4 investice, které vám pomohou ušetřit na energiích

15.08.2022 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Uvažujete nad tím, jak snížit energetickou náročnost? Někdy nezbude nic jiného než do nemovitosti nějaké peníze investovat. Co vám může pomoci?

Cena energií na českém i evropských trzích prudce stoupá. Podle dat komoditní burzy Power Exchange Central Europe vzrostla cena elektřiny za poslední rok o zhruba 285 procent. Plyn na tom rozhodně není o moc lépe. Tyto faktory významně ovlivňují výši nákladů českých domácností a řadu z nich dostává do finančních problémů. Domácnosti proto hledají řešení, jak se s aktuálním problémem co nejlépe vypořádat. Právě proto nabízíme 4 tipy, které vám mohou pomoci. Nicméně počáteční investici se nevyhnete. Ušetřit však pomůže Nová zelená úsporám.

Tipy:

1. Fotovoltaická elektrárna

Fotovoltaická elektrárna neboli solární panely patří mezi obnovitelné zdroje a vyrábí vlastní elektřinu ze slunečního záření, kterou se sice primárně nevyplatí topit, nicméně dokáže pokrýt alespoň vlastní spotřebu, a to např. na svícení, počítače, elektrospotřebiče apod.

Počáteční investice není malá, ale vzhledem k tomu, jakým tempem roste cena elektřiny, se doba návratnosti podstatně zkrátila. Tento trend navíc ještě urychlují dotace od Nové zelené úsporám. V rámci podpory můžete od programu získat od 10 000 až do 100 000 Kč.

Čtěte také: Jaké dotace na fotovoltaiku mohou využít podnikatelé?

Dotace na solární panely, čerpadlo, zateplení, výměnu oken

Zdroj: Depositphotos

 

2. Hlavní zdroj tepla

Pravděpodobně aktuálně topíte kotlem na pevná paliva anebo tím plynovým, méně často pak elektrickým.

Kotle na tuhá paliva, které nesplňují 3., 4. nebo 5. emisní třídu, se původně musely nechat vyměnit do 1. září 2022. Termín se však posunul o 2 roky, čili na 1. září 2024. Řada lidí pravděpodobně nejdříve uvažovala o plynovém kotli. Cena plynu se však stále zvyšuje, a navíc je situace ohledně této energie kvůli válce na Ukrajině stále nejistá. Topit elektřinou je pak ještě dražší.

TIP: Jaké výhody mají tepelná čerpadla? Jaká je jejich návratnost?

Sice zpočátku ekonomicky nejnáročnější, ale ve finále finančně nejúspornější variantou je pak tepelné čerpadlo. I na to jsou z programu Nová zelená úsporám připraveny dotace. Nejvýše můžete z podpory získat až 100 000 Kč zpět, 140 000 Kč v případě, kdy půjde o čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k fotovoltaickému systému. Osoby s nižšími příjmy mohou z programu získat až 180 000 Kč.

Čtěte také: Kotlíkové dotace 1: Žádost osob s nižšími příjmy

3. Zateplení nemovitosti

Pokud ještě pořád nemáte zateplený rodinný dům, měli byste o tomto kroku minimálně uvažovat. Snad největší výhodou zateplení je, že vám teplo nebude tolik unikat, čili nejenže vám v nemovitosti bude tepleji, ale zároveň i méně protopíte, a v létě naopak zamezíte přehřívání interiéru. Správné a kvalitně provedené zateplení pak v neposlední řadě slouží i jako prevence proti plísním.

Zateplení domu je rozhodně největší investicí z našeho seznamu. Stejně tak je na něj ale také nejvyšší možná podpora. Ta činí až 650 000 Kč, maximálně však 50 % doložených způsobilých výdajů. Celkově je však výše dotace závislá především na kvalitě zateplení a celkové ploše zateplované konstrukce.

4. Výměna oken

Pokud nemáte finance na zateplení nemovitosti, zkuste si zjistit, zda by se nějaké nenašly alespoň na výměnu starých oken za nová plastová. Údajně je únik tepla způsobem až ze 40 % špatným stavem oken, což skutečně není malé číslo. Starými okny také snáze profukuje, v těch horších případech dokonce i zatéká. Nová okna vám mj. také pomohou trošku více eliminovat hluk z ulice.

Právě kvůli zateplení oken a dveří by měl v dohledné době vzniknout program Nová zelená úsporám Light, který má zjednodušit papírování. Domácnostem by měl poskytnout až 100 000 Kč.

Čtěte také: Jaký vliv má na úsporu přepnutí plastových oken do zimního režimu?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 27 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ