3 spořicí účty s vysokým úrokem, ale zato s mnoha podmínkami

10.08.2022 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Chcete si založit nový spořicí účet? Prošli jsme za vás nabídky na trhu. Pokud však chcete nejvýhodnější úrok, budete pro to muset udělat i něco navíc.

Vzhledem k velmi vysoké inflaci čím dál více lidí zajímá nejen to, kde ušetřit nějakou tu korunu, ale i jakými způsoby je možné spořit. Mezi konvenční metody patří zejména spořicí účty, na kterých se úroky sice neustále zvedají, ale i přesto ani zdaleka nepokryjí míru inflace. Nicméně tak tomu ale ostatně bylo vždy. Kde dostanete nejvyšší úrok a co pro to budete muset udělat?

Dozvíte se:

Jak vybrat spořicí účet?

Pokud stojíte o sjednání spořicího účtu, měli byste se řídit jednoduchými pravidly. Tím prvním je, že rozhodně nečekejte, že zbohatnete. Spořáky slouží spíše jako takové odkladiště anebo prasátko, na kterém vám však měsíčně přibude pár kaček k dobru. Hlavní, na co byste se při výběru měli dívat, je, zda je vedení účtu zdarma, příp. zda nejsou účtovány žádné poplatky za standardní bankovní transakce a jestli si peníze můžete kdykoliv beztrestně vybrat anebo přeposlat.

Zajímat vás pak bude samozřejmě úrok. Čím vyšší je, tím vyšší zhodnocení můžete očekávat. Nicméně nabízenými např. 5 % se nebudou vaše finance úročit vždy. Nad 200 000, 300 000 anebo 500 000 Kč se již peníze často úročí podstatně nižší částkou. Ideální také dále je, aby onen vysoký úrok nebyl podmíněn žádnými požadavky ze strany banky. Takových je však na trhu hned několik. Které to jsou?

Čtěte takéJe na uložení peněz lepší spořicí účet, nebo termínovaný vklad?

Nejvyšší úroky na spořících účtech a podmínky

Zdroj: Depositphotos

 

1. Spořicí účet od Ney

Tento spořicí účet se aktuálně pyšní pravděpodobně nejvyšším výnosem, a to 5,75 % p. a., což je velmi pěkné. Již k samotnému založení účtu je však nutné stát se i členem Spořitelního družstva Ney. To s sebou navíc nese i složení základního členského vkladu ve výši 1000 Kč a dalšího vkladu, který musí v součtu s ním činit 1/10 z financí, které jsou uloženy na spořicím účtu.

Pokud byste si tedy na účet převedli 200 000 Kč, 20 000 Kč musíte vložit navíc ještě do družstva s tím, že členské vklady se nijak neúročí a ani nejsou zákonně pojištěny. Výpovědní lhůta pak zde činí 1 měsíc.

Čtěte také: Termínované vklady – jak fungují a kdy se vám vyplatí?

2. Účet Open od UniCredit Bank

Spořicí účet od UniCredit bank nabízí úrok 5,5 % p.a., což z něj na našem seznamu dělá druhý nejlukrativnější. Sazba navíc úročí finanční prostředky do výše 1 000 000 Kč, což zní také dobře. Tato nabídka je však určena pouze pro nové klienty banky, ti stávající na tak velký úrok nedosáhnou. Abyste navíc získali takovou úrokovou sazbu, musíte si předně založit běžný účet Open nebo Top.

Účet Open pak vyjde na 89 Kč měsíčně a Top na 299 Kč, pokud je váš měsíční příjem nižší než 40 000 Kč. Důležité je však zmínit, že k oběma účtům získáte také řadu dalších výhod, a pokud vám vyloženě nevadí poplatek za vedení, může být tato možnost vhodnou volbou pro ty, co chtějí založit nejen nový spořák, ale i běžný účet.

3. Spoření u Monety

Moneta Money bank láká na pěkných 5,1 % p.a. u bonusového úročení vkladů do 500 000 Kč. Podmínkou je stejně jako v předchozím případě založit si běžný účet, který je zdarma stejně jako výběry z bankomatů v ČR nebo zahraničí, a k tomu ještě navíc dostanete bonus 1500 Kč. Až poté si můžete v internetovém bankovnictví založit účet spořicí.

Abyste však získali úrokovou sazbu 5,1 % p.a. do 500 000 Kč a 2,1 % p.a. nad 500 000 Kč, je nutné, aby vám na váš běžný účet každý měsíc přišlo alespoň 20 000 Kč a také abyste alespoň 5× za měsíc zaplatili kartou. Spořit s bonusovým úročením pak budete v měsíci, který následuje po měsíci, v němž jste účet začali takto aktivně používat.

Při „neaktivitě“ získáte základní úročení 3,5 % p.a. do půl milionu Kč, a pouze 0,5 % p.a. nad půl milionu Kč.

Čtěte také: Vyplatí se ještě kupovat investiční byt na dluh? Příklady odpoví

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 39 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ