Komu a jak pomůže úsporný energetický tarif zvládnout vysoké náklady na energie?

17.08.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Topná sezóna se nezadržitelně blíží a s tím i mnohem vyšší náklady na energie, než tomu bylo v předchozích letech. Jak plánuje vláda prostřednictvím úsporného tarifu pomoci českým rodinám zvládnout finančně tento skokový nárůst cen?

Ceny energií vyšvihla nahoru především ruská agrese na Ukrajině, která rozpoutala také válku energetickou. Jaký chystá vláda postup, aby občanům náklady na energie zmírnila?

Zdroj: Depositphotos

Kdo má na příspěvek z úsporného tarifu dosáhnout?

Obavy občanů o to, jak zvládnou současnou energetickou krizi, může pomoci zmírnit státní příspěvek ze systému tzv. úsporného tarifu, jehož úkolem je snížit náklady na energie.

Vládní nový energetický tarif má být celoplošný, adresovaný tedy jak rodinám s vysokými příjmy, tak i těm nízkopříjmovým, které by státní příspěvek ocenily nejvíce. Celkově by na energetický tarif měla vláda vyčlenit přes 30 miliard korun.

Finanční příspěvek se ovšem nebude vztahovat na firmy a chalupy, které využívají víkendový tarif. Rovněž se poskytnutá sleva nebude udělovat na dobíjení elektromobilů.

Zároveň chce vláda prostřednictvím úsporného tarifu odpustit spotřebitelům (domácnostem a firmám) poplatky za obnovitelné zdroje po zbytek letošního roku, ale i pro příští rok.

Výši poplatků za obnovitelné zdroje určuje každý rok Energetický regulační úřad a všichni spotřebitelé elektrické energie jej platí při pravidelných fakturách za dodávku elektřiny.

Původně se vládní návrh zaměřoval pouze na snížení nákladů na plyn a elektřinu, Sněmovna však rozšířila poskytnutí státního příspěvku i na dodávky tepla do bytů. Senát přijal návrh energetického úsporného tarifu ve stejném znění, jak se mu dostalo z Poslanecké sněmovny, prezident novelu zákona podepsal 1. 8. 2022.

Jak vidí úsporný tarif ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela?

Novinku, která by měla energetickou krizi zmírnit, představil ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela. Nový tzv. úsporný energetický tarif má pomoci s dopady krize na odběratele plynu a elektřiny.

Podle ministra Josefa Síkely je v současné době nedostatečné řešit energetickou krizi jinou formou pomoci, jako je například příspěvek na bydlení, který je určený převážně sociálně slabším občanům.

Vládní návrh umožňuje státu flexibilně rozhodovat o tom, jak vysoký příspěvek odběratelům energií poskytne, což je dle Josefa Síkely velkou výhodou této novely energetického zákona.

„Vláda navíc díky tomuto nástroji získá možnost naprosto flexibilně rozhodnout, jak domácnostem s energiemi pomůže, a na základě svého nařízení jim přispěje takovou částkou, jakou uzná za vhodnou, a to kdykoliv a opakovaně,“ uvedl ministr Josef Síkela na tiskové konferenci.

Jak bude fungovat státní příspěvek v praxi?

Novela energetického zákona tak umožní státu ceny za energie pomocí příspěvku občanům snížit, ti by měli výši státních slev vidět na vyúčtovacích fakturách.

To znamená, že stát poskytne prostřednictvím svého Operátora trhu (společnosti OTE) příspěvek/slevu dodavateli energie, který ji zahrne do vyúčtování odběratelům.

Občanům tak odpadá zbytečná administrativní zátěž s žádostí o příspěvek, ten se bude totiž dle vládního návrhu poskytovat úplně všem rodinám.

Lidé by měli změnu na fakturách zaznamenat k 1. říjnu až do konce topného období.

Výši slev na energie lze vidět na modelových příkladech zobrazených níže.

Tip: Jak a kdy si snížit zálohy na energie?

Výše státních příspěvků na energie dle spotřeby domácností

Výše státního příspěvku se bude odvíjet podle toho, na co domácnosti elektřinu a plyn využívají. Záležet bude také na tom, jaká je distribuční sazba v odběrném místě za elektřinu. U plynu se výše slevy bude odvíjet dle odebíraného množství.

Na nejvyšší příspěvek od státu dosáhnou podle modelového příkladu Ministerstva průmyslu a obchodu domácnosti, které vaří a ohřívají vodu plynem a topí elektřinou (viz infografika).

Částka kolem 16 tisíc je ovšem pouze orientační. Vláda zatím definitivně nezveřejnila parametry konkrétní finanční podpory občanům, příspěvek tak může být nakonec i mnohem vyšší.

Úsporný tarif a modelové příklady

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Dostanou slevu na energiích i nájemníci?

Státní příspěvek na snížení finančních výdajů za energie dostanou ti, co mají s odběrateli přímo uzavřenou smlouvu o dodávkách energie. U nájmů má často tuto smlouvu právě majitel bytu. To, jestli se v takovém případě promítne sleva i pro nájemce, který nemá napsané energie na své jméno, závisí pouze na domluvě s majitelem bytu.

Podrobnější informace o úsporném tarifu vláda zatím chystá

Novela má mít pouze podobu legislativního rámce, podle kterého by mohla vláda operativně jednat. Konkrétnější parametry novely energetického zákona mají být upřesněny během srpna.

Zdroje: mpo.cz, psp.cz


Čtěte také:

Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody obnovitelných zdrojů energie?

Má nájemce nárok vidět vyúčtování za energie?

Předchozí nájemník má dluhy na energiích. Jak se jich zbavíte?

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: Spotřebitel