Povinná centrální evidence psů se spustí nejspíš až v příštím roce. Systém zatím není připraven

08.08.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Novela zákona o centrální evidenci psů byla schválena již v minulém roce. Spuštění systému mělo proběhnout během letošního roku. Avšak centrální evidence psů prozatím neexistuje, čeká se na zahájení výběrového řízení zhotovitele.

Dle slov prezidentky Komory veterinárních lékařů probíhají v současné době přípravné práce k zahájení výběrového řízení na zhotovitele centrální evidence psů, proto zatím ani nelze říci datum spuštění systému.

„Jedná se o projekt hrazený Ministerstvem zemědělství, proto postupujeme v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. Oznámení o zahájení výběrového řízení bude následně uveřejněné v souladu s příslušnými ustanoveními zákona o zadávání veřejných zakázek. Informace o spuštění nejsou zřejmé. Bližší informace budou až po zahájení výběrového řízení,“ vysvětlila pro redakci Finance.cz Petra Šinová, prezidentka KVL ČR.

Majitelé psů mají v současnosti povinnost nechat svého psa u veterináře očipovat, ale již nemají možnost vnést data do centrální databáze psů.

Existuje sice mnoho variant komerčních evidencí zvířat, ale jednotný systém by při hledání ztraceného zvířete fungoval mnohem efektivněji. Zároveň má centrální evidence zabraňovat existenci množíren psů.

Centrální evidence psů

Zdroj: Shutterstock

Kdo bude moci do centrální evidence psů nahlížet?

Samotnou centrální evidenci bude provozovat Komora veterinárních lékařů, která již nyní spravuje databázi pasů pro psy. Pro majitele psů ovšem data o psech zveřejněna nebudou. Centrální evidence psů bude zpřístupněna pouze soukromým veterinářům, Státní veterinární správě pro kontrolní činnost a Policii ČR kvůli zjištění majitele ztraceného zvířete.

Do evidence budou moci nahlédnout také obce, ale v omezeném režimu tak, aby poskytnuté údaje nemohly odhalit identitu majitele psa (zjistí například údaje o proběhlém očkování). Toto omezení se nelíbí právě obcím, které ztracená zvířata řeší každodenně.

Chovatelé zjistí z centrální evidence maximálně údaje o svých psech.

Jaké informace budou v centrální evidenci psů zaznamenané?

  • Identifikační číslo nebo číslo tetování
  • Pohlaví psa
  • Číslo pasu psa z evidence pasů vedené Komorou, pokud pes takový pas má
  • Jméno, příjmení a adresa trvalého bydliště majitele psa (případně údaje právnické osoby nebo chovatele)
  • Údaje o všech podstoupených očkováních proti vzteklině společně s daty, kdy k nim došlo

Kolik zaplatí chovatelé psů za registraci psa do centrální evidence?

Provoz centrální evidence bude hrazený z financí Ministerstva zemědělství ČR. Poskytnuté jednorázové prostředky půjdou na zhotovení dálkového přístupu k centrální evidenci a roční paušální částky na úhradu nákladů spojených s poskytováním informací z této centrální evidence.

Samotné zápisy si budou chovatelé psů hradit ze své kapsy. Každý soukromý veterinář si může stanovit svůj individuální ceník.

Do kdy musí nechat chovatel psa do evidence zapsat?

Veterináři budou mít povinnost registrovat psa v centrální evidenci nejpozději do 7 pracovních dní od doby, kdy byl pes označen elektronickým čipem. Zápis bude obsahovat povinné údaje uvedené výše.

Současně také chovatel psa musí umožnit označení nově narozeného psa elektronickým čipem a zapsání do centrální evidence psů. Zároveň je povinen uvést soukromému veterináři údaje, které jsou nutné pro evidenci psa.

Údaje o psech v centrální evidenci mají být uchovávány 20 let. Komora veterinárních lékařů následně tato data smaže, aby nedocházelo ke zbytečné evidenci psů, kteří již nežijí.

Povinná registrace psa v centrální databázi se nevztahuje na chovatele psů, kteří jsou:

  • Ozbrojenými silami
  • Bezpečnostními sbory
  • Vojenskou policií nebo obecní policií

Výjimku tvoří situace, kdy je samotná obecní policie provozovatelem útulku, tehdy se na ni již veterinární zákon vztahuje a musí nechat psa do centrální evidence zapsat.

Jak budou zapsáni do evidence psi, kteří byli očipováni před účinností zákona?

Jak ale bude probíhat evidence starších psů, kterým byl poskytnut elektronický čip před účinností nového zákona? Majitelé těchto psů musí svého psa nechat zapsat do evidence při nejbližším očkování a přeočkování.

Časový interval mezi očkováním je dle typu vakcíny 1–3 roky, proto se maximální lhůta povinné evidence prodlužuje pro majitele již označených psů čipem na 3 roky.

V souvislosti s centrální evidencí psů se nebudou sbírat podpisy k udělení souhlasu se zpracováním osobních údajů, jelikož je tato činnost považována za potřebný veřejný zájem, který je nadřazený soukromí chovatele psa.


Čtěte také:

Jak na založení útulku pro opuštěná zvířata?

Co vše zajistit domácím mazlíčkům, než s nimi vyjedete na dovolenou do zahraničí?

Potřebujete ostříhat psa? Čekací doba v psích salonech je v řádu měsíců

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 141 krát

Články ze sekce: Spotřebitel