4 situace, které vám mohou narušit dovolenou, a jak se v nich zachovat

26.07.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Během dovolené, anebo dokonce ještě před ní může nastat celá řada nečekaných, a hlavně nešťastných situací. Co v takovém případě dělat? A lze tomu nějak předejít nebo se zaměřit na prevenci?

Hlavní sezóna dovolených se postupně přehoupává do druhé poloviny a mnoho Čechů do zahraničí teprve vyrazí. Některé osoby si také zařízení volna v práci nechávají na poslední chvíli, což může samo o sobě značit hned první kámen úrazu. Jaké další problémy vás mohou postihnout a jak se před nimi co nejlépe ochránit?

1. Jak je to v práci s volnem na poslední chvíli?

Hned na úvod je dobré vědět, že dle zákoníku práce č. 262/2006 Sb. má každý zaměstnanec právo na minimálně 4 týdny, tedy 160 hodin dovolené. Jestliže se strany nedomluví jinak, má také každý pracovník možnost vzít si dva týdny dovolené v celku.

Pracovníci ve veřejném sektoru pak mají nárok minimálně na 200 hodin. Kdo však z hlediska zákona placené volno nedostane, jsou osoby pracující prostřednictvím dohody o provedení práce anebo dohody o pracovní činnosti neboli brigádnici. Těm zaměstnavatel dovolenou poskytovat nemusí.

Čtěte také: Cestovní pojištění: proč si ho zřídit, jaká rizika kryje a kde je nejvýhodnější?

Zaměstnanec musí o dovolenou zažádat písemně nebo elektronicky prostřednictvím firemního interního systému alespoň 14 dní předem. O tom, zda ji může čerpat, rozhoduje zaměstnavatel. Ten čerpání může zamítnout z provozních důvodů, jestliže zaměstnanci na volno ještě nevznikl nárok, když je ve zkušební době, nebo dokonce jestliže mu nárok zanikl, a to např. z důvodu krácení dovolené pro neomluvené absence.

Pokud však máte pocit, že vám zaměstnavatel křivdí a volno upírá neoprávněně, lze se obrátit na inspektorát práce a podat u něj stížnost.

TIP: Kalkulačka nároku na dovolenou 2022

Dovolená – zrušení, nehoda, nemoc, úraz, pojištění

Zdroj: Shutterstock

 

2. Zrušení sjednané dovolené a zájezdu

Pokud si žádáte o dovolenou na poslední chvíli a zaměstnavatel vám ji neschválí, nebo ji musíte zrušit z jiného vážného důvodu, můžete být v klidu, pokud jste si připlatili za pojištění storna. V takovém případě vám totiž pojišťovna uhradí cenu zaplaceného zájezdu, zálohu na ubytování, pronájem dopravního prostředku apod., kdy se ale zohledňuje sjednaná spoluúčast.

Pojištění obvykle pokrývá situace, kdy onemocníte nebo přijdete o práci, Ministerstvo zahraničních věcí nedoporučí do dané země cestovat nebo kdy zemře někdo z rodiny. Mnohdy se však vztahuje také na onemocnění koronavirem. Tzv. covidové doložky se týkají situací, kdy dojde k onemocnění covidem-19 v zahraničí a je potřeba uhradit náklady na léčení, náklady spojené s karanténou, případně je nutno dovolenou na základě pozitivního testu zrušit. Nepatří sem však proplácení namátkových nebo preventivních testů či testů vyžadovaných na základě aktuálních protiepidemických opatření v dané zemi.

V každém případě však vždy při sjednávání pojištění storna nebo covidových doložek čtěte smluvní podmínky a informujte se, na co všechno se vztahují. Pojištění se totiž může lišit dle společností.

Čtěte také: Srovnání cestovního pojištění

 

3. Dopravní nehoda v zahraničí

Na případné problémy způsobené dopravní nehodou či jinou poruchou automobilu by se měli řidiči před dovolenou připravovat výběrem vhodného havarijního pojištění. Kromě ceny by měli řidiči hledět zejména na rozsah plnění a výluky z pojištění, které by jim mohly proplacení nákladů znemožňovat. Mezi nejvyhledávanější doplňkové služby patří asistenční služba, která pomůže v komunikaci se zahraničními pracovníky, nebo zajištění náhradního vozidla a odtahu.

„Řidiči by měli mít číslo na svou pojišťovnu vždy u sebe a v případě nehody ji kontaktovat co nejdříve. Zpravidla je potřeba zavolat policii, případně alespoň vyplnit záznam o dopravní nehodě. Nikdy by neměli podepisovat a dokládat nic, čemu plně nerozumí nebo s čím nesouhlasí. S řešením nehody na místě jim může pomoct pojišťovna či její asistenční služba,“ doplňuje Tomáš Smolík z D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

Ještě předtím, než kamkoliv vyjedete, byste si také měli ověřit technický stav vozu, dopravní předpisy a vyžadovanou povinnou výbavu v zahraničí.

Čtěte také: 5 tipů, na co nezapomenout před cestou autem na dovolenou

4. Zdravotní problémy na dovolené

V některých zemích dostanete základní péči zdarma, jinde se však může částka za ošetření velmi prodražit. A právě proto je dobré si raději připlatit za cestovní pojištění. Pokud se na dovolené rozhodnete pro odbornou pomoc, je vhodné nejprve kontaktovat svou pojišťovnu a poradit se o dalším postupu. Pracovníci asistenční služby jsou pojištěným schopni poradit, do jaké nemocnice by se měli vydat, a pomohou se všemi náležitostmi.

„Pojišťovny mají často sjednané partnerské kliniky, u kterých spolupráce funguje bez problému. Existují také nemocnice, které jsou lépe přizpůsobeny turistům, díky čemuž se zjednodušuje komunikace a pacienti dostanou takovou péči, na kterou jsou zvyklí,“ říká Tomáš Smolík.

V případě, že musíte u lékaře platit, si vždy ponechte veškerou dokumentaci i potvrzení o platbě. Je však třeba rozlišovat mezi takzvaným pojištěním léčebných výloh a úrazovým pojištěním. Pojištění léčebných výloh je vždy součástí cestovního pojištění a slouží k úhradě nákladů za léčbu, naopak úrazové připojištění kryje rizika trvalých následků, smrti úrazem a poskytuje za úrazy denní odškodné, čímž ale není vyloučeno, aby například úrazové pojištění bylo součástí cestovního pojištění.

Čtěte také: Na jakou zdravotní péči máte nárok v zahraničí s kartičkou pojištěnce?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU