Jak vymáhat dlužné výživné, aby vám bylo vyplaceno přes úřad práce?

12.07.2022 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Abyste mohli získat sociální dávku náhradního výživného od úřadu práce, musí u druhé strany probíhat vymožení pohledávek v rámci exekuce. U koho exekuci řešit?

Náhradní výživné jakožto sociální dávka funguje již přes rok. Díky ní mohou samoživitelky čerpat až 3000 Kč měsíčně od úřadu práce v případě, že druhý z rodičů neplatí alimenty. Podmínkou však je, že kvůli neplacení probíhá zahájení exekučního vymáhání. Existuje navíc více způsobů vymáhání a ne každý je stejně úspěšný.

Dozvíte se:

Vymáhání výživného přes soud

Úřad práce žadatelům o náhradní výživné primárně doporučuje vymáhání skrze výkon soudního rozhodnutí, tedy takzvané „soudní vymáhání“. Pokud rodič zvolí tuto cestu, musí se obrátit přímo na soud, který o výživném naposledy rozhodoval. Soud následně rozhodne o srážkách ze mzdy, popř. o zabavení peněz z bankovního účtu.

Nevýhoda tkví v tom, že soud může postihnout pouze jeden finanční zdroj. Srážky pak není možné provést při ztrátě zaměstnání. Dlužník navíc může velmi snadno své finanční prostředky skrývat, a to třeba prostřednictvím zaměstnání bez pracovněprávního vztahu čili při práci na černo. Právě proto je v některých případech soudní vymáhání bohužel neproveditelné a oprávněný díky tomu nabude dojmu, že se mu cesta k náhradnímu výživnému uzavřela.

TIP: Kalkulačka srážek ze mzdy

Vymáhání výživného přes soud, exekutora, společnost

Zdroj: Depositphotos

 

Vymáhání alimentů přes exekutora

Hned na úvod je dobré zmínit, že soudní exekutor není to stejné jako soudní vymáhání. Soudní exekutor (exekutorský úřad) bývá někdy označován za soukromého exekutora, není to však přesné označení, jedná se o jinou instituci, než je soud, a způsob vymáhání se tak liší.

Výhodou je, že exekutor může prověřit majetek a příjmy dlužníka bez toho, aby ho musel nějak informovat. Lze navíc postihnout více finančních zdrojů, a to současně. Postihnout lze tedy příjmy ze zaměstnání, bankovní konto, ale i movitý a nemovitý majetek. Exekutor má navíc všeobecně větší pravomoc a na neplatiče vyvíjí daleko větší nátlak než soud, a exekuce tímto způsobem je tak všeobecně úspěšnější.

I když jsou pak veškeré náklady na exekuci účtovány dlužníkovi, je nutné vědět, že tyto náklady mají při vymáhání přednost před samotnou pohledávkou čili dlužnými alimenty. Nejdříve se tedy vymáhá odměna a až poté dluh na rozdíl od soudního vymáhání, kdy je rozhodnutí pro oprávněného vždy bezplatné, a tudíž se vymáhá nejdříve dluh.

Na druhou stranu – díky tomu, že exekutor má z exekuce vlastní odměnu, má také daleko větší motivaci dluh vymoci, protože jeho práce je placena dle jeho schopností na rozdíl od soudu, který je státním orgánem.

Čtěte také: Náhradní výživné 3. díl: Co doložit k žádosti o dávku?

Pomoc s exekucí přes poradenskou společnost

Třetí možností je řešení svojí situace s poradenskou společností, která se na tuto oblast přímo zaměřuje. Ta pomáhá svým klientům s veškerou byrokracií a s procesem vymožení.

Poradenské společnosti často spolupracují se spolehlivým a ověřeným soudním exekutorem (exekutorským úřadem), skrze který výživné vymáhají.

Na rozdíl od situace, kdy by člověk kontaktoval náhodný exekutorský úřad nebo soukromého exekutora „na vlastní pěst“, mají pro své klienty s těmito konkrétními úřady vyjednané mnohem výhodnější podmínky vymáhání. Mezi ně například patří bezplatné advokátní zastoupení, neplacení nákladů exekuce nebo neplacení za práci exekutora.

Mezi takové společnosti můžeme zařadit např. SOS výživné s.r.o., Vaševýživné.cz anebo Výživné.cz.

Čtěte také: Jak si zažádat o alimenty od státu pro dítě?

Zdroj: Erik Žákovec, SOS výživné, Vaševýživné.cz

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY