Kdy se budou konat prezidentské volby v roce 2023?

29.06.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Termín prezidentských voleb byl předsedou Senátu Milošem Vystrčilem vyhlášen na 13. a 14. ledna 2023. Prezident bude stejně jako v roce 2018 volen přímou volbou, která je v České republice zavedena už od roku 2013, kdy se stal poprvé prezidentem Miloš Zeman.

Současný prezident Miloš Zeman, kterému končí funkce 8. března 2023, již potřetí za sebou kandidovat nemůže. Je tedy jasné, že na prezidentské křeslo usedne nová tvář.

Termíny prezidentských voleb 2023

Zdroj: Shutterstock

Termíny a průběh prezidentských voleb 2023

Termíny pro volbu prezidenta jsou stanovené tak, aby se případné druhé kolo mohlo konat nejpozději 30 dnů před uplynutím funkce současného prezidenta. S vyhlášením termínů voleb také souvisí prezidentské kampaně, které by měly odstartovat už 1. července 2022.

„To rozhodnutí o vyhlášení voleb je velmi důležité, protože jeho termín určuje oficiálně podle zákona o volbě prezidenta republiky začátek volební kampaně a protože dnes evidentně již někteří kandidáti shánějí podpisy, někteří jiní politici provozují aktivity, které minimálně nesou znaky volební kampaně, tak jsem se rozhodl, a to z toho důvodu, že povinností ústavního činitele je, aby dělal všechno pro to, aby volby byly nejen svobodné, ale i férové, a férové znamená, že mají všichni stejné podmínky, že rozhodnutí o vyhlášení voleb učiním již dnes, a to právě proto, aby prezidentské volby byly férové,“ uvedl při vyhlášení termínů předseda Senátu Miloš Vystrčil.

V případě, že by v prvním termínu 13. a 14. ledna nezískal žádný kandidát více než 50 % hlasů, bude následovat druhé kolo 27. a 28. ledna 2023, kam postoupí kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Prezidentské volby proběhnou opět v tradiční čas, a to v pátek mezi 14. a 22. hodinou a v sobotu mezi 8. a 14. hodinou.

Do prezidentských voleb může kandidovat jen ten, kdo dosáhl 40 let a nebyl odsouzen za velezradu nebo jiné ústavní delikty. Současně musí uchazeč o kandidaturu získat podporu nejméně 20 poslanců či 10 senátorů. Případně také 50 000 podpisů od občanů starších 18 let.

Kandidátní listiny musejí být podány nejpozději do 66 dnů přede dnem prezidentských voleb do 16:00 hodin na Ministerstvu vnitra. Ke kandidátní listině musí být doloženo vlastnoručně podepsané prohlášení kandidáta, že souhlasí se svojí kandidaturou, a navrhující občan také dokládá petici na podporu kandidáta, která musí obsahovat minimálně 50 000 podpisů od občanů s volebním právem.

TipV jakých volbách a odkud můžete volit s voličským průkazem?

Kandidáti na prezidenta 2023

Kandidát

Profese

Karel Janeček

Podnikatel a matematik

Pavel Fischer

Senátor

Karel Diviš

Podnikatel a IT specialista

Marek Hilšer

Lékař a senátor

Ivo Mareš

Teolog

Petr Pavel

Generál Armády ČR

Alena Vitásková

Manažerka

Jaromír Soukup

Podnikatel

Josef Skála

Bývalý místopředseda strany KSČM

Denisa Rohanová

Prezidentka České asociace povinných

Danuše Nerudová

Vedoucí Ústavu účetnictví a daní na Mendelově univerzitě

Tomáš Březina

Podnikatel

Josef Středula

Český odborář

Tomáš Zima

Lékař

Hynek Blaško

Politik a generál Armády ČR v záloze

Jiří Kotáb

Soukromý ombudsman

Kdo další kandidaturu ještě zvažuje?

  • Andrej Babiš,
  • Vladimír Boštík,
  • Miloš Knor,
  • Jakub Olbert,
  • Klára Slámová,
  • Miroslava Němcová,
  • Jiří Paroubek,
  • Kateřina Valachová,
  • Michael Kocáb.

Zdroj: www.mvcr.cz


Čtěte také:

Jak kandidovat do obecního zastupitelstva?

6 příkladů, kdy využijete slevu na dani na poplatníka

Kdy obdrží předčasní důchodci daňovou vratku?

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU