Nároky těhotných zaměstnankyň v práci

28.07.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Těhotné zaměstnankyně by měly mít v práci větší ochranu než ostatní zaměstnanci. Na co mají nárok a co jim nesmí být přikázáno?

O tom, jaké pracovní podmínky mají mít v zaměstnání těhotné ženy, ale i o tom, co nesměji vykonávat, pojednává zákoník práce č. 262/2006 Sb. Pojďme se podívat, jak to tedy je.

Dozvíte se:

Zaměstnavatel a mateřská

Těhotná zaměstnankyně by měla zaměstnavateli včas oznámit, že za několik měsíců plánuje nástup na mateřskou dovolenou. Ten musí po dobu čerpání mateřské (i rodičovské) omluvit její nepřítomnost.

Na peněžitou pomoc v mateřství vzniká nárok těm ženám, které splnily potřebnou dobu účasti na nemocenském pojištění. Ta v tomto případě musí činit alespoň 270 kalendářních dnů v předchozích 24 měsících před nástupem na dávku. Na mateřskou se pak nastupuje 8 až 6 týdnů před očekávaným termínem porodu.

Vyplněnou žádost o dávku předá ženě gynekolog a ona jej následně doručí zaměstnavateli, který ji odešle na OSSZ.

TIP: Kalkulačka pro výpočet mateřské

Těhotenství a zákoník práce 2022: ochrana, výpověď

Zdroj: Depositphotos

 

Ochranná doba z důvodu těhotenství

Těhotná žena se v zaměstnání nachází v tzv. ochranné době, což znamená, že jí zaměstnavatel nesmí dát výpověď. To platí i pro situaci, kdy je na mateřské dovolené. Zároveň v době těhotenství nesmí dostat výpověď ani pro organizační změny a pro porušení pracovních povinností. Okamžitě ukončit pracovní poměr také nelze.

Jiná situace však může nastat, pokud zaměstnavatel bude chtít ukončit pracovní poměr tím stylem, že ženě předloží dohodu o rozvázání pracovní poměru a ona ji podepíše. Takové ukončení zaměstnání je zcela zákonné, nicméně nastávající matka není povinna nic takového podepisovat. Pokud na dohodě nejsou oba podpisy, nelze pracovní poměr ukončit.

Ještě jiný případ nastane, pokud je těhotná žena ve zkušební době. Během té jí může být uložena výpověď, protože během tohoto období ji zaměstnavatel může vyhodit z jakéhokoliv důvodu, který ani nemusí udávat.

Čtěte také: Ve zkušební době je těhotná žena velmi zranitelná. Za jakých okolností může dostat výpověď?

Ochranná lhůta po zaměstnání

Pokud byste se pak ocitli bez zaměstnání, je dobré vědět, že kromě ochranné doby existuje ochranná lhůta. Je tu pro situace, kdy zaměstnanec skončil v práci, ale potřeboval by ochranu v podobě nemocenských dávek z důvodu dočasné pracovní neschopnosti anebo nároku na mateřskou.

Z hlediska nároku na peněžitou pomoc v mateřství ochranná lhůta činí 180 kalendářních dnů od zániku pojištění, čili skončení zaměstnání. Nástup na mateřskou je pak možný i z této ochranné lhůty.

Co když těhotná žena nemůže vykonávat dosavadní práci?

Některé práce jsou v těhotenství vyloženě zakázané anebo ze zdravotního hlediska nevhodné. Pokud je to i váš případ, zaměstnavatel je povinen vás převést na jinou pozici, na které budete dosahovat stejného výdělku. Ženy, které pracují v noci, mohou o převedení požádat také. Dále jim také zaměstnavatel musí přizpůsobit na pracovišti prostory pro odpočinek a nesmí nařizovat práci přesčas.

Není také možné vyslat zaměstnankyni na služební cestu, leda by s něčím takovým souhlasila, resp. sama vznesla žádost. Pokud by pak těhotná zažádala o úpravu stanovené týdenní pracovní doby nebo rovnou o zkrácený úvazek, zaměstnavatel jí musí vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Důležité je však vědět, že práce na zkrácený úvazek snižuje výši peněžité pomoci v mateřství.

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství

Pokud těhotnou převedl zaměstnavatel na jinou pozici, ale bohužel se jí kvůli tomu snížil příjem, existuje sociální dávka, která rozdíl může vyrovnat. Řeč je o vyrovnávacím příspěvku v těhotenství a mateřství. Žádost o dávku vystaví ošetřující lékař, žena jej poté předá zaměstnavateli, který ji doručí příslušné OSSZ.

Čtěte také: Jaké práce jsou zakázané pro těhotné ženy?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát