Založit živnost lze i bez opuštění domova. Jak na to?

25.08.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kvůli založení živnosti nemusíte hned spěchat na živnostenský úřad. Postačí vám k tomu pouze připojení k internetu. Jaké jsou možnosti?

Jestliže patříte mezi osoby, které nerady komunikují s pracovníky úřadů, nebo jen chcete ušetřit peníze za dopravu, je pro vás založení živnosti online tou správnou volbou.

V článku sice budeme založení živnosti spojovat s OSVČ, ale to nemění nic na tom, že si ji může založit také právnická osoba.

Založení zivnosti online

Zdroj: Shutterstock

Komerční způsob založení živnosti – tehdy, když nemáte velkou trpělivost s formuláři

Vybrat si můžete při zakládání živnosti ze dvou způsobů, a to komerčního, či nekomerčního.

Pokud se vám nechtějí vypisovat formuláře a nebojíte se utratit nějakou tu korunu, nejspíše si k založení živnosti vyberete firmu, která všechno zařídí za vás. K tomu jí budete muset podepsat prohlášení o udělení plné moci.

Vám už jen zašle zařízené dokumenty, které se vznikem živnosti souvisí (výpis z živnostenského rejstříku (dříve živnostenský list), registrační formulář pro vznik živnosti, přílohu pro správu sociálního zabezpečení, přihlášku k dani z příjmů fyzických osob a přílohu pro zdravotní pojišťovnu).

To, zda chcete nahlásit živnost i na finančák, SSZ a zdravotní pojišťovnu, si ve většině případů můžete u zajišťující firmy vybrat. Ovšem pokud si tuto variantu zvolíte, je dobré si na všechny úřady zavolat a zjistit, zda jste již skutečně evidováni jako OSVČ.

Cena za zřízení živnosti v komerční sféře je samozřejmě dost individuální, ale řádově se pohybuje v rozmezí 2000–5000 Kč.

Živnostenský list se již nevydává, ale stále platí

Přímo živnostenské listy se již několik let nevydávají, i když to nic nemění na jejich platnosti. V současnosti se pro jednání s úřady a jinými subjekty užívá výpis z živnostenského rejstříku. Termín živnostenský list se ale dále v hovorové řeči užívá.

Tip: Kdy potřebujete k živnosti také garanta?

Za založení živnosti zaplatíte vždy minimálně 1000 Kč

Je nutné zmínit, že za založení živnosti zaplatíte aktuálně vždy minimálně 1000 Kč, ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, tato částka je pevně daná zákonem. Dobře si předem rozmyslete, jaké druhy živností chcete zapsat, po jejím založení zaplatíte za každou další 500 Kč.

Založení živnosti přes Portál občana

Založení živnosti přes Portál občana je další způsob, jak lze živnost založit. Je to portál, kde můžete komunikovat se státní správou.

Uživatelsky je sice informační systém intuitivní a snadný na používání, ale jestliže jste nikdy nepodnikali, můžete u vyplňování formuláře ztrácet nervy.

Takže sice ušetříte nějakou korunu, ale vaše psychika může být z vyplňování formulářů mírně podlomená.

Jak se do Portálu občana dostanete?

Dostat se do Portálu občana není jen tak, to zjistíte hned na vstupní stránce, která na vás vychrlí možnosti přihlášení, o jejichž existenci jste dosud ani neslyšeli.

Nemusíte zoufat, pokud máte alespoň zřízenou datovou schránku, která automaticky přihlášení do Portálu občana nabízí.

Od roku 2023 by měly mít všechny OSVČ zřízenou datovou schránku ze zákona, takže by neměl být pro nikoho problém se do portálu přihlásit.

Na portál se dostanete přes doménu obcan.portal.gov.cz/prihlaseni, kde zvolíte možnost přihlášení již přes zmíněnou datovou schránku nebo kliknete na identitu občana. Po tomto kroku na vás vyskočí několik z následujících možností:

  • Přihlášení Mobilním klíčem eGovernmentu – pro majitele této aplikace v chytrém mobilu.
  • Přihlášení pomocí eObčanky – tuto možnost využijete, pokud jste majiteli občanského průkazu vydaného po 1. 7. 2018, který má v sobě elektronický čip.
  • Přihlášení s NIA ID – přihlášení pomocí uživatelského jména a hesla, které jste zvolili při založení identifikačního prostředku na portálu národního bodu. Více o tomto přihlášení zde.
  • Přihlášení bankovní identitou – tu zařídíte u své banky, pokud tuto službu poskytuje.
  • Přihlášení přes mojeID – založit si jej můžete na této adrese.

Kde formulář k založení živnosti najdete?

Po přihlášení do systému se držte postupu, který je zobrazený na obrázku.

Postup při založení živnosti na Portálu občana

Zdroj: Portál občana

Státní správa – Registr živnostenského podnikání – Nová živnost.

Po kliknutí na formulář můžete hned začít vyplňovat potřebné informace. Součástí formuláře jsou také potřebné přílohy pro oznámení podnikatelské činnosti na SSZ, finančák a zdravotní pojišťovnu.

Vyplněné formuláře pak odešlete elektronicky podepsané nebo prostřednictvím datové schránky.

Pokud si nejste jistí v tom, jak formuláře vyplnit, můžete navštívit dokument s pokyny pro vyplnění.

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU