6 příkladů, kdy využijete slevu na dani na poplatníka

24.06.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Daň z příjmu fyzických osob snižuje sleva na poplatníka, která je v letošním roce o 250 Kč měsíčně vyšší než v loňském roce. Podívejme se v několika praktických příkladech, jak sleva na poplatníka ovlivňuje daňové zatížení zaměstnance.

Měsíční sleva na poplatníka v roce 2022 činí 2570 Kč. Nárok na slevu na poplatníka má každý zaměstnanec s podepsaným prohlášením k dani. Sleva na poplatníka snižuje pouze daň z příjmu, na výpočet sociálního a zdravotního pojištění nemá sleva na poplatníka vliv. 

  • Např. při hrubé mzdě 35 000 Kč činí vypočtená daň z příjmu 5250 Kč (35 000 Kč × 15 %) a po odečtu slevy na poplatníka je měsíční daňová záloha 2680 Kč (5250 Kč − 2570 Kč), nepočítáme s žádnou jinou daňovou slevou nebo daňovým zvýhodněním na děti.

Podívejme se na 6 příkladů, kdy je využita sleva na dani na poplatníka:

  1. Nástup do zaměstnání během měsíce
  2. Zaměstnání v penzi na zkrácený úvazek
  3. Výkon dvou zaměstnání
  4. Kdy nevzniká nárok na daňový bonus?
  5. Brigáda na DPP nebo DPČ
  6. Narovnání v daňovém přiznání

Zdroj: Shutterstock

Příklad 1: Nástup do zaměstnání během měsíce

Zaměstnanec Milan nastoupil do zaměstnání 15. 6. 2022. Přestože nastoupil pan Milan do zaměstnání v průběhu měsíce, tak při výpočtu daně z příjmu fyzických osob za červen uplatní mzdová účetní slevu na poplatníka v plném rozsahu 2570 Kč. Sleva na poplatníka se nekrátí ani v případě výkonu zaměstnání pouze po část měsíce. 

Tip: Mzdová kalkulačka – vypočítejte si čistou mzdu

Příklad 2: Zaměstnání v penzi na zkrácený úvazek

Paní Zuzana odešla před dvěma roky do předčasného důchodu a v květnu letošního roku dosáhla řádného důchodového věku. Od června začala paní Zuzana pracovat na zkrácený úvazek. V řádném důchodovém věku může mít již paní Zuzana jakýkoliv příjem podléhající sociálnímu pojištění. Příjmová omezení se na předčasné důchodce vztahují pouze do dosažení řádného důchodového věku. Paní Zuzana podepíše u zaměstnavatele prohlášení k dani a při výpočtu čisté mzdy bude uplatňovat slevu na poplatníka. Nárok na slevu na poplatníka mají i zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek, kteří pobírají starobní důchod. Přiznání starobního důchodu není překážkou pro nárok na slevu na poplatníka.

Příklad 3: Výkon dvou zaměstnání

Paní Eva pracuje již pět let pro zaměstnavatele XY na hlavní pracovní poměr na plný úvazek. Od června začala paní Eva pracovat pro druhého zaměstnavatele AB na zkrácený úvazek. Slevu na poplatníka však může paní Eva uplatňovat pouze u zaměstnavatele XY, kde má podepsáno prohlášení k dani. V žádném měsíci nelze mít prohlášení k dani podepsáno u dvou zaměstnavatelů současně a uplatňovat slevu na poplatníka dvakrát.

Tip: Dva zaměstnavatelé a daňové přiznání

Příklad 4: Kdy nevzniká nárok na daňový bonus?

Paní Zita pracuje na zkrácený úvazek s hrubou měsíční mzdou 15 000 Kč. U zaměstnavatele má paní Zita podepsáno prohlášení. Vypočtená daň z příjmu je tedy 2250 Kč (15 000 Kč × 15 %), což je méně než sleva na poplatníka ve výši 2570 Kč. Sleva na poplatníka však snižuje vypočtenou daň z příjmu pouze do nuly. I když je sleva na poplatníka vyšší o 320 Kč (2570 Kč − 2250 Kč), tak nemůže paní Zita obdržet daňový bonus. Pouze v případě, že daňové zvýhodnění na děti je vyšší než vypočtená daň z příjmu, se nic neplatí na dani z příjmu, a ještě se peníze dostanou formou daňového bonusu. 

 

Příklad 5: Brigáda na DPP nebo DPČ

Student Richard si bude během letních měsíců přivydělávat pro více zaměstnavatelů na pracovní dohody. I při práci na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti náleží sleva na poplatníka, samozřejmě opět pouze u jednoho zaměstnavatele. Prohlášení k dani je vhodné mít podepsáno u zaměstnavatele, kde je hrubá měsíční odměna nejvyšší. 

Příklad 6: Narovnání v daňovém přiznání

Slečna Helena si během roku nepravidelně při studiu přivydělává na pracovní dohody, ale opomněla podepsat prohlášení k dani a uplatňovat slevu na poplatníka. Za rok 2022 si slečna Helena sama podá daňové přiznání, ve kterém uvede slevu na poplatníka v plném ročním rozsahu 30 840 Kč. K daňovému přiznání bude potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů. Po podaném daňovém přiznání vznikne slečně Heleně nárok na daňovou vratku, konkrétní částka bude záviset na celkově odvedené dani během roku, maximálně bude právě ve výši 30 840 Kč.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ