Jakými způsoby si lze vybudovat pasivní příjmy?

26.07.2023 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Máte stálé zaměstnání, ale chtěli byste si zajistit i další příjmy, které se nebudou odvíjet od toho, kolik času dané činnosti věnujete? Takovému výdělku říkáme pasivní příjmy, jakými možnostmi se dají vybudovat?

Pod pasivními příjmy si můžete například představit situaci, kdy sedíte u plážového baru, popíjíte svůj oblíbený drink a zároveň také vyděláváte, aniž byste pro to v daný moment něco udělali.

Pasivní příjmy označuje většina médií jako takové, pro jejichž získání nepotřebujete vyvinout větší úsilí. Ve většině případů také nevyžadují ani vaši přítomnost.

Pasivní příjmy

Zdroj: Depositphotos

Výhody pasivních příjmů:

  • Finanční nezávislost
  • Časová flexibilita
  • Zajištění při výpadku závislé práce
  • Svoboda
  • Méně stresových situací
  • Dobrodružství

Díky pasivním příjmům se vám otevírá daleko větší možnost cestovat a věnovat se tomu, co vás skutečně baví. Nic ovšem není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá.

Cesta za pasivním příjmem je vždy individuální a nelze napsat přesný návod, jak jej získat. Vyžaduje testování různých možností, trpělivosti a učení se z vlastních chyb. My jsme pro vás sepsali několik možností, jak můžete pasivní příjem získat.

Vyplácení dividend

Jednou z nejčastějších možností, jak dosáhnout pasivního příjmu, je koupě dividendových akcií určité společnosti. Prostřednictvím zakoupených akcií budete dostávat podíl na zisku společnosti, u které jste si akcie koupili.

Dividendu může společnost vyplácet za různé časové období (měsíc, půlrok, čtvrtletí, rok). Za pasivní příjem je považována hlavně proto, že k jejímu vyplacení stačí jen zakoupení akcií firmy, dál se již o nic starat nemusíte.

Jestliže s koupí akcií teprve začínáte, měli byste se zaměřit na velké, zkušené a ověřené firmy s jasným konceptem podnikání. Nejlépe na takové, jejichž výrobky či služby sami využíváte.

Musíte příjem z dividend uvádět do daňového přiznání? Jestliže se jedná o tuzemskou společnost, bude dividenda již zdaněná 15% srážkovou daní a do daňového přiznání se již neuvádí. Jinak je to u dividend, které vyplácí zahraniční společnost. Ty se již do daňového přiznání uvádí pod příjmy z kapitálového majetku v hrubé hodnotě, tedy před odečtením daně v zahraničí.

Současně se vyplní příloha č. 3, kde se uvede hodnota sražené daně v zahraničí. K dalšímu zdanění v ČR by již docházet nemělo, vždy bude záležet na tom, zda má ČR s danou zemí, odkud byly dividendy vyplacené, podepsanou smlouvu o zamezení dvojího zdanění.

Příjmy z pronájmu

Pronájem nemovitosti je sice typickým pasivním příjmem, ale pokud jste žádnou nemovitost nezdědili, nejspíše se rozhodnete pro jinou formu pasivního příjmu. Nemusí se ovšem jednat jen o pronájem bytu, ale například také pole, chaty, sklepa, garáže apod.

Příjmy z pronájmů se považují za jeden z nejstabilnějších příjmů, který dokáže vytvořit pojistku k příjmům ze závislé činnosti nebo k ostatním typům pasivních příjmů.

Velkou výhodou je také to, že k příjmům z pronájmu si nepotřebujete zařizovat ani živnostenský list, ovšem pozor na to, abyste svým počínáním nezapadali již do poskytování ubytování, které se od pronájmu dost liší z hlediska zdanění a odvodů na zdravotní a sociální pojištění.

Tip: Jak se daní příjmy z pronájmu?

Zisk z umístění reklamy na webových stránkách

Další možnost, jak získat pasivní příjem, je umístění reklamy na vašich webových stránkách. Často se takové reklamy umisťují hlavně na blogové weby, tedy tam, kde se neprodávají žádné výrobky a služby.

Stačí si pouze vytvořit účet u Google AdSense a vložit měřicí kód na vaše webové stránky, kde se reklamy budou zobrazovat. Získaný příjem z reklamy se pak odvíjí dle počtu návštěvníků, kteří provedli požadovanou akci, tedy klikli na zobrazovanou reklamu. Předpokládá to tedy, že vaše stránky budou hojně navštěvované, aby interakci mohlo provést co nejvíce uživatelů. A pro to už asi budete muset něco udělat.

Vložení fotografií do fotobanky

Je vaším koníčkem fotografování? V tom případě máte možnost si pasivně přivydělat nahráním svých fotografií do fotobank. Není to ovšem už tak časově nenáročné jako třeba koupě akcií nebo pronájem. Lidí, co přispívá svými fotografiemi do fotobank, je mnoho, proto je dobré posílat tam takové fotky, které se odliší od ostatních a budou zajímavé pro uživatele k jejich stažení. Nejvíce populární jsou vždy fotky s lidmi, proto, jestli se rozhodnete publikovat takový typ fotek, nezapomeňte, že osoba na fotce musí se zveřejněním souhlasit.

Za každé stažení pak od fotobanky dostanete na váš uživatelský účet odměnu, kterou si můžete nechat po dosažení minimální částky vyplatit. Čím více fotografií nahrajete, tím větší máte šanci výdělku. Určitě to není forma přivýdělku pro ty, kteří chtějí nahrát 10 fotografií ročně. A pozor, produktům fotobank na straně těch, kdo je nakupují, začíná v poslední době „lézt do zelí“ umělá inteligence a jí generované „neutrální“ ilustrační fotografie.

Fotobanky, kam lze fotografie nahrát:

  • Pexels
  • Depositphotos
  • Shutterstock
  • Pixabay
  • Adobe Stock
  • Dreamstime

Čtěte také:

Nárok na dovolenou u polovičního úvazku, DPP a DPČ

Jak je to s pojištěním a daněmi během brigády v zahraničí?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 72 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU