Jaká jsou pravidla pro stanování ve volné přírodě? Kdy vám bude hrozit pokuta?

29.06.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Teplé letní večery lákají k dobrodružnému přespávání v přírodě. Kde je ale vůbec možné si takový stan postavit, abyste neporušovali zákony a neplatili pokuty?

Nocování v kempu může být pro někoho nudným zážitkem. Jestliže toužíte užít si trochu více divoké přírody při nocování mimo vyhrazené oblasti, jistě byste měli vědět, co vše si můžete dovolit.

Stanování ve volné přírodě

Zdroj: Depositphotos

Cílem regulace pro táboření na veřejných místech je předcházet znečištění životního prostředí. Na podmínkách upravujících chování v přírodě se podílí hned několik zákonů:

  • zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí,
  • zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny,
  • zákon č. 289/1995 Sb., lesní zákon,
  • zákon č. 254/2001 Sb., o vodách.

Vstup do lesa vám zakázat nikdo nemůže, a to ani do soukromých lesních ploch. Jinak je to ovšem v případě, pokud se chystáte v lese i přenocovat. Tehdy záleží na tom, s jakými pomůckami chcete v lese přespat a jaké aktivity v něm chcete provozovat.

Tip: Teplé počasí přeje klíšťatům. Jak přisátého parazita správně odstranit?

Jaký je rozdíl mezi tábořením a nocováním „bivakováním“

Táboření a nocování neznamená totéž, v jaké situaci se už dopouštíte porušování pravidel?

Kdy už jde o táboření?

Táboření není v legislativě dostatečně ukotveno, avšak vodítko k termínu „táboření“ lze nalézt v Souboru stanovisek k zákonu o ochraně přírody a krajiny, které vydalo Ministerstvo životního prostředí. Podle tohoto stanoviska se tábořením myslí „souhrn různých činností umožňujících vícedenní pobyt v přírodě spojený s přenocováním, a to obvykle ve stanech (stavění stanů, příprava stravy, hygiena, likvidace odpadků atd.)“.

Jde tedy o činnosti, při kterých se již předpokládá, že mohou poničit životní prostředí. Pokud si tedy ke svému přespání plánujete nachystat přístřešek, již se dopouštíte stanování, které je bez souhlasu majitele lesa mimo vymezená místa zakázané. Stanovat tedy jen tak ve volné přírodě je zakázané a riskujete pokutu od správců lesa až do výše 5 tisíc korun.

Tip: Kombinované studium na VŠ: status studenta, sleva na studenta a daňové zvýhodnění na dítě

Přenocovat „bivakováním“ ve většině případů můžete

Nocování a bivakování se považuje za dva shodné pojmy. Bivakování se sice nikde v legislativě nenachází, ale obecně se označuje jako nocování pod širým nebem pouze s karimatkou a spacím pytlem, při kterém zaberete max. 5 m² a nezanecháte po sobě žádné stopy.

Tedy nocujete bez toho, abyste vykonávali další aktivity, které by mohly les poškodit. Pokud si tedy vykopete přírodní záchod, pověsíte šňůry na prádlo, nepůjde již o nocování, ale o táboření.

Nocování není nijak zákonem ve volné přírodě zakázáno a lze jej uskutečňovat i v soukromých lesích, kam vám majitelé nemohou vstup k účelu přenocování zakázat, jelikož se má za to, že pouhé nocování les nepoškozuje.

Ovšem i nocování má svoje výjimky. Například v národních parcích (České Švýcarsko, Šumava, Podyjí, Krkonoše…), chráněných krajinných oblastech a přírodních rezervacích může být omezené i pouhé přespání pod širým nebem. Například v Krkonošském národním parku se smí bivakovat pouze na označených turistických cestách. Táboření je v těchto oblastech zakázáno úplně, kromě míst k tomu určených.

Les také může vlastnit samospráva, v takovém případě mohou být pravidla pro bivakování upravená místní vyhláškou. Vždy je lepší se předem informovat o podmínkách k přespání u majitele lesa, abyste se vyhnuli nepříjemným sankcím.

Tip: Jaké dotační bonusy lze získat z Nové zelené úsporám?

Jak je to s rozděláváním ohně v přírodě?

S tábořením se neodmyslitelně pojí zakládání ohně. To je ovšem povolené jen na místech k tomu určených, tedy v oficiálních lesních tábořištích a kempech.

Regulace rozdělávání ohňů je převážně kvůli riziku vzniku požáru, které je v létě vysoké a z nevinného ohýnku může vypuknout požár.

Rozdělání a udržování ohně je zákonem zakázáno do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa. Mimo tuto zónu si oheň rozdělat sice můžete, ale jen tam, kde máte souhlas majitele pozemku.

Jaké další aktivity nesmíte v lese provozovat podle lesního zákona?

  • Rušit klid a ticho,
  • provádět terénní úpravy, narušovat půdní kryt, budovat chodníky, stavět oplocení a jiné objekty,
  • vyzvedávat semenáčky a sazenice stromů a keřů lesních dřevin,
  • těžit stromy a keře nebo je poškozovat,
  • sbírat semena lesních dřevin, jmelí a ochmet,
  • sbírat lesní plody způsobem, který poškozuje les,
  • jezdit a stát s motorovými vozidly,
  • vstupovat do míst oplocených nebo označených zákazem vstupu,
  • vstupovat do porostů, kde se provádí těžba, manipulace nebo doprava dříví,
  • mimo lesní cesty a vyznačené trasy jezdit na kole, na koni, na lyžích nebo na saních.

Čtěte také:

Kvůli jakým příjmům si nemusíte zakládat živnostenský list?

Co si pohlídat jako OSVČ při přechodu z hlavní činnosti na vedlejší?

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 35 krát

Články ze sekce: Spotřebitel