Zvýší se platy státních zaměstnanců od 1. září 2022? Jaké byly návrhy?

05.09.2022 | , Finance.cz
DANĚ


Kteří státní zaměstnanci od 1. září 2022 dostanou přidáno? Jaké byly představy vlády a odborů?

Celkem pět jednání mezi vládními lídry a odboráři přineslo zodpovězení otázky, kteří státní zaměstnanci a kolik dostanou od září přidáno.

Odboráři chtěli výraznější a dřívější růst, než na jaký chtěla přistoupit vláda Petra Fialy, která se vedle vysokého schodku potýká s inflací a rostoucími cenami energií. Bohužel, právě přidáním státním zaměstnancům přitopila pod inflační i schodkový kotel.

Ve veřejném sektoru v prvním čtvrtletí 2022 pracovalo 712 100 lidí. 

Průměrný plat státních zaměstnanců činil lehce přes 40 352 Kč (meziročně vzrostl o 2 %).

Od září vzrostou platové tarify o 10 % řadě státních zaměstnanců

Vláda oznámila, že od 1. září 2022 vzrostou o 10 % platové tarify nepedagogickým (například kuchařům či školníkům) a kulturním pracovníkům a úředníkům, kteří nespadají pod služební zákon.

Dále pak nezdravotnickým pracovníkům, pracovníkům z příspěvkových organizací (například zaměstnancům zoologických zahrad či zaměstnancům pečovatelských domovů a služeb a zaměstnancům sportovišť, které jsou zřizovány městy, a úředníkům samospráv).

Zvýšení platových tarifů o 10 % se dotkne přes poloviny státních zaměstnanců (přibližně 373 tisíc).

Toto navýšení platových tarifů bude v letošním roce pro státní rozpočet představovat finanční dopad ve výši zhruba 3,08 miliardy korun, pro rozpočty územních celků asi 1,8 miliardy korun a pro rozpočty zdravotních pojišťoven pak přibližně 0,29 miliardy korun. Celkové náklady tak dosáhnou asi 5,17 miliardy korun.

Jaký další růst platů státních zaměstnanců od ledna 2023 navrhuje vláda?

Od 1. ledna 2023 by pak měly vzrůst platové tarify pracovníkům v bezpečnostních složkách o 10 %, to znamená hasičům, policistům a vojákům.

Tip: Vypočítejte si čistou mzdu v naší mzdové kalkulačce

Ministr práce a sociálních věcí v červenci navrhoval, že od 1. ledna 2023 by dále měly vzrůst platy o 5 % zdravotníkům, pedagogickým pracovníkům a pracovníkům v sociálních službách.

Vládu kritizuje i opozice, která by platy zvýšila minimálně o 10 % (ANO), nebo by zvýšila slevu na dani na poplatníka či daňové zvýšení na dítě (SPD).

O dalším růstu platů budou odbory jednat s vládou ještě v září.

Tip: Valorizace důchodů v září 2022

Jaký růst platů navrhovaly odbory?

Odboráři vládu napadali, že navzdory vysoké inflaci nepromítala růst cen do platů státních zaměstnanců a oddalovala růst platů až na leden pro více než polovinu státních zaměstnanců.

Vít Samek, místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), uvedl, že celková míra inflace tento rok přesáhne 18 % a ti státní zaměstnanci, kterým se plat nezvýší, ztratí přibližně pětinu své kupní síly.

Zdroj: Depositphotos

Odbory chtěly před jednáním navýšení platů o 15 %, respektive 7,6 % od července

Odboráři požadovaly navýšení platů od září, a to o 10 % pro lidi se zmrazeným platem a pro učitele a zdravotníky pevnou částku 700 až 1000 Kč.

Před červnovém jednání s vládou dokonce požadovali odboráři přidání ve veřejném sektoru již od července, a to o 15 % pro pracovníky se zmrazeným výdělkem a o 7,6 % ostatním.

Dodejme, že od roku 2016 až do loňska byly platy státních zaměstnanců vyšší než v soukromém sektoru, což je nezdravý ekonomický ukazatel.

Průměrná mzda v soukromém sektoru byla v roce 2021 39 877 Kč, ve veřejném pak 44 782 Kč (včetně covidových odměn).

V soukromém sektoru byla mzda přibližně o 5000 Kč menší než ve veřejném sektoru.

Za rozdílem dle odborů stojí to, že ve státních a veřejných službách je vyšší podíl vysokoškoláků než v soukromém sektoru.

Kdy se má znovu sejít vláda s odboráři?

Odbory odvolaly stávkovou pohotovost a o růstu platů od ledna 2023 budou jednat v září.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 44 krát

Články ze sekce: DANĚ