4 věci, které je dobré vědět o nákupu na AliExpressu

08.07.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zalíbilo se vám něco na AliExpressu, jenomže si nevíte rady s tím, jak je to se clem nebo DPH? Anebo jste tam naopak dlouho nenakupovali a lámete si hlavu, jak se odvede daň? Pojďme se společně podívat na několik věcí, které byste o nákupu měli vědět.

Od 1. července se začalo u zásilek z AliExpressu odvádět DPH i u takových balíčků, u kterých to do té doby nebylo nutné. Řadu osob pak mohlo od i tak levného nákupu odradit celní prohlášení. Přečtěte si informace, které by vám před nákupem neměly ujít.

Dozvíte se:

  1. Jak je to s daní z přidané hodnoty u čínských zásilek?
  2. Kdy nemusíte podávat celní prohlášení?
  3. Kdy budete platit clo?
  4. Jaké údaje budete potřebovat k celnímu prohlášení?

1. Jak je to s daní z přidané hodnoty u čínských zásilek?

Před červencem 2021 se neodvádělo DPH u balíčků, jejichž cena byla nižší než 22 EUR. To se ale změnilo a od 1. července se odvádí DPH ve výši 21 % i u zboží, které je levnější než 22 EUR.

Dobré je vědět, že ono DPH je již na Ali započítáno v ceně zboží, což znamená, že za splnění podmínek není nutné podávat celní prohlášení kvůli DPH, neboť daň je vyřešená. Je tomu tak proto, že se e-shop registroval do systému IOSS.

Čtěte také: Jak přijímat a posílat balíky do zahraničí aneb kdy se platí DPH a clo?

Nákup na Ali: kdy se nepodává celní prohlášení

Zdroj: Depositphotos

 

2. Kdy nemusíte podávat celní prohlášení?

Pokud objednáváte zboží z asijských e-shopů, je nutné až na výjimky podat celní prohlášení přes aplikaci eCep. Abyste však elektronickou celnici vůbec mohli využít, potřebujete uznávanou elektronickou identitu. Celní prohlášení však podávat nemusíte, pokud dojde ke splnění několika podmínek.

Tou první je výběr vhodné dopravy. Stačí si při nákupu vyfiltrovat dopravu AliExpress Standard Shipping nebo AliExpress Saver Shipping.

Dále je nutné také to, aby bylo na balíčku napsáno číslo IOSS, které je u Ali IM5280002556. Prodejce by ho měl na zásilku napsat automaticky, ale samozřejmě ničemu neuškodí, pokud mu to připomenete.

Poslední podmínkou, kterou však neovlivníte, je to, že zboží bylo nejprve dopraveno do jiného státu na území EU. To se naštěstí děje většinou a k celnímu řízení dochází tam s tím, že vy nic neřešíte. Pokud by však zásilka rovnou doputovala do ČR jakožto do prvního státu, celní prohlášení podat musíte, neboť řízení proběhne u nás.

Celní prohlášení není nutné podávat ani v případě, že zásilka nebyla odeslána z Asie, ale ze skladů v Evropské unii.

TIP: Kalkulačka DPH

3. Kdy budete platit clo?

Clo se neplatí pouze u balíčku do hodnoty 150 EUR. U zásilek nad tuto hodnotu bude nutné clo odvézt a zásilka bude muset projít celním řízením v České republice. Pro to, zda se vás bude týkat povinnost odvést clo, bude rozhodující cena zakoupeného zboží. Cena za dopravu a případně další poplatky s tím spojené nehrají roli. Ty si na své přijdou až ve chvíli, kdy se bude výše cla vypočítávat. Při stanovení výše cla se totiž vychází ze součtu ceny zboží, dopravy a případných dalších nákladů.

Co se pak týče podání celního prohlášení, rozhodující bude, zda je balíček dopravován Českou poštou. Pokud ano, celní prohlášení budete muset podat přes aplikaci eCep sami. Výhodou zde je, že za celní řízení české celnici nebudete muset nic platit. Za řízení si budete muset připlatit, pokud vás při něm bude zastupovat jiná dopravní firma. Pokud by navíc zboží leželo v jejích skladech příliš dlouho, může po vás požadovat i poplatky za uskladnění. Jejich konkrétní výši a případné další podmínky pak zjistíte přímo u dopravce.

4. Jaké údaje budete potřebovat k celnímu prohlášení?

Pokud si budete podávat celní prohlášení sami, budete potřebovat:

  • podací číslo zásilky,
  • IOSS číslo,
  • adresu AliExpressu,
  • fakturu,
  • druh zboží,
  • hmotnost,
  • hodnotu zboží a přepravy a
  • zařazení zboží podle kódu v celním sazebníku.

Čtěte také: Co potřebujete, abyste za adresáta mohli přebírat poštu, složenky nebo důchod?

Zdroj: ceskyali.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 24 krát

Články ze sekce: Spotřebitel