení důchodového věku nemůže být starobní důchod pobírán ani při vysokých odvodech na sociální pojištění. Co je dobré vědět o důchodovém věku?

Devět omylů ohledně důchodového věku

Zdroj: Shutterstock

Dosažení důchodového věku nestačí

Žadatelé o starobní důchod musí dosáhnout nejenom důchodového věku, ale současně musí získat minimální dobu pojištění. Bez získání alespoň 35 let pojištění nelze starobní důchod dostávat na účet ani při nadprůměrných příjmech v produktivním věku.

Důchodový věk je pro všechny stejný

V Česku se důchodový věk postupně prodlužuje a sjednocuje. Dva žadatelé o starobní důchod narození v rozdílných letech mají tedy odlišný důchodový věk, u žen se stále zohledňuje počet vychovaných dětí. Jednotný důchodový věk 65 let pro všechny platí pro ročníky narození 1972 a později (např. muži mají důchodový věk v 65 letech již od ročníku narození 1965). Vzhledem k budoucímu vývoji důchodové legislativy se však může v mezidobí důchodový věk změnit.

Tip: Vypočítejte si věk odchodu do důchodu

Důchod přijde na účet automaticky

Zájemci o řádný nebo předčasný starobní důchod si o něj musí písemně požádat. Rozhodně neplatí, že ke dni dosažení důchodového věku se tento důchod začne automaticky dostávat na bankovní účet. O důchod si musí požádat každý sám. Zaměstnavatel nemůže za zaměstnance vyřizovat jeho důchodové záležitosti.

Nutnost ukončení práce

Z důvodu dosažení řádného důchodového věku samozřejmě pracovní poměr nekončí a dosažení důchodového věku není ani výpovědní důvod. Zaměstnanci v důchodovém věku mohou stále pro stejného zaměstnavatele pracovat na současnou pracovní smlouvu na dobu neurčitou.

Čtěte také: Pracující starobní důchodci a zákoník práce: Na co mají nárok?

Důchodový věk lze snížit

Při splnění zákonných podmínek lze odejít do starobního důchodu dříve a zvolit tak odchod do předčasného důchodu. Do předčasného důchodu však lze odejít nejdříve v 60 letech a ženy mající řádný důchodový věk nižší než 63 let mohou odejít do předčasného důchodu nejdříve 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. Před termínem volby předčasného důchodu odejít do penze nelze, a to ani v případě nějakého dobrovolného doplacení na pojistném.

Předčasný důchod se přepočítá

Obliba předčasného důchodu vlivem prodlužujícího se důchodového věku stoupá. Zájemci o předčasný důchod však musejí počítat s tím, že ke dni dosažení jejich řádného důchodového věku k žádnému zvýšení jejich měsíčního důchodu nedojde. Předčasný důchod je krácený z důvodu předčasnosti trvale.

Čtěte také: Výdělek v předčasném důchodu v příkladech

Ztrácí se nárok na daňovou slevu

V řádném důchodovém věku je možné pracovat bez omezení, příjmy tedy mohou být libovolně vysoké, je možné pracovat pro více zaměstnavatelů současně a je možné mít uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. Dosažení řádného důchodového věku současně neznamená žádné omezení ohledně uplatňování daňových slev. Např. na daňovou slevu na poplatníka (2570 Kč měsíčně) mají nárok všichni zaměstnaní starobní důchodci.

Zaniká nárok na vdovský důchod

Vdova splňující nárok na vdovský důchod i vlastní starobní důchod z důvodu dosažení důchodového věku neztrácí nárok na vdovský důchod. Současně se však nepobírají oba důchody v plné výši. Při nároku na dva důchody se v plné výši pobírá pouze vyšší z těchto důchodů a nižší v poloviční výměře procentní výměry.

Neplacení daní

Dosažení řádného důchodového věku nepřináší daňové osvobození. Daňoví poplatníci v důchodovém věku nemají žádnou speciální daňovou úlevu pro některou z vybíraných daní.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 111 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY