Zítra začíná druhé Milostivé léto

31.08.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Už zítřejším dnem začíná druhé milostivé léto a podle některých jazyků by mělo být také poslední. Kdo může institut využít a zbavit se tak exekucí?

První Milostivé léto započalo 28. října 2021 a skončilo 28. ledna 2022. Řada osob možnosti, jak se zbavit exekuce, využila a ti, kteří to nestihli, mají šanci znovu.

Princip Milostivého léta je jednoduchý. U vybraných exekucí půjde splatit jistinu, čili částku, kvůli které dluh vznikl, a to bez úroků z prodlení, penále, sankcí a pokut. Ty totiž často tvoří největší část onoho dluhu. Společně s jistinou pak ještě zaplatíte poplatek exekutorovi a exekuce by měla být zastavena. Úroky z prodlení apod. vám budou odpuštěny.

Dozvíte se:

Kdy bude možné splatit jistinu dluhu?

Akce započne zítra, čili 1. září 2022, a skončí 30. listopadu 2022. Potrvá tedy opět tři měsíce a již během zítřejšího dne budete moci kontaktovat svého exekutora s žádosti o umožnění Milostivého léta.

Důležité je však vědět, že akce se netýká nových exekucí. Je ji možné uplatnit pouze na ty exekuce, které vznikly před 28. říjnem 2021.

Čtěte také: Zítra začíná Milostivé léto: 5 věcí, které byste o něm měli vědět

Kdy je možné uplatnit Milostivé léto?

Stejně jako první kolo i druhé platí pouze pro fyzické osoby. Ty právnické institut využít nemohou.

Splacení jistiny bez úroků s poplatkem exekutorovi je možné pouze u exekucí u veřejnoprávních subjektů. Sem můžeme zařadit především dluhy vzniklé u obcí, měst a krajů. Dále sem patří také dopravní podniky, zdravotní pojišťovny, veřejné vysoké školy, ČEZ, ale i Česká televize nebo Český rozhlas. Poté sem také spadají všechny firmy a právnické osoby, ve kterých má stát nebo obec majetkovou účast.

Důležité je zmínit, že Milostivé léto se nijak netýká dluhů u finančních úřadů anebo České správy sociálního zabezpečení, neboť ty využívají k vymožení dluhů tzv. daňové exekuce. Na ty se akce nevztahuje. Nepatří sem pak ani žádné insolvence, majetkové sankce a peněžité tresty, které byly uloženy v rámci trestního řízení pro úmyslný trestný čin. Akci nelze uplatnit ani na dluhy na výživném anebo na náhradu újmy na zdraví.

I když však Milostivé léto platí pouze na dluhy u veřejnoprávních subjektů, není nijak vyloučeno, že se dobrovolně nezapojí s nějakou úlevou pro zadlužené klienty i soukromé firmy.

Čtěte také: Dlužníkům v exekuci se pro rok 2022 zvyšuje nezabavitelné minimum

Milostivé léto od září 2022: podmínky, jak na to

Zdroj: Depositphotos

 

Kolik je jistina dluhu a poplatek exekutorovi?

Jistinu má každý jinou. Jde totiž o částku, kvůli které se zadlužil a ze které se začaly počítat úroky z prodlení. Pokud si výši jistiny nepamatujete, nevíte anebo ji nemůžete dohledat, zeptejte se svého exekutora.

Exekutorský poplatek je pak pro každého stejný a činí 1500 Kč. Oproti prvnímu kolu, kdy činil 750 Kč, vzrostl dvojnásobně. Nicméně pokud je exekutor plátce DPH, musíte k němu připočíst ještě dalších 21 %. Celkem tedy na poplatku zaplatíte 1815 Kč.

Čtěte také: Co nejdříve splácíte u dluhu? Úroky?

Jak zažádat o Milostivé léto?

O svém plánu musíte předem informovat svého exekutora. Takto musíte učinit písemně a nejlépe doporučeným dopisem. Velkým pomocníkem vám může být vzor žádosti z webu exekuceinfo.cz. Vyplněnou žádost můžete poslat buď prostřednictvím pošty, anebo datové schránky, pokud ji vlastníte.

Důležité je vědět, že exekutor je povinen být součinný a Milostivé léto umožnit, pokud jsou splněny všechny podmínky. Na vaši žádost vám musí odpovědět do 15 dnů, jinak se lhůta pro úhradu jistiny prodlouží o dny, ve kterých přesáhl zákonnou lhůtu 15 dnů na odpověď.

Po odpovědi exekutora budete mít na úhradu jistiny a poplatku čas do 30. listopadu 2022. Pokud k tomuto datu nedojde k úhradě, exekuce poběží dál a k odpuštění úroků z prodlení a dalšího příslušenství dluhu nedojde.

Pokud byste pak zaslali jistinu společně s poplatkem na účet exekutora, ale předem jste jej písemně neinformovali o tom, že chcete Milostivé léto využít, peníze budou brány jako další splátka exekuce.

Čtěte také: Exekuce: Jak se změnila jejich pravidla v roce 2022?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU